Genel olarak Kamu Kurum ve kuruluşlarında görev üstlenmiş olan kişiler için idari yaptırım ön plana çıkar. Çünkü idari yaptırım kamu gücünü kullanmak suretiyle gerçekleşen bir yapıdır. İlgili kamu kurum ve kuruluş yerlerinde çalışan kişilerin yapmış olduğu kabahatler dolayısıyla idari yaptırım gerçekleşir.
Madde 10- (1) Türk Ceza Kanununun hata hallerine ilişkin hükümleri, ancak kasten işlenen kabahatler bakımından uygulanır. Madde 11- (1) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmamış çocuk hakkında idarî para cezası uygulanamaz.
Adli Para Cezası ve idari Para Cezası Farkı
Kanun gerekçesinde yer alan deyimle idari suçların karşılığını idari para cezalar oluşturur. Bir başka ifadeyle idari para cezası kabahat karşılığında kanunda öngörülen ve kanunda açıkça gösterilen idarî kurul, makam veya kamu görevlileri kararı ile uygulanan ceza türüdür.
İdari yaptırımlar, idarenin kamu hizmeti, kamu düzeni ve kamu sağlığı gibi toplumsal faaliyetleri yürütürken doğrudan, tali ve re'sen kullandığı bir yetki ile üçüncü kişiler üzerindeki zor kullanma yetkisidir. Bu yaptırım türü, idari bir işlemin neticesi olarak idarî merciler tarafından kullanılırlar.
İşte, merak edilen tüm detaylar. İdari para cezası, mahkeme kararına gerek duyulmadan idari kurumlarca verilen cezaları kapsamaktadır. Tespit, denetim veya şikayet sonucunda, idari para cezası kesilmektedir. Kesilen idari para cezalarına 15 gün içerisinde itiraz edilebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
İdari Para Cezası Adli Sicil Kaydına (Sabıka Kaydına) İşler mi? İdari para cezası, adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlemez. İdari para cezaları kabahat niteliğindeki suçlar için verilir. Adli sicil kaydı ise yalnızca işlenen bir suç karşılığında mahkemelerce verilen kesinleşmiş cezalar için tutulmaktadır.
Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idarî para cezası- nın, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halin- de ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.
Ancak 5326 sayılı Kanun'un 23 ve 24. maddeleri ile bu amacın dışına çıkılarak, idarenin yanında Cumhuriyet savcısı ve mahkemelere idari yaptırım kararı alma yetkisi tanınmıştır.
İdari Para Cezası Tutanağı
Karar verilen idari para cezasına ilişkin tutanakta, kişinin kimlik bilgileri ve adresi, kabahat fiili, buna ilişkin deliller, karar tarihi ve kararı veren görevlilerin kimliği ve kabahatin işlendiği yer ve zaman açık bir şekilde yazılır.
İdarenin kusurlu sorumluluğunun şartları ise idarenin bir fiili, kusur, zarar ve illiyet bağının bulunmasıdır. İdarenin kusurlu sorumluluğu açısından hizmet kusurunun mev- cudiyeti gereklidir.
İdari para cezası idari yaptırımdır, adli bir yaptırım değildir. İdari para cezası ödeme mecburiyetinde olan kabahatin faili, idari para cezasının olup olmadığını, gerekse elektronik ortamda e-devlet ve ceza ile ilgili kurumun internet sitesi vasıtasıyla gerek fiziki olarak tebligat ile öğrenebilir.
1. İdari Para Cezası Nedir? İdari para cezası, idari makamlar tarafından, konusu suç teşkil etmeyip kabahat olarak nitelendirilerek yasaklanan eylem ve davranışlar sonucunda doğrudan yetkili idari makamlarca verilen para cezalarıdır.
Kesinleşen idari para cezaları, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre yukarıda birinci fıkrada sayılan idari para cezası vermeye yetkili makamlar tarafından tahsil edilir.” Bu nedenle kendi özel kanunundaki düzenleme gereğince 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 3. maddesine göre idare mahkemesi görevlidir.
Kabahat; hukuk düzeni tarafından yapılması yasaklanmış, yapılması durumunda ilgili makamlar tarafından idarî para cezası, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve ilgili kanunlardaki diğer yaptırımla karşılanan hem kast ile hem de taksirle işlenen fiilleri ve haksızlığı ifade eder.
Tutanağın ilgili bölümüne idari yaptırım karar defterinin sıra numarası yazılır. Tutanak yetkili en az iki görevli tarafından imzalanır. Tutanakların iptali gerektiğinde iptal işlemi tutanağın üzeri çizilmek ve iptal şerhi konulmak suretiyle gerçekleştirilir.
a) İdari para cezasına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurulmaması halinde, dava açma süresinin sonunda kesinleşir.
Ödeme idari yaptırım kararının kesinleşmesi üzerine ilgili vergi dairesinin hesabının olduğu bankalara yahut vergi dairelerine yapılacaktır.
Kabahatler Kanunu'nun '' Başvuru Yolu '' başlıklı 27.maddesinin 1.fıkrasında '' (1) İdarî para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir.
B - İdari Yaptırım Kararlarının Tebliğ Usulü
(2) İdari yaptırım kararının ilgili gerçek kişinin huzurunda verilmesi halinde tutanakta bu husus açıkça belirtilir. Bu karara karşı başvurabileceği kanun yolu, mercii ve süresine ilişkin olarak bilgilendirildikten sonra kişinin karar tutanağını imzalaması istenir.
Anayasa Mahkemesi söz konusu kararında, “hukuk devleti ilkesi ve ceza hukukunun temel ilkeleri arasında yer alan 'aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz (ne bis in idem)' ilkesi gereğince, kişi aynı eylem nedeniyle birden fazla yargılanamaz ve cezalandırılamaz.
İdari yaptırımları, “idari makamlarca, yasaların verdiği yetkiye dayanarak idari düzene aykırı davranışlar karşısında uygulanan, cezalandırıcı ve caydırıcı nitelik taşıyan idari işlemler” olarak ifade etmek mümkündür.
Yaptırım bir hukuk kuralına aykırı davranılmasının sonucunda yol açılan zararın ortadan kaldırılmasını amaçlar. Kısaca yaptırım "Bir hukuk kuralına aykırı davranılması halinde hukuk düzenince öngörülen sonuçtur. ". Yaptırım bir hukuk kuralını diğer sosyal düzen kurallarından ayırır.
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
Buna göre; disiplin suçlarına ilişkin mahkumiyet hükümleri, disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar ve idarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydına işlenemeyecektir.
Bu sebeple cezanın miktarı ne olursa olsun taksirle işlenen suçlar her zaman para cezasına çevrilebilir. Bunun tek istisnası bilinçli taksirle işlenmiş suçlardır. Bilinçli taksirle işlenen suçlarda ceza miktarı 1 yıl ve daha az ise adli para cezasına hükmedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri