İcra Takibinin Ertelenmesi (Taliki) Borçlu, alacaklının icra takibinin kesinleşmesinden sonra kendisine borcunu ödemek için bir mehil (süre) verdiğini noterden onaylı veya imzası alacaklı tarafından ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse icra mahkemesi takibin ertelenmesine karar verir. (İİK.
İlamsız İcra Takibine uğramış kişinin, kendisine tebligatın ulaşmasından sonraki 7 gün içerisinde, ilgili icra dairesine başvurarak, yazılı veya icra memuruna sözlü olarak itiraz gerçekleştirmesi, İcra takibini durdurur.
İcra mahkemesi, borçlunun gösterdiği belgeden, (icra takibinin kesinleşmesinden sonraki dönemde) alacaklının borçluya bir süre verdiği kanısına varırsa, icra takibinin ertelenmesine (talikine) karar verir. İcra mahkemesi, kararında, takibin ne kadar süre için ertelendiğini bildirmelidir.
İcra takibinin iptaline karar verilebilmesi için ödemenin icra takibi kesinleştikten sonra yapılmış olması gereklidir. Takip tarihinden önce veya takip tarihi ile itiraz tarihi arasında yapılan ödemeler itiraz dilekçesi ile ileri sürülmelidir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İlgili 33 soru bulundu
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Alacaklı olan taraf, alacağından vazgeçtiğinde icra dosyası doğrudan kapanır. Daha doğrusu alacaklı olan kişi icra dairesine giderek, alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile bildirir. Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur.
Bu durumda ödemeyi alan alacaklı veya vekili, icra dairesine verecekleri bir dilekçe ile takibin sonlandırılmasını talep edebilirler. Keza, alacaklı, UYAP üzerinden icra dosyasına “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatıldığına” dair bildirimde bulunup, haricen tahsil harcı ödenmek suretiyle de dosya kapatılabilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
İtfa nedeniyle icra takibin iptal olması için üç şart bulunmaktadır. İlk şart itfa nedeniyle takibin iptal olması için borç, faiz ve tüm giderler itfa edilmiş olmalıdır. Eğer bunların bir kısmı itfa edilirse borcun da kısmen iptali gündeme gelir. İkinci şart borcun takibin kesinleşmesinden sonra ödenmesi gerekir.
Borçlu ödeme emrine itirazı, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takip itiraz bertaraf edilene kadar durur. Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.
Söz konusu borcun itfa yani icra dairesine ödenmesi halinde dosya kapanır ve yeniden açılamaz. Her borç için 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Alacaklı borçtan tamamen feragat etmiş ise icra dosyası tamamen kapanır ve bir daha açılamaz.
İcra Dosyası Kendiliğinden Kapanır Mı? İcra dosyası zamanaşımı süresi geçtikten sonra veya dosya düşerse kendiliğinden kapanır.
Dosyayı kapatmak isteyen kişilerin, söz konusu icra takibinin yürütülmekte olduğu icra müdürlüğüne giderek borçlu oldukları dosya ile ilgili “Kapak hesabı” yaptırmaları gereklidir.
İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir. Kapak tutarın ödemesi sonrasında İcra Dairesi görevlileri tarafından dosyanın kapatılması için gereken işlemler başlatılacaktır.
Haricen Tahsil Halinde İcra Dosyasının Kapatılması:
Alacaklının kendisine ya da vekiline yapılan ödemedir. İcra dairesine ödeme yapılmaz, icra dosya kapatma için alacaklının ya da vekilinin talep etmesi gereklidir. Bu yolla tahsil harcı %2,27 olarak ödenir ve tasarruf sağlanabilir.
İcra Dosyası Açık Kalma Süresi
İcra dosyasının açık olması durumlarında bile araçlar için yapılan hacizlerde 6 ay, gayrimenkul hacizleri ise 1 yıl süre ile satılmaz ise hacizlerinin düşmesi mümkündür. Dosyanın açık kalma süresi ise bu tip değişkenlere göre belirlenecektir.
Borçlu, hacze gidilmeden önce de icra dairesine başvurarak borcunun taksitle ödemek istediğini bildirebilir. Alacaklı da halihazırda icra dairesinde ise ve teklifi kabul ettiğinde, taksitle ödeme anlaşması icra tutanağına yazılarak tutanak, alacaklı, borçlu ve icra müdürü tarafından imzalanır.
İcra takibi sürecinin sonunda, unutmayın ki, bu durum hiçbir şekilde kredi sicilinize yansıtılmaz!
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri