Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Duş almak, vücuttaki gözeneklerin açılmasını sağladığı için daha çok terin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle duş aldıktan sonra antiperspirant özellikli deodorantlar kullanarak terlemeyi kontrol altına alabilir ve kuru kalmasını tercih ettiğiniz bölgelerinizde ter oluşumunu önleyebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Sisli havaların sık olduğu bölgeler, fabrika dumanları ile aşırı kirlenen havanın solunduğu alanlar, kapalı giyim tarzı tercihleri yeterli D-vitamini oluşumunu engeller. D-vitamini eksikliği saptandığında çocuğunuza verilecek D-vitamini tedavisi, çocuğunuzun aşırı terlemesini dramatik olarak azaltacaktır.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Hiperhidroz tedavisinde bazen oral veya sistemik reçeteli ilaçlar kullanılır. Bunlardan bazıları antikolinerjikler, beta blokerler ve clonidine hydrochloride'tir.
Bu önlemler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması şeklinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanına oldukça küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde sinir iletisini etkili bir şekilde bloke ederek etkisini gösterir.
“Aşırı terleme nasıl geçer?” sorusunun kesin çözüm sağlayan tek yöntemi Hiperhidrozis ameliyatıdır. Koltuk altı terlemelerini önlemek için koltuk altı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir. Bu tip cerrahi tedavi yöntemleri günümüzde artık kullanılmamaktadır.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
2 - Bol su için
Sanılanın aksine bol sıvı tüketimi terlemeyi artırmıyor. Su vücut sıcaklığını dengede tutmayı sağlıyor. Terleme yoğun olduğunda, vücudumuzdan tuz kaybı da gerçekleşiyor.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir. Aşırı terleyen bölgeler, genel olarak el, ayak, yüz ve koltuk altı şeklindedir.
Güzel bir banyodan sonra yarım limon suyunu koltuk altlarınıza sürerek oluşacak ter kokusuna karşı şahane bir önlem almış olursunuz.
Vücudunuzun her bölgesine fayda sağlayan terleme kalp dostu olarak da bilinir. Kalp ve damar hastalıkları oluşma riskini azalttığı bilimsel olarak bilinen terleme, uzun vadede sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilir. Düzenli olarak spor yapmak veya hareket etmek vücudunuzun rutin şekilde terlemesini sağlar.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Deodorant ve antiperspirantlar (ter önleyici) vücutta üretilen ter kokusunu bastırmak için kullanılan kozmetik ürünlerdir. Antiperspirant ürünler, cilt yüzeyine ulaşan teri engelleyerek kokuya neden olan bakterileri azaltmaktadır. Deodorantlar ise antimikrobiyal içerikleriyle vücut kokusunu önlemeye çalışmaktadır.
Sebebi, kılların vücut kokusuna yol açabilecek bakteriler için bir yuva haline gelebilmesidir. Sanılanın aksine, koltuk altı kıllarınızı tıraş etmek veya düzeltmek terlemenizi engellemez, sadece ter önleyici veya deodorantın daha etkili çalışmasını sağlayarak vücut kokusunun azalmasına yardımcı olur.
Bitki çayı
Bitkisel çaylar özellikle adaçayı terleme problemlerinin tedavisinde en basit çözümler arasındadır. Sıcak suya küçük bir adaçayı demlenir. Her gün içmek tavsiye edilir. Adaçayıda zengin miktarda magnezyum ve B vitamini vardır.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Aynı zamanda terlemeye karşı da birebir olan pudra, terlemeyi azaltarak terli görünümde kurtulmaya yardımcı olur. Sık yağlanan saçların da kurtarıcı olan pudra saç diplerine biraz serpilerek yağı emer ve yağlı görüntüyü almış olur. Bebek pudrası cilt bakım alanında da çok fazla kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri