KANUNİ İDARE İLKESİ Anayasanın 123. maddesine göre; idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. Kamu tüzelkişiliği, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.
Özet: Kanuni idare ilkesi, idari işlem ve eylemlerinin hukuka uygun olmasını ve idari tasarrufların yargı denetimine tabi olmasını gerekli kılmaktadır. Bu durum, kanuni idare ilkesinin istisnası olarak kabul edilen Kararname çıkarma yetkisi açısından da geçerlidir.
İdarenin ve üstünlüğünün içeriksel olarak ele alınmasının temelinde; "idarenin varlığı, kamu yararının ve kamu hizmetinin bir gereğidir"; "idarenin üstünlüğü kamu yararının gerçekleşmesi için kaçınılmazdır" gibi önermeler yer almaktadır.
Yönetimde şeffaflık, yö- netimin gerçekleştirdiği her türlü işlem ve eylemlerin halkın gözünün önün- de, gözetim ve denetimine açık olmasıdır; herkesin, idarece gerçekleştirilen her türlü tasarrufları görebilmesi ve bilebilmesinin sağlanmasını ifade eder25.
İlgili 34 soru bulundu
İdari Vesayet veya yönetsel vesayet, özellikle üniter yapılı devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim alanı arasında idari açıdan bütünlük sağlamaya yarayan denetim mekanizmasıdır.
Kamu hizmetinin ilkeleri, hizmetin “anayasası” olarak kabul edilirler. Bu ilkeler klasik anlamda; eşitlik, uyarlama, süreklilik, bedelsizliktir. Uyarlama ilkesi, kamu hizmetinin görülmesi aşamasında idarenin, teknolojik, sosyolojik, siyasi ve ekonomik anlamda kendini gösteren yeni gelişmelere ayak uydurmasıdır.
Ölçülülük ilkesi, bir özgürlük ya da hakkı sınırlandırmada başvurulan aracın, sınırlamayla ulaşılmak istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması, sınırlama aracının, amaç için gerekli olması, araçla amaç arasında ölçülü bir oran bulunması2 alt görünümlerini içeren bir ilke şeklinde tanımlanmaktadır.
Devamlılık ilkesi, süreklilik ya da kesintisizlik ilkesi olarak da anılmaktadır. Buna göre, gündelik, toplumsal ihtiyaçların sürekli ve düzenli olarak karşılanası, toplumsal yaşamın düzenini sağlar. Değişkenlik ilkesi, uyarlama ilkesi olarak da anılmaktadır.
34.Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden biri “belirliliktir.
İdari yargılama usulüne kendine özgü niteliğini veren başlıca üç ilke hâkimdir. Bunlar; re'sen araştırma, tasarruf ve yazılılık ilkeleridir.
Kurumu Yayınları, s.317. 7 Gözler, s.1157, Gözler'e göre idarenin düzenleme yetkisinin üç kaynağı vardır: Anayasa, kanun ve eşyanın tabiatı.
Nitekim gerekçe ilkesinin idari işlemin yapım aşamasında idarenin takdir yetkisini hukuka uygun kullanmasını sağlamak, idari işlemin yargısal denetimini kolaylaştırmak ve işlemin muhatabı bireyi ikna etmek işlevleri bulunmaktadır.
Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.
İdarenin yani Devletin davranışı ile meydana gelen zarar arasında bir nedensellik bağının bulunması durumunda, kusur şartı aranmaksızın, İdarenin sorumlu olması gündeme gelmektedir. Buna “kusursuz sorumluluk” adı verilir.
Hiyerarşi yetkisi genel bir şekilde aynı idare bünyesinde yer alan üst otoritelerle astları arasında kullanılan genel bir hukuk kuralı niteliği taşıyan bir yetkidir.
Bu çerçevede, süreklilik ve düzenlilik ilkesi, hizmetin her hal ve koşulda, ne olursa olsun kesintiye uğramamasını değil; insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde sürekli ve düzenli olarak yürütülmesini gerekli kılmaktadır.Süreklilik ve düzenlilik ilkesi, incelenirken şu sonuca da ...
İdarenin sözleşmenin tarafı olması sıfatıyla değil de başka bir yetkisini kullanması sonucu sözleşmenin yürütülmesi güç duruma düşerse fait du prince kuramı söz konusu olur. Örneğin, belediye toplu ulaşım hizmetini imtiyaz yoluyla bir özel hukuk kişisine gördürmektedir.
Değişebilirlik, bir diğer adıyla uyum ilkesi de, toplumun ihtiyaçlarına paralel olarak devletin sunduğu hizmetlerdeki gerek yöntem, gerekse içerik bakımından kendini geliştirmesini ve değişimini anlatır.
Orantılılık İlkesi
Kanun koyucu, cezaların kişiselleştirilmesinin sağlanması bakımından hâkime, olayın özelliği ve işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı bir şekilde gerekçesini göstererek iki sınır arasında temel cezayı belirleme yetki ve görevi yüklemiştir.
Oranlılık ilkesi, temel haklar bakımından korunmuş alana müdahalenin, normla varılması hedeflenmiş amaca ulaşmak için gerekli, uygun ve ölçülü olmasını ifade eder. Ölçülü olmak, sık sık dar anlamda oranlılık olarak nitelen-mektedir.
“Elverişlilik”, başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç için elverişli olmasını, “gereklilik” başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç bakımından gerekli olmasını, “orantılılık” ise başvurulan önlem ve ulaşılmak istenen amaç arasında olması gereken ölçüyü ifade etmektedir.
Bedelsizlik İlkesi: Kamu hizmetlerinin hiçbirinin karşılıksız olmadığı zira, hizmetin parasız yerine getirilmesiyle karşılıksız olması arasında fark olduğu; parasız kamu hizmetlerinin karşılığının da vergi mükelleflerinden alındığı ifade edilmiştir30.
A.
Genellikle idare kamu hizmetlerini, "emanet usulü" ile yapar. Yani kendi araç ve imkânları ile her türlü gideri, geliri, hasar ve zararı kendisine ait olmak üzere kamu hizmetlerini görür ve gördürür. Bazı hizmetleri ise, özel hukuk kişisi ile "müşterek emanet usulü" ne göre yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri