İdrar genel olarak sterildir. Fakat kimi zaman üretranın dışındaki deriden içeri giren bakteriler yukarı doğru ilerleyerek idrar yolu enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir. Nadiren mayalar da aynı duruma yol açabilir. İdrar kültürü sayesinde az bir miktar idrar ince besiyeri tabakası olan agarlara ekilir.
idrar kültürü için alınan örnek laboratuvar'da öze ekim veya pipet yöntemiyle ekilir, etüve konulur ve 18-24 saatlik bir inkübasyon döneminden sonra koloni sayımları yapılır (4). Her plakta sayılan koloni miktarı 1 O ile çarpılır ve çıkan rakam mililitredeki koloni miktarı olarak ifade edilir.
✓ Orta ve geç idrar steril kaba alınmalıdır. ✓ İdrar örneği almak için idrar torbası kullanımı ideal değildir.
İdrar içindeki enfeksiyona sebep olması mümkün olan mikropları ya da bakterileri tespit etmek için yapılan testler idrar kültürü olarak bilinmektedir. İdrar kültürü testi idrar yolundan kaynaklanan enfeksiyonlara neden olan bakterileri ya da mikroorganizmaları bulmak için yapılır.
İdrar alındıktan sonra en geç 2 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Buna olanak yoksa, idrar örneği +4°C'de buzdolabında korunmalıdır (Bakteri sayısı 4°C de en fazla 2 saat sabit kalır).
İlgili 45 soru bulundu
İdrarın %91 ila %96'sı sudan oluşur. Geriye kalan bileşenleri arasında inorganik tuzlar, üre, organik bileşikler ve organik amonyum tuzları yer alır. Üre, katı maddelerin yaklaşık yarısını oluşturur. Ortalama pH değeri 6,2 olan hafif asidik idrarın sağlıklı bir insanda değeri 5,5 ile 7 arasında değişebilir.
Tahlil.com Cevabı : Bayanların idrarında sperm bulunması olağan değidir. Hele cinsel ilişkiden sonra bu kadar zaman geçtiyse bu beklenen bir sonuç olarak değerlendirilemez.İdrar yollarında enfeksiyon bulunduğunda ise idrarda sperm yerine bakteri görülür.İdrar kültüründe de üreme olur.
İdrar kültürü sayesinde az bir miktar idrar ince besiyeri tabakası olan agarlara ekilir. Ardından da vücut ıssında bekletilir. Eğer bakteriler idrar örneğinde ürerler ise 24 ila 48 saat içerisinde küçük yuvarlak bir halka meydana gelir.
İdrar kültürü testi de, idrar içerisinde bulunan mikrop ya da enfeksiyona sebep olabilecek bakterileri tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. İdrar kültürü sonuçları enfeksiyonu tedavi etmede hangi ilaçların en etkili olacağının belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Mesanede yer alan idrar, normal olarak sterildir. Bu durum, idrarda herhangi bir mantar ya da organizmanın bulunmadığına işaret eder. Bakteriler; idrarı vücudun atılmasına yardımcı olan üretranın tüpüne girebilir. Üretra içerisinde bakterinin bulunması, idrar yolunda enfeksiyonun bulunduğuna işaret etmektedir.
İdrar kültürü, bir idrar yolu enfeksiyonu teşhisi ve enfeksiyona neden olan bakteriyi veya mayayı tanımlamak için kullanılır. Hangi antibiyotiklerin enfeksiyona neden olan mikrobun büyümesini engelleyeceğini belirlemek için duyarlılık testi ile birlikte yapılabilir.
İdrar kültürleri rutin idrar tahlili testlerinin bir parçası değildir. İdrar tahlili sonucunda idrar yolu enfeksiyonu belirlenmişse uzman hekim idrar kültürü isteyebilmektedir. İdrar kültürü, enfeksiyona neden olan bakterinin tipini belirleyebilmek için yapılması gereken bir testtir.
Çünkü idrar kültürü için örnek verirken dış ortamdan bulaşmaları önlemek için, idrarın steril bir kaba alınması, ön temizlik yapılması ve idrarın ilk kısmi tuvalete yapıldıktan sonra orta idrarın steril kaba yapılması, son kısmın yine tuvalete yapılması gereklidir.
Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, kimyasal gübre kıtlığı devam ederken, insan idrarını geri dönüştürme süreci olan peecycling, besin açısından zengin mahsullerin verimini artırabilir.
Mesaneden vücut dışına idrar Üretra denilen bir kanal yoluyla atılır. Üretra erişkin kadınlarda 4-5 cm uzunluğunda olup vajinanın üstünde klitorisin altında dışa açılır. Erkelerde ise 20-24 cm uzunluğunda olup penisin ucuna açılır.
Sabah ilk idrar tuvalete yapılarak 24 saat'lik idrar toplama işlemi başlatılmış olur. Bundan sonraki bütün idrarlar (büyük tuvalet yapma sırasında ve gece yapılan idrarlar dahil) idrar toplama kabına yapılır.. Bu süre içerinsinde idrar toplama kabı serin bir yerde saklanmalı ve güneş ışığından korunmalıdır.
Bu yöntem, kültür tahlili olarak da isimlendirilir. Kültür tahlili, bakterilerin analizinde sıkça başvurulan güvenilir ve hızlı bir metoddur. Kültür tahlili yapmak için hastadan alınacak örnek; idrar, gaita, balgam, kan, yara gibi mikroorganizmanın tespit edilebileceği cinsten seçilir.
Enfeksiyon hastalıkları servisinde yatan üç ayrı hastanın idrar kültüründe Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium ve Pseudomonas aeruginosa üremiştir. Radyoterapi ve palyatif bakım servisinde birer hastanın idrar kültüründe Streptococcus agalactiae ve Stenotrophomonas maltophilia üremiştir.
pH değerinin 5,0'ın altında olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonun giderilmesi için destek alınabilecek çok sayıda bitki ve yiyecek bulunmaktadır. Bu bağlamda; maydanoz, sarımsak ve altın mühürden faydalanılabilmektedir. Maydanoz, idrar söktürücü özelliği ile bilinen bir besindir.
Antioksidan, besin lifi, vitamin ve mineral içeren meyveler idrar söktürmede etkili oluyor. Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
24 Saatlik Protein Atılımı
İdrarda protein atılımını gösteren altın standart testtir.
Parmak spermle bulaşık değilse parmakla hamile kalınmaz. Ama parmakta sperm varsa ve vajinaya dokunulursa nadir de olsa hamile kalınabilir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Bazı durumlarda dışarı atılan meninin çok koyu ve katı kıvamda çıktığı, akışkanlığını kaybettiği dikkat çeker. Hiperviskozite olarak adlandırdığımız bu durum, spermlerin hareketini kısıtlayarak yumurtaya erişmesini engelleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri