Mesane (idrar torbası) küresel şeklinde (diğer terimiyle sferik) olan bir organdır (Resim-1). İç yüzeyini kaplayan çok ince bir hücre zarı tabakası (epitel) varken, duvarını düz kas şeklindeki kaslardan (detrusor kasları) oluşmaktadır.
Mesane çıkışında, iç ve dış sfinkter olarak bilinen iki adet kas yapısı idrarın akışını kontrol eder. İç sfinkter, mesane boynu da denilen özelleşmiş düz kaslardan, dış sfinkter iç sfinkterin birkaç cm aşağısında çizgili kaslardan oluşur.
Mesane duvarı elastik yapıya sahip iç içe geçmiş ve düzensiz kas liflerinden oluşur. Küçük bir balona benzeyen idrar kesesi, içeriğindeki kas lifleri sayesinde idrar biriktikçe genişleyebiliyor.
DÜZ KAS BULUNUR. YANİ CEVAP B SEÇENEĞİ.
Düz kaslar vücutta arter duvarlarında, kıl foliküllerinde, mesanede, bağırsaklarda, rahimde, boğazda, akciğerlerde ve diğer iç organlarda yer almaktadır. Bu organların istemsizce yaptıkları hareketlerden sorumlu olmaktadırlar. Düz kaslarda meydana gelen kasılmalar diğer kaslara göre daha yavaş bir şekilde olmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Düz kas hücresi, kas hücrelerinden biridir. Her hücre ip biçimindedir. İskelet kas hücresi ve kalp kası hücresinden farkı, kas hücrelerinin birbirinden bağımsız ve tek çekirdekli olmasıdır. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi gibi iç organların yapısında bulunur.
Düz kas dokusu organizmada dağınık veya gruplar halinde bulunabildiği gibi, genellikle iç organların duvarlarını tabakalar halinde çevirir. İskelet sisteminin üzerini örten ve istekle yapılan hareketlerden sorumlu olan kaslar çizgili kaslardır.
Mesane'nin tanımı
İdrara çıkmadan önce, idrarı depolayan organdır. Küresel şeklinde kas tabakaları ve iç yüzeyini kaplayan mukoza adı verilen zar yapısından oluşmuş bir organdır. İdrar doldukça, idrar torbasında genişleme özelliğine sahiptir.
Mukoza adı verilen bir tabakaya sahip olan bu organ hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır. Bu organda bulunan idrar miktarı değişiklik gösterebilir. O yüzden genişleme özelliği olan bir organ olduğunu söyleyebiliriz. İdrar kesesinde 600-800 ml arasında idrar bulunabilir.
İdrar kesesi böbrekten gelen idrarları uzun bir süre depolayabiliyor ve bu görevi yerine getiriyor. İdrar kesesi kaslardan oluşan bir yapıdır. Fakat esnek bir duvar yapısına sahip organdır.
Düz kaslar, iskelet ve kalp kasından farklı olarak çizgili yapı göstermezler. Otonomik sinirlerle uyarılır (istemsiz kasılır). bulunur. Ayrıca damar, üreter, ve hava yolları kasları da düz kastır.
Mesane (idrar torbası) karın alt bölümünde içi boş olan bir organdır. İdrarın birikmesi ve boşaltılmasını sağlar. Mesane, böbreklerde kanın süzülmesi sonucunda idrarı biriktirir. İdrar mesaneye üreter olarak adlandırılan iki tüp aracılığıyla geçer.
İdrar kesesi, sidik torbası veya mesane, memelilerin anatomisinde idrarı böbreklerden atıldıktan sonra, idrar çıkarmadan önce, depolayan organdır. İdrar, idrar kesesine üreterlerce getirilir, üretra aracılığıyla atılır.
Çizgili Kas Vücutta Nerede Bulunur? Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür. Bu kaslar direkt olarak iskelete bağlıdır.
AKCİĞERLER (PULMONES)
-L.muskularis sirküler seyirli birkaç sıralı düz kas hücrelerinden oluşur.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Özellikle öksürme, hapşırma, ağır şeyler taşıma gibi karın iç basıncını arttıran eylemler sonucu vajina içerisinde şişen idrar torbası elle hissedilebilir.
Bunun için ince barsaktan ihtiyaca göre yaklaşık 15-30 cm damarlarıyla birlikte bir parça alınır ve mesanenin üst kısmına alınan barsak açılarak dikilir. Yani geniş bir yama yapılır. İleriki zamanlarda bu yerleştirilen barsak mesaneye uyum sağlar. Yaklaşık 3-5 saat süren bir operasyondur.
İdrar Nasıl Oluşur? Böbrekler kandaki artık maddeleri süzerek idrarı oluştururlar. Oluşan idrar Üreter denen tüplerle Mesane'ye (idrar torbası) akar.
Üreter ise vücudun iki yanında bulunan böbreklerden mesaneye idrar akışını sağlayan ve yetişkinlerde ortalama 26-28 cm uzunluğunda olan idrar yoluna verilen isimdir. Üreter, böbrekte oluşan idrarı mesaneye taşır ve boşaltımda görev alarak idrarın dışarı atılmasına yardımcı olur.
Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir. Üroloji, hem idrar yollarında oluşan enfeksiyonu hem de üriner sisteme ait cerrahî girişimleri bünyesinde toplar.
Miyometriyum veya rahim kası, rahim duvarını oluşturan düz kastır. Esas olarak uterus düz kas hücrelerinden (uterin miyositleri) oluşur ve aynı zamanda stromal ve vasküler dokuyu destekleyen uterus duvarının orta tabakasıdır. Ana işlevi uterus kasılmalarını sağlamaktır.
Boya: Hematoksilin-Eosin Page 2 3- KALP KASI : Hem düz kasların hem de çizgili kasların özelliğini taşıyan kaslardır. Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır.
Sindirim sürecinde mide ve bağırsak kanalında bulunan düz kaslar kasılır. Düz kasların kasılmasına peristaltik hareket adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri