Topkapı Sarayı; Marmara denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasındaki Tarihi Yarımada'nın ucunda bulunan Doğu Roma Akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alana kurulmuştur. Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından müzeye dönüştürülen yapı, Fatih semtinin Cankurtaran Mahallesi'nde bulunuyor.
Topkapı Sarayı, İstanbul'un en eski tarihî bölgelerinden birinde yer alır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihî İstanbul Yarımadası'nda bulunan saray, İstanbul'un ikonik yapılarından biridir.
İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Topkapı Sarayı Müzesi; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi arasında kalan tarihi İstanbul yarımadasında olan Sarayburnu'nda bulunmaktadır.
Topkapı Sarayı Müzesi İstanbul'un Fatih ilçesinde, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihsel İstanbul yarımadasının ucundaki Sarayburnu'nda yer alıyor.
Topkapı Sarayı giriş ücreti 2023 yılı Eylül ayı fiyat tarifesini sizler için şu şekilde sıralayabiliriz; Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL.
İlgili 38 soru bulundu
Satın aldığınız ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan MüzeKart'ın fiyatı Türk vatandaşları için 60 TL'dir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Saraylar'a bağlı 300'den fazla müze ve örenyerini 15 gün boyunca ziyaret edebilir, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. İlk müze ve örenyeri girişinizden itibaren 15 gün boyunca geçerli olan Museum Pass Türkiye'nin fiyatı 1000 TL'dir.
Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti 150 Türk Lirası'dır. 18 yaşında altındaki öğrenciler ve 65 yaşın üzerindeki vatandaşlar için giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olduğu için müzekart geçerlidir.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
Topkapı Sarayı (Osmanlı Türkçesi: طوپقپو سرايى), İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır.
Gitmediyseniz kesinlikle gidin, gittiyseniz bir daha gidin. Tüm sarayı gezmek istiyorsanız biraz erken gidin ve acele etmeyin, geziniz 3_4 saati bulabilir.
Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor. Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet'in emri ile İstanbul'un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış.
Tarihsel süreç içerisindeki onarımlara ve tümüyle yeni yapılmış binalara rağmen dört yüz yıl boyunca temel yapısını 19. yüzyıl sonuna kadar korumuş olan Saray, 1853'te terk edildi ve Boğaz kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı yeni yönetim merkezi oldu.
Topkapı Sarayı'nın tek mimari yoktur. Fatih Sultan Mehmet tarafından tasarlanan bu kompleks yapı, dönemin en ünlü mimarları olan Alaüddin'in baş mimarlığında inşa edilmiş ve zaman içerisinde Davud Ağa, Mimar Sinan, Sarkis Balyan, Acem Ali gibi isimlerin çalışmalarıyla geliştirilmiştir.
Flaşsiz olmak kaydıyla fotograf ve video çekilebiliyor.
Topkapı Sarayı Müze'sine ücretsiz giriş sağlayabilenler, 18 yaşının altındaki kişiler ve 65 yaş üstündeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Gaziler, şehit ve gazi eşleri ile bu kişilerin çocukları, engelliler, askerler, basına ait kimlik kartına sahip olanlardır.
Bakan Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "MüzeKart'a 2023 yılında da zam yapmadık. Türk vatandaşlarımıza MüzeKart sadece 60 lira." açıklamasında bulundu.
Divan Meydanı, Alay Meydanı, Enderun avlusu, Bab-ı Hümayün ve Sofa-ı Hümayün ve harem bölümlerinden oluşan Topkapı'ya ilk giriş Fatih döneminde kuleleriyle simge haline gelen Bab-ı Hümayün'den yapılıyor.
Bu yıl da 13 Temmuz 2023- 13 Ekim 2023 tarihleri arasında tekrar uygulanacak olan projeden faydalanmak isteyen 18-25 yaş arası gençler, ''www.muzekartgns.com'' adresi üzerinden başvuru yaparak kartlarını oluşturabilecek ve ülke genelindeki 300'den fazla müze ve ören yerini tekrar ücretsiz görme imkanı bulacaklar.
Aynı kişi birden fazla Müzekart GNS alabilir mi? Her bir genç Müzekart GNS hakkından bir kez yararlanabilir. Müzekart GNS ile aynı müze ve ören yerlerine kaç defa giriş yapabilirim? Müzekart GNS her müze ve ören yerine iki defa giriş imkanı sağlar.
MüzeKart sahibi olmak için kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesi ile bir adet vesikalık fotoğrafınızı yanınıza alarak kart basım istasyonlarına ve satış noktalarına başvurmanız yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri