Foley kateteri (kalıcı idrar sondası), uç kısmoında steril su ile şişirilmiş bir balonu vardır ve bu sayede geri çıkması önlenir. Genellikle silikon kauçuktan veya doğal kauçuktan yapılırlar.
Sonda hortumunu mesanede sabitlemek için ikinci hortum girişinden şırınga ile 10cc steril su verilerek sonda balonu şişirilir ve sonda hortumunun çıkıp çıkmadığı kontrol edilir, ardından idrar torbası takılır. İdrar torbası düzenli aralıklarla boşaltılmalı ve değiştirilmelidir.
Foley sondanın balonu 5–30 ml. sıvı alacak hacimdedir. Balon hacmi sondanın üzerinde yazılıdır; ancak özel bir durum söz konusu değilse genellikle balonu 8–10 ml. sıvı ile şişirmek yeterlidir. Balon, sıvı ile şişirilerek sondanın mesanede sabitlenmesi sağlanır.
5– Sondanın yanından idrar kaçırıyorsanız doktorunuza başvurunuz. 6– Şiddetli idrar hissiniz olmasına rağmen idrar torbanıza bir süredir idrar gelmiyorsa doktorunuza başvurunuz.
İdrar böbreğinizin içerisinde birikirse organlarınızda sık sık enfeksiyonlar görülebilmektedir. İdrar yolu tıkanması taş, tümör de neden olabilmektedir. İdrar kanallarında tıkanma ortaya çıkmasından sonra cerrahi veyahut ilaç ile tedaviler ve müdahaleler gerçekleştirilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Üretral darlık nedeniyle idrarın mesane içerisinde kalmasının yaratabileceği acil durumlarda, idrar sondası veya mesanenin cilt üzerindeki izdüşümü üzerinden bir kateter yerleştirilmesi (suprapubik kateter) işlemleri ile mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Nazogastrik sondadan besleme yapılıp bittikten sonra sondanın tıkanmasını önlemek için, sondanın içine ılık çeşme suyu verilerek yıkanmalıdır. Sondanın mide duvarına yapışmasını önlemek için günde bir kez sonda kendi etrafında döndürülmelidir.
Sonda tipleri
Foley kateteri (kalıcı idrar sondası), uç kısmoında steril su ile şişirilmiş bir balonu vardır ve bu sayede geri çıkması önlenir. Genellikle silikon kauçuktan veya doğal kauçuktan yapılırlar. Aralıklı kateter/Robinson kateteri, her kullanımdan sonra çıkarılan esnek bir kateterdir.
Normalde idrar üretimi 1-3 ml/kg\saattir. İdrar miktarı 1 ml/kg/saat altına veya 400 ml/m2/gün altına düşerse oligüri, 0.5 ml/kg/saat altına veya 250 ml/m2/gün altına düşerse anüri olarak adlandırılır.
Yaklaşık idrar kapasitesi 600-800 ml kadardır. Ancak 1500 ml'e kadar idrar biriktirilebilir.
Mesanenin fonksiyonu idrar depolamaktır. Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
4.3.2.Katetere yeterli şekilde idrar gelip gelmediği kontrol edildikten sonra, kateter balonu 10 cc steril su ile şişirilir. 4.3.3.Kateter yavaşça çekilir ve drenaj sistemine (idrar torbası) bağlanır.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
Özellikle yatan hastalarda kullanılan ve mesaneden idrar torbasına sıvı aktarımı için kullanılan bir üründür.Tamamen %100 medical grade özellikte üretilmiş olan silikon foley sonda yardımı ile uzun süreli mesane yerleşimleri gerçekleştirilebilmektedir.
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
İdrar yollarında tıkanmanın en sık nedenleri taş hastalığı, erkeklerde prostat hastalıkları ve kadınlarda jinekolojik kanserlerdir. Tıkanma kısmi veya tam olabilir, ani veya yavaş seyirli olabilir, tek taraflı veya çift taraflı olabilir, içerden veya dışarıdan olabilir.
Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Hastanın rahatlatılmasından sonra, mevcut darlık probleminin giderilmesi için cerrahi müdahale şarttır. Üretrotomi olarak bilinen endoskopik cerrahi işlemde dar olan üretranın genişletilmesi amaçlanır. Üretrotominin uygun veya başarılı olmadığı durumlarda üretroplasti olarak bilinen açık ameliyat yöntemi uygulanır.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Zeytinyağı bağırsak, idrar yolları, safra kesesi ve gastritin giderilmesinde de etkin olarak kullanılabilir.
Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
Sondanın uzun süre takılı kalması, enfeksiyon riski oluşturur. Bunun yanı sıra tahriş ve taş oluşumuna da neden olur. Bu yüzden uzun süre sonda kullanılması gerekiyorsa belirli periyotlarla sondanın değiştirilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri