İdare mahkemelerin asgari avukatlık ücreti; Duruşmasız İdare ve Vergi Mahkemeleri için 10.500,00 TL. Duruşmalı İdare ve Vergi Mahkemeleri için 20.900,00 TL'dir.
2010 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre idare mahkemelerinde duruşmasız olarak görülen davalarda maktu vekâlet ücreti 500,00 TL; duruşmalı davalarda 1000,00 TL'dir.
Vekalet Ücreti İçin İdareye Başvuru Dilekçesi aynı hukuk yargılamalarında olduğu gibi hangi idare aleyhine hüküm verildiyse o idareyi taraf göstererek yazılmalıdır. Vekalet Ücreti İçin İdareye Başvuru Dilekçesine 30 gün içinde cevap verilmediği taktirde idare aleyhine icra takibi başlatılabilmektedir.
Ödeme yollarından biri ile ödeyerek ödeme belgesini [email protected] mail adresine veya 0312 293 2228 faks numarasına göndermek suretiyle bilgi vermeniz gerekmektedir.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak. Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
İlgili 40 soru bulundu
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Avukatlık ücreti, dava değeri ya da mahkeme tarafından hükmedilecek şeyin değeri yahut paranın belirli bir yüzdesi oranında kararlaştırılabilir. Vekalet ücreti, davanın kazanılması ya da kaybedilmesinden bağımsızdır. Bu itibarla avukat, davayı kazansa da kaybetse de yasa gereği avukatlık ücretine hak kazanır.
Maddesi uyarınca kararın idareye tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Somut olayda takibe konulan yargılama gideri ve vekalet ücretinin tahsili için kararın anılan Yasanın 28/l.maddesi uyarınca kesinleşmesi zorunludur.
Bu ücret; kişinin dava dolayısıyla katlandığı bir gider kalemi olmakla birlikte, yargılama giderlerinin kapsamı içerisinde yer almamakta ve hukuki yardımının karşılığı olarak doğrudan müvekkil tarafından avukatına ödenmektedir.
>TAM YARGI DAVASININ REDDİNDE, İDARE LEHİNE NİSPİ DEĞİL MAKTU VEKALET ÜCRETİNE HÜKMEDİLİR.
Tam yargı davasında; davanın kabulü halinde davacı lehine tayin edilecek vekalet ücreti nispi tarifeye göre hesaplanır. Ancak davanın reddi halinde idareye ödenecek vekalet ücretinin nispi olmayıp maktu olacağı Danıştay tarafından kabul edilmektedir.
İdare aleyhine hükmedilen vekalet ücretinin tahsili ise idareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ile sağlanır. İdareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ekine idareye kesilecek serbest hizmet makbuzunun aslı, ilgili kararın ve onaylanmış vekaletname örneğinin eklenmesi gerekir.
Her ne kadar kanunda altı ay kuralı bulunsa da uygulamada fiilen bu süreler aşılmaktadır. Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye'de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.
Genel itibariyle Türk Hukukunda Avukat aracılığıyla dava açma zorunluluğu bulunmamakla beraber, İdari davalar teknik davalardır.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Avukatlık Ücret Sözleşmesinde , Ücretin Net Mi Brüt Mü Olduğu Belirtilmemişse KDV Dahil Olarak Belirlenmiş Olduğunun Kabulü Gerekir.
En genel anlamıyla bir kişinin görev, yetki ve sorumluluklarının bir başka kişiye yüklenmesi ya da verilmesi olan vekalet, ancak istisnai durumlarda başvurulabilecek istisnai bir uygulamadır.
Yargılamanın herhangi bir aşamasında bir tarafın kendisini vekille temsil ettirerek vekil tarafından herhangi bir işlem yapılmış olması halinde o tarafın davada haklı çıkması halinde lehine vekâlet ücretine hükmedilecektir.
icra olunur.” demek suretiyle idare aleyhine hükmedilen vekâlet ücreti ve yargılama giderleri konusunda öncelikle idareye müracaat şartı getirilmiştir. Bu müracaat şartı yerine getirilmeden icra takibi yapılamamaktadır.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Bunlar “maktu vekalet ücreti” ve “nispi vekalet ücreti” şeklindedir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri