Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamına alınmayan ikame araç bedeli yahut ticari kazanç kaybı bedeli tam kusurlu araç maliki ve sürücüsünden tahsil edilecektir. Yani ikame araç bedeli sigorta şirketinden talep edilememektedir.
İkame araç bedeli, kazada kusurlu olan araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilmektedir. Kusurlu araç sahibi veya araç sürücüsü vermiş oldukları zarardan sorumlu durumdadırlar. Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
İkame araç hizmeti sigorta sahibine yılda en fazla 2 defa sağlanmaktadır. Temin edilecek olan ikame araç, anlaşmalı araç kiralama firmasından sağlanır ve sigortalının aracına benzer özelliklere sahip olmasına dikkat edilir. Sigorta sahibi, ikame aracı kendisine temin edilen aynı ilde teslim etmek ile sorumludur.
Trafik kazası nedeniyle aracın bakım ve onarımda kaldığı süre ya da araçta pert nedeni ile makul sürede tekrar araç alması için geçecek süre sebebiyle zarar gören araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) talebinde bulunabilir. Ancak, bu tazminat araç sahibinden ya da araç sürücüsünden talep edilmelidir.
Önemli olan kişinin kusursuz veya daha az kusurlu olması ve buna rağmen aracından mahrum kalmış olmasıdır. Ayrıca hasar ve değer kaybı tazminatları trafik sigortası kapsamındayken araç mahrumiyeti tazminatı Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Trafik Sigortası) kapsamına girmez, kapsam dışı hallerden sayılır.
İlgili 34 soru bulundu
Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusursuz olan tarafın karşı taraftan talep ettiği ve ortalama 5-7-10 veya 14 gün üzerinden hesaplanan bedeldir. Bu alacak miktarına hak kazanabilmek için kusursuz olan sürücünün var ise kasko poliçesinden ikame araç klozunu kullanmamış olması gerekmektedir.
Kendi komisyon bedelini ücret içerisinden çıkarır ve daha sonra ise sigorta sahibine ücretini iade eder. Ücret iadesi, ne şekilde ödeme yapıldıysa o şekilde iade edilir. Yani eğer nakit ödeme yaptıysanız iadenizi nakit olarak alabilirsiniz. Kredi kartıyla ödeme yaptıysanız da ücretiniz kredi kartınıza geri yatırılır.
İkame Araç Bedeli Nasıl Hesaplanır? İkame araç bedeli tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur. Mesela 7 günlük onarım süresi var ve aracın günlük kiralama bedeli 200 TL ise 1.400 TL ikame araç bedeli tazminatı hesaplanacaktır.
Kaza sonrası meydana gelen hasar durumu, eksper tarafından onaylandığı ve sigorta şirketinin de şartlarına uyum sağladığında ikame araç temini yapılır. Tarafsız eksper, araçta meydana gelen hasarın emniyetli bir sürüş için engel teşkil ettiğine karar verirse ikame araç hizmeti devreye girer.
Hasar sonrası gerekli değerlendirme ve raporlamanın yapılmasının ardından, takip eden 24 ila 48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir. Aracın onarımının tamamlanmasıyla sana temin edilen ikame aracı ilgili araç kiralama firmasına iade etmen gerekir.
Seçenekli İkame Araç Hizmeti
Allianz Mini Onarım Hizmeti ile aracınızdaki küçük hasarlar, Mini Onarım Servis Merkezleri'nde ücretsiz olarak tamir ediliyor.
Aracın günlük ikame bedeli ise 120 TL olması durumunda 3000 TL araçtan mahrum kalma bedeli çıkmaktadır. Araç sürücüsü ve ya sahibinden talep edilen bu tazminatın fazla gelmesi durumunda karşı taraf araçtan yoksun kalma tazminatı itiraz dilekçesi hazırlamaktadır.
Hasar gören araçla ilgili olarak, eksper ve servisin bakım süresi için anlaşma sağlaması gerekir. Buna göre ikame aracın temin süresi belirlenir. Tüm bu işlemlerden sonra aracın bağlı olduğu sigorta şirketine gerekli olan bilgiler iletilir ve ikame aracın temin süreci başlatılır.
Kısmi hasarlarda sigorta şirketinin ödediği hasar tazminatı kadar sigorta bedelinde azalma olur. Bu teminatı poliçenizi yaptırırken alırsanız gerçekleşen kısmi hasarlar için sigorta şirketi ödediği hasar tutarları nedeniyle aracınızın sigorta bedelini eksiltmez.
Yapılan incelemeler sonucu suçlu taraf belirlenir. Eğer suçlu kişi ikame araç verilen sigorta ettiren taraf ise bütün hasar masraflarını sigorta ettiren öder. Ancak kusur karşı tarafta ise sigorta ettiren herhangi bir ödeme yapmaz.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Sigortalı, ikame aracı kendisine temin eden aynı ilde teslim etmekle yükümlüdür. İkame araç ile gerçekleştirilen tüm köprü ve otoyol geçişleri, aynı zamanda trafik cezaları sigortalıya aittir. Öngörülen tamir süresinden önce tamirin tamamlanması durumunda ikame araç sigorta şirketine hemen teslim edilmelidir.
Trafik sigortası geri ödemeleri kaç gün içinde gerçekleşir? Poliçenin iptal edilmesi durumunda prim iadeleri genellikle 3-5 gün içinde yapılır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde iade tutarı yine karta yatırılırken elden nakit ödenen tutarlar sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine teslim edilir.
Ücret iadesinde hesaplama ise şu şekilde oluyor: Örneğin aracınıza 1 Nisan'da 2 bin TL'ye sigorta yapıp 30 Mayıs'ta sattınız. Yani aradan 60 gün geçti. aracı sattığınız kişi de 15 gün sizin sigortanızdan yararlanacağından, sigorta şirketleri bunun üzerine 15 gün daha ekliyor. Yani sigortalı olduğunuz gün 75'e çıkıyor.
Toptan ödeme kapsamında söz konusu sigortalılara yapılacak prim iadesi oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen %20'dir.
Araçtan yoksun kalma tazminatı bakımından arabuluculuk dava şartı değildir, yani arabuluculuk yoluna başvurulmadan da dava açılabilir. Fakat zarara uğrayan araç sahibi dilerse arabuluculuk yoluna başvurarak dava açmadan zararının tazmin edilmesini talep edebilir.
Bu tanım doğrultusunda ara. Değer kaybı bedellerinin kişinin kendisinden tam ve kesin olarak belirlemesini beklemek hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu şartlar altında araç değer kaybı bedeli davasının belirsiz alacak davası olarak açılmasında hukuki olarak hiçbir engel yoktur.
*Poliçede 3 gün x 2 ikame araç hizmeti opsiyonu olan sigortalı araçlar için yılda azami 2 (iki) kez olay başına en fazla 3 (üç) gün ve yıllık 6 (altı) gün olmak üzere sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri