İdarenin var oluş amacı kamu yararının gerçekleştirilmesidir. İdare hukuku da, kamu yararını oluşturmaya, bozulan yarar dengesini yeniden kurmaya yardımcı olarak idarenin faaliyet ve örgütlenmesini kurallara tabi kılar ve böylece bireyin hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınmasını sağlar.
İdare hukukunda amaç; idarenin, yapmış olduğu idari işlem sonucunda ulaşmak istediği sonuçtur. İdarenin nihai amacı kamu düzenine ilişkindir.
“DEVLETİN YASAMA VE YARGI FONKSİYONLARI DIŞINDA KALAN TÜM KAMUSAL İŞLER”, İDARİ FONKSİYONU (İŞLEVİ) MEYDANA GETİRİR. DİĞER BİR DEYİŞLE “YASAMA VE YARGI DIŞINDA, YÜRÜTMENİN TOPLUMUN ORTAK, KOLEKTİF, GÜNLÜK, TEKNİK VE SÜREKLİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA YÖNÜNDEKİ FAALİYETLERİ” İDARENİN İŞLEVİNİ OLUŞTURUR.
İdarenin sorumluluğu, idarenin işlem ve eylemleri ile kişilere verdiği zararın, idarece tazmin edilmesidir. Söz konusu tazminat sorumluluğu, hizmet kusuru ve kusursuz sorumluluk esaslarına dayanmaktadır.
Anayasanın 123. maddesine göre; idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır.
İlgili 19 soru bulundu
İdarenin nasıl ve ne şekilde hareket edeceğinin kanunlarla belirlendiği hallerde idare “bağlı yetki” içerisindedir. İdarenin serbestçe hareket etme imkanının bulunduğu durumlarda da idarenin takdir yetkisinden söz ederiz.
2) İdarenin başlıca faaliyetleri “kamu hizmeti”, “kolluk”, “özendirme-destekleme” ve “regülasyon”dur. Kamu hizmeti, idareye kanunla görev olarak verilmiş; toplumun ortak ve genel bir ihtiyacını karşılamaya yönelik faaliyetlerdir.
Danıştay, hem idari görevleri hem yargısal görevleri olan, en üst idari yargı dene- tim organı olarak belirlenmiştir. Anayasanın 155. maddesine göre “Danıştay, idari mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.
İdare- nin, kamu hukuku ile ilgili bir idari faaliyet içinde yaptığı idari işlem ile, özel hukuk ile ilgili bir faaliyeti sırasında yaptığı işlem, kamu gücü kullanıp kullanmadığına göre belirlenir. Buna göre, idarenin yaptığı işlem, kendisine kamu gücü kullanma yetkisi veriyorsa idari işlemdir.
İdari Denetim:
3 yolu vardır; Genel İdari Denetim: Hiyerarşi ve idari vesayet denetimidir. Özel İdari Denetim: Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay vb. örgütler yoluyla yapılan denetim türüdür. Ombudsmanlık Denetimi: Kamu Denetçiliği Kurumunca yapılan denetim yoludur.
İdare hukuku, temeli anayasada belirlenen, idarenin faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin kurallar öngören, kamuya tanınan üstünlük ve ayrıcalıklar ile bireye tanınan hak ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlayan hukuk dalıdır.
hukukilik ilkesi, idarenin hukukla bağlılığını ifade eder (Morand-Deviller, 2009: 275). İdarenin hukukla bağlılığı ise, idarenin önceden konulmuş olan genel, objektif ve soyut hukuk kuralları ile bağlı olmasını ifade eder (Giritli vd., 2013: 79).
Yetki Gaspı: idari hiyerarşinin tamamen dışında resmi sıfatı olmayan bir kişinin idarenin yetkilerini kullanması. Sıradan bir vatandaşın idarenin yetkilerini kullanması durumunda meydana gelir.
İDARİ İŞLEMİN YETKİ UNSURU İdari işlemin yetki unsuru, idari işlemin yapıcısı bakımından hukuka uygunluk şartıdır. İdari işlem herhangi bir kişi veya makam tarafından yapılamaz. İdari işlemin kişi, konu, zaman ve yer bakımından hukuk kuralları ile yetkilendirilmiş kişi veya kişilerce yapılması gerekir.
İdarenin kusurlu sorumluluğunun şartları ise idarenin bir fiili, kusur, zarar ve illiyet bağının bulunmasıdır. İdarenin kusurlu sorumluluğu açısından hizmet kusurunun mev- cudiyeti gereklidir.
İdare, düzenleme yapma yetkisini kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge, tamim, tebliğ, sirküler, talimat, ilke kararı, ilan vb. adlar altında yapabilir. Ancak idarenin yapabileceği düzenleyici işlemler bu sayılanlar ile sınırlı değildir.
İdarenin mali sorumluluğu. İdare, yürüttüğü faaliyetlerden meydana gelen zararlardan sorumludur. Anayasa'nın 125'inci maddesi bu hususu düzenlemektedir. Anayasa Madde 125/7 – “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.”
İdare mahkemesi; idarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı açılan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesidir.
Konu itibariyle yetkisizlik: İdarenin kendi yetkili olduğu konular dışında kalan bir alanda işlem tesis etmesi, konu itibariyle yetkisizlik olarak tanımlanan bir çeşit hukuka aykırılıktır.
Genel idari kolluk personeli polis, jandarma, çarşı ve mahalle bekçileridir. Genel idari kolluk makamları Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, valiler, kaymakamlar, il-ilçe emniyet müdürleri ve mahalli idarelerin organlarıdır.
İdari kamu hizmetleri, geçmişten beri kamu hukukuna uygun olarak idare tarafından yürütülen eğitim, sağlık, güvenlik, milli savunma, tapu ve kadastro, bayındırlık gibi hizmetlerdir (Altın, 2013: 106).
- Genel anlamda “idare (yönetim, administration)”, belli bir amacın gerçekleştirilmesi için kurulan örgüt veya bu amaca ulaşmak için yürütülen planlı insan faaliyeti demektir[2]. Bu anlamda idare, hem örgütü, hem de bu örgütün faaliyetlerini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri