Borçlu kendisine gönderilen ödeme emrindeki icra dairesine ait banka hesabına kapak hesabı yapıldıktan sonra borcu yatırması gerekir. Borçlular ödeme emrinde yazılan icra dosyası açıklama kısmındaki hesap numarasına ödeme yaparak icra borçlarını ödeyebilirler.
Yani istirdat davası, icra borcunu ödeyen borçlunun icraya ödediği parayı geri alması için açacağı davadır. İstirdat davası, borçlunun borçlu olmadığı parayı ödemek zorunda kaldığı durumlarda parayı geri almak için açılır. İstirdat davasının koşulları şunlardır; 1-Borç Olmayan Bir Paranın Ödenmiş Olması Gerekmektedir.
E-devlet şifreniz ile giriş yaparak https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama bu adres üzerinden icra dosyası sorgulama yapabilirsiniz. İcra Dosyası Borç Tahsilat Sorgulama işlemlerinizi e-devlet üzerinden güvenle yapabilirsiniz.
İlamsız icra takibi, alacaklının icra müdürlüğüne başvuru yapması ile başlar. İcra müdürlüğü, borçluya ödeme emrini tebliğ eder. Borçlu, ödeme emrine karşı 7 gün içinde itiraz edebilir. İtiraz edilmemesi halinde, alacaklı, haciz işlemleri başlatabilir.
Md. 9 - İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer elinizde herhangi bir Hukuk Mahkemesi tarafından lehinize verilmiş ve para borcunu içeren bir mahkeme kararı varsa, bu kararın verilmesinden sonra, karşı tarafın bu borcu rızası ile ödemeyeceğini düşünüyorsanız; bu mahkeme kararı (ilam) ile icra takibi başlatarak almanız gereken parayı icra yoluyla alabilirsiniz.
Borçlu kendi lehine verilip kesinleşmiş bu kararla icra dairesine müracaat eder. Başkaca bir işlem yapmasına gerek yoktur. Alacaklıya verilmiş olan para veya malların geri alınması: Borçlunun başvurusu üzerine icra müdürü gerekli işlemleri yaparak alacaklıdan ödenmiş olan parayı geri alır ve borçluya verir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir.
Tüm vergi dairelerinden, yapılabilmektedir. Mal Bildiriminde Bulunulması, Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde borcunu ödeyemeyecekse, bu 15 günlük süre içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorundadır.
Vergi dairesi kamu alacaklarına ilişkin olarak alacağın vadesi geldiğinde ve borçlu olan tarafın bu vade süresinde borcunu ödememesi durumunda bir ödeme emri düzenler. Bu bildirim borçlu tarafa yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde borçların ödenmesi istenir.
İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
ÖNEMLİ NOT: Ödemenizi doğrudan nakit olarak yapmak isterseniz, ödeme yaparken alıcı bilgilerine ilgili icra dairesini (Örn: Ankara 55. İcra Müdürlüğü) açıklama kısmına ise dosya numarasını ve adınız ile soyadınızı (Örn: 2017/9999 Fatih Cihan) yazmanız gerekmektedir.
Paraların paylaştırılmasına geçilebilmesi için, haczedilen bütün mal ve hakların satışının bitmiş olması gerekir (m. 138,1). Fakat, hacizli malların bir kısmı satıldıktan sonra, icra dairesi, eldeki parayı alacaklılara hisseleri oranında avans olarak dağıtabilir.
İcra Dosyasına Ödenen Paranın Alacaklıya Ödenmesi İçin Takibin Kesinleşmesine Gerek Yoktur.
e-haciz uygulamasının, gerek 6183 sayılı yasa ile kamu alacaklarında, gerekse İcra İflas Kanunu uyarınca özel kişiler arasındaki alacak ilişkisinde uygulandığını belirten Cenk Söbe, “Buna göre borçlunun, gayrimenkulleri, üstüne kayıtlı araçları, PTT posta çeki hesapları ve banka hesapları e-haciz uygulanarak ...
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Ödeme Emrinin Tebliğinden Sonra Takibin Durumu
Borçlunun ödeme emrine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz etmesi ile icra takibi durur. Takibe devam etmek isteyen alacaklı itirazın hükümden düşürülmesi yollarına başvurmalıdır. Borçlunun yedi gün içinde ödeme emrine itiraz etmemesiyle icra takibi kesinleşir.
Eğer 7 gün içerisinde ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve alacaklı haciz aşamasına geçerek borçlunun malvarlığında haciz işlemi başlatır. İlamsız icra takibinde borçlunun icra takibine itiraz etmesi ile icra takibi durur.
İcra Tebligatı Geldikten Kaç Gün Sonra İcra Gelir? Ödeme emrinin borçlunun eline ulaşmasından itibaren 7 gün içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. İtiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve haciz aşamasına geçilir.
İcra dairesi en az 3 gün içerisinde ödeme emrini borçluya tebliğ eder. Ancak 3 günlük süre geçtikten sonra yapılan tebliğ de geçerlidir. Ödeme emri PTT aracılığıyla ya da elektronik yolla tebliğ edilir. İş gerektiriyorsa icra dairesi, dairede çalışan memurlarla da tebligat yapabilir.
Banka hesaplarına haciz konan kişiler, icra borcu nedeniyle hacizlerin kalkması için dosya borcunu ödemek zorundadır. Aynı şekilde e-haciz yolu ile konan hacizler içinde e-haciz kaldırma yoluna gidilir. Dosya borcu ödendikten sonra, hacizlerin kaldırılması için icra dairesine başvurulmalı ve dosya kapatılmalıdır.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde kararını verir. Duruşmalar, ancak zorunluluk hâlinde ve otuz günü geçmemek üzere ertelenebilir.
Bu nedenle davayı kazansanız dahi, baştan avukatınızla anlaştığınız avukatlık ücretini ödemek zorundasınız. Ödediyseniz geri alamazsınız. Karşı tarafın mahkeme kararıyla ödeyeceği karşı vekalet ücretini de avukatınız alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri