İcra harcı aynı zamanda tahsilat harcı olarak da tanımlanmaktadır. Konusu para ve para ile ifade edilen tüm nakdi tutarlar için tahsil edilecek alacaklar için tahsilat harcı alınmaktadır. İcra harçları icra dairesine ödemesi nakit veya kredi kartı yolu ile gerçekleştirilmektedir.
İcra tahsil harcı borca ek bir masraf olmakla birlikte asıl alacaktan ayrı olarak alacaklı tarafından borçlunun icra dairesine yatırması istenir.
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
İcra ödemesi için e-devlet sistemi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden işlem yapılması gerekir.
e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir. Sonrasında 'Borcu yoktur' yazısı alınır. Borcun bulunduğu kurum ile borçlu arasında e-Haciz kaldırma işlemi tamamlanır.
İlgili 15 soru bulundu
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İcra Müdürlüğü harcın kim tarafından ödendiğiyle ilgilenmez.
Feragat harcının yükümlüsü, feragati yapan yani alacaklıdır. Feragat harcında da, haricen tahsil beyanında olduğu gibi, ödenmesi gereken harcın yarısı icra müdürlüğünce tahsil edilir.
Borçlunun icra dosyasına yapacağı ödemelerde üç farklı yöntemden birini tercih etmesi mümkündür. Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
492 Sayılı Harçlar Kanununun 28/b maddesinde İcra Takiplerinde Tahsil Harcının, İcra alacağın ödenmesi sırasında, ödeme yapılmayan hallerde harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerektiği düzenleme altına alınmıştır.
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz. Gerekli harcı temin etmeden işlemi yapan memur, yükümlüyle beraber harcın ödenmesinden müteselsilen sorumlu olur.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Ödemenizi doğrudan nakit olarak yapmak isterseniz, ödeme yaparken alıcı bilgilerine ilgili icra dairesini (Örn: Ankara 55. İcra Müdürlüğü) açıklama kısmına ise dosya numarasını ve adınız ile soyadınızı (Örn: 2017/9999 Fatih Cihan) yazmanız gerekmektedir.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
Benzer şekilde 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir. Fakat borçtan kurtulmak için bahse konu olan borcun tamamının ödenmesi gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken, borca ait en ufak bir tutarın bile kalmaması gerektiğidir.
Tahsil harcı ve cezaevi harcı bunlara örnek verilebilir. Tahsil harçları, takip tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. İcra müdürlüğü tarafından bir icra dosyasında alınabilecek en fazla tahsil harcı miktarı bellidir. İşleyecek faiz ve takip masrafları tahakkuk ettirilemez.
Borcu ve tahsil harcı ödedikten sonra icra müdürlüğüne talep atılmalı ve gerekli personele hatırlatma yapılmalıdır. Alacaklı, bazen alacağını tahsil etse dahi dosyaya bu tahsilatı bildirmeyip, harç yatırmayıp 1 yıl boyunca dosyaya işlem yapmamayı tercih etmektedir.
Kapak hesabı yapılırken; borcun asıl miktarı, icra giderleri, tahsil harcı, işlemiş faizlerle birlikte kapak hesabı yapılır. Borçlu kendisine gönderilen ödeme emrindeki icra dairesine ait banka hesabına kapak hesabı yapıldıktan sonra borcu yatırması gerekir.
Adalet Bakanlığı, icra borcu olanlara taksitli olarak ödeme kolaylığı getirdi. Borcu olanlar 'vatandas.uyap.gov.tr' adresinden ödeme yapabilecekler. Kredi kartı ile ödeme yapmak isteyenler, 'vatandas.uyap.gov.tr' adresine girerek e-devlet şifresi, elektronik imza ya da mobil imza ile girip işlemi yapabiliyor.
Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur. Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
Ayrıca dosyanızın bulunduğu avukat ofislerinden kredi kartı ile ödeyebilir ve şirketimiz nezdinde açtırılmış icra banka hesaplarına ya da ilgili icra dairesi hesaplarına EFT/Havale yapabilirsiniz.
İcra dosya borcunuzu İcratek Online İcra Programı üzerinden E-Tahsilat Sistemi ile daha güvenli ve daha hızlı ödeyebilirsiniz.
İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir. İcra takibinde vekaletname varsa vekalet suret harcı ve vekalet pulu da yatırılmalıdır. Bunların tutarı ise 21,9 TL tutar.
İcra takibi başlatan alacaklıdan peşin olarak en başta tahsil edilir. Borçluya yükletilmesi daha sonra olacaktır. Konusu para ile ölçülebilen davalarda 2023 yılı ile birlikte icraya başvurma harcı ücreti 179,90 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri