İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır. Sıklıkla sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı (UUI) tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaçtır.
İdrar kaçırmayı önlemek için…
Aşırı sıvı alımı azaltılarak sıvı alım dengesi oluşturulmalıdır. Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır.
Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir.
İdrar kaçırma problemi olanlara yakı otunu öneren Dr. Ömer Coşkun, “Ben bir tıp doktoru olarak idrar kaçırmada en faydalı bitki küçük yapraklı yakı otunu tavsiye ediyorum. İster çocuk olsun, ister kadın, ister yaşlı olsun idrar kaçırma olayı sona erebilir.
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yöntemler ile zayıflamış pelvik taban kasları kuvvetlendirilir. Bazı idrar kaçırma tipleri, ilaçlar ya da hormonlar ile tedavi edilebilmektedir. Özellikle urge inkontinansta tedavi seçeneği ilaç tedavisi olup, aşırı aktif olan kas aktivitesini azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılır.
Bunun yanında mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir. İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır.
İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.
Kadınlarda idrar kaçırma muayenesi nasıl yapılır? İdrar kaçırma teşhisi sırasında yani jinekolojik muayene sırasında hastadan öksürmesi ya da ıkınması istenir ve karın içi basıncın arttırılması ile idrar kaçırma yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmektedir.
Blister ambalaj içeren kutuda 100 adet film tablet yer alır. Spazm çözücü bir ajandır. Aşağıdaki durumlarda görülen idrara çıkma sıklığında artış (pollaküri)'ın semptomatik tedavisinde kullanılır.
İdrar kaçırma ilaçları olan Beta-3 agonistler yeni grup ilaçlardır, MRA'lara benzer olarak mesanede anormal kasılmaları ve AAM semptomlarını azaltır. Mirabegron günümüzde kullanılan idrar kaçırma ilacıdır. MRA tedavisi başarısız olursa ya da yan etkilerinden dolayı kullanılamıyorsa önerilir.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
İdrar kaçırma tedavi edilmediği durumlarda, cilt üzerinde kızarıklık, enfeksiyon ve cinsel isteksizlik gibi biyolojik sorunları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda depresyon, stres gibi psikolojik etkileri de görülebiliyor.
İdrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir. Tıbbi adı üriner inkontinansdır.
Psikiyatrik bazı ilaçlar, bazı hipertansiyon ilaçları, bazı ağrı kesiciler, bazı antidepresanlar, sistemik östrojen kullanımı ve antikolinerjik etkileri olan ilaçlar çeşitli nedenlerle idrar kaçırmaya yol açabilirler.
Yapılan incelemeler sonucunda, 7 çalışmadan 6'sı, idrar kaçırma başlangıcı ve ağırlığının önemli ölçüde D vitamini eksikliği veya yetersizliği ile bağlantılı olduğunu gösterdi.
İdrar kaçırmanın hangi türde olduğunun belirlenmesi, tedavi için de belirleyici olması nedeniyle oldukça önemli. Stres tipi idrar kaçırmada genellikle cerrahi, sıkışma tipinde ise ilaç tedavisi uygulanıyor. Yapılacak cerrahi, basit bir operasyon olsa da bu alanda tecrübeli hekimler tarafından yapılması gerekiyor.
Hastaların genel bir çoğunluğunda, tedavi bir günde tamamlanabilmektedir. Aşağıdaki belirtilen biçimlerde idrar kaçırma durumları söz konusu ise, bir üroloji uzmanına başvurarak tedavi sağlanabilir: Gülme, öksürme ya da hapşırmada.
Çocuklar Kaç Yaşına Kadar İdrar Kaçırır? Enüresiz Noktürna denilen gece idrar kaçırma 5 yaşın üzerindeki çocuklarda geceleri istem dışı idrar kaçırma olarak tanımlanır. 5 yaşın altındaki idrar kaçırmaları normal kabul edilir.
Oluşum sebepleri açısından idrar kaçırmanın birçok tipi bulunsa da en sık karşılaşılan tipleri şöyle sıralanmaktadır. Stres tipi idrar kaçırma: Bu gruptaki stres, psikolojik stres değildir. Karın içi basıncını artıran öksürme, hapşırma, ıkınma, ağır kaldırma gibi stres durumlarında idrar kaçırmadır.
Uluslararası Kontinans Topluluğu(ICS)'nun tanımına göre stres tipi idrar kaçırma (inkontinans); objektif olarak gösterilebilen, sosyal ve hijyenik problemleri beraberinde getiren istemsiz idrar kaçırma durumudur.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
İdrar kaçırma, genellikle üriner sistemde bir problem olduğuna işaret eder. Normal işleyişinde belirli bir miktar idrarı tutabilen mesane ve üretra, işlevini yerine getirememeye başlar. İdrar kaçırmanın çeşitli sebepleri olabilir.
Nasıl Yapılır? Vajinal kaslar idrar yaparken gevşettiğiniz, idrarını tutma sırasında ise kasılı tuttuğunuz kaslardır. İdrar yaparken kasma ve gevşetme işlemini 3-4 defa yapmanız bu kasları tanımanızı sağlar, yani idrarınızı biraz yapın ve tutun , bu işlemi her idrarda 3-4 defa uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri