Mesane veya böbrek taşları. Çok büyürlerse, üretere veya mesaneye yapışırlar ve sıklıkla kırmızımsı idrar ve şiddetli acıya neden olabilirler. Mesane, üretra veya böbrek tümörleri (hem iyi huylu hem kötü huylu) de idrarda kana neden olabilirler. Bazen mesanede artan idrara çıkma veya spazmodik acıya neden olurlar.
İdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.
İdrarda gözle görülmese bile mikroskopla tespit edilebilecek miktarda kan olabilir. Bu durum da ancak idrar tahlili ile belirlenebilir. İçerisinde kan görülen idrar; pembe, kırmızı veya kola renginde olabilir. İdrarın renginin değişmesi için az miktarda kan yeterli olur.
Asemptomatik yani herhangi bir şikayeti olmayan hastaların idrar tahlilinde kan hücreleri görülmesinin (mikroskopik hematüri) sebepleri arasında böbrek hastalıkları, iyi huylu prostat büyümesi, taş hastalığı, idrar yolu darlığı, mesane iltihabı ve ürolojik kanserler (özellikle böbrek ve mesane) önemli yer tutar.
İdrar yolu enfeksiyonları
Enfeksiyonlar, idrardan kan gelmesi probleminin neden olduğu başlıca durumlardandır. İdrar yolunda, mesanede veya böbreklerde ortaya çıkabilir. Meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları idrarınızın kahverengi, pembe veya kırmızı olarak görülmesine neden olur.
İlgili 26 soru bulundu
Tedavi edilmeyen idrar yolları enfeksiyonları sonucunda bakteriler kana karışıp organlara ulaşabilir. Hastalık gelişmesi sonucu kişi yoğun bakıma kaldırılabilir ve durumu ciddileşmeye devam ederse enfeksiyon ölümle sonuçlanabilir.
İdrarda her görülen kanamaya kanser demek yanlıştır. Ancak idrarda kan görmek mesane kanseri kanseri başta olmak üzere, prostat kanseri ve böbrek kanserinin belirtisi olabilir. Özellikle idrarda pıhtılı kan görmek mesane tümörünün en sık belirtilerindendir.
İdrar yaparken acı ya da yanma hissi. Tümörün görüldüğü bölgeye bağlı olarak sırt, böbrek ya da karın çevresinde ağrı Metastaz durumunda nefes darlığı, kemik ağrısı ya da göğüs ağrısı İleri derecede ani kilo kayıpları, iştahsızlık ve halsizlik.
Böbrek, mesane ve prostat tümörlerinden kan hastalıklarına, enfeksiyondan böbrek ve kalp yetmezliğine dek birçok ciddi hastalığın işaretini veren idrarda kan kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Bazı ilaçlar: Aspirin, nonsteroid antiinflamatuar ağrı kesiciler ve penisilin gibi antibiyotiklerin idrarda kanama riskini arttırdığı bilinmektedir. Yorucu egzersiz: Uzun mesafeli koşucular özellikle egzersize bağlı idrarda kanamaya meyillidir.
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Kanlı idrarda genellikle çok belirti olmadan kendini gösterir. Normal soluk sarı renk yerine, kırmızı kan hücrelerinin varlığına bağlı olarak pembe, kırmızı ve kola renginde idrar olur. Kırmızı tonajlı idrar üretmek çok az kan alır ve kanama ağrılı olarak seyretmez.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir. İdrarınızın rengi çok koyuysa ve kokusu iyice ağırlaşmışsa, asitlenmeniz yüksek demektir.
Zorlu egzersiz seansları ya da ciddi yaralanmalar sonrası geçici masum hematüriler görülebilir. Tarif edilen durumların tekrarı olmadığı takdirde hematüri sebat etmez ve ağrısızdır. İleri yaş erkek hastalarda operasyon gerektirecek kadar büyümüş prostat varlığında da hematüri görülebilir.
İdrardan kan gelmesi (hematüri)
İdrardan kan gelmesi durumu mesane kanserinin yaygın görülen ilk belirtisidir ve mesane kanserinin işareti sayılır.
İdrarda kan görülmesi birçok farklı sebebe bağlı olabilir ve ciddi bir durumdur. Tedavi edilmezse kalıcı böbrek hasarı, enfeksiyonlar veya kanser gibi ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bu nedenle idrarda kan görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
İdrarda kan görülmesi ciddi bir durumdur ve kendiliğinden geçmez. İdrarda kan görülmesinin nedeni enfeksiyonlar, böbrek taşları, böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu kanserleri olabilir. Mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.
İdrarda kan (hematüri)
Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir.
İdrar testi: Laboratuvar idrarda kan, kanser hücresi ve hastalıkla ilgili diğer belirtileri kontrol eder. Mesane kanseri için en sık kullanılan idrar testi, Pap testine benzeyen idrar sitolojisidir.
İdrardan kan gelmesi, mesane kanserinin en yaygın ve belirgin semptomudur. Diğer belirtiler ise enfeksiyonlar ve mesane taşı gibi hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Fakat özellikle 50 yaşın üzerinde ve sigara içen bireylerde idrar yaparken kan gelmesi durumunda, mesane kanseri saptanma riski yüksektir.
Kanama ile kendisini gösteren sistite “hemorajik sistit (kanamalı sistit)” adı verilmektedir. Sistit enfeksiyonu olan hastalarda bulantı ve kusma şikayetleri de görülebilmektedir. Ateş ise nadiren ortaya çıkmaktadır. Eğer yüksek ateş tabloya eşlik ederse enfeksiyonun böbreklere doğru yayılmış olduğu düşünülmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri