Su az içtiğiniz zaman idrar daha yoğun hale gelir ve bu da idrarın rengi ile kokusuna yansır. İdrarda bakteri bulunması da idrar kokusuna yol açabilir. Bu genellikle normaldir ve herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. İdrar kokuyorsa, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar daha keskin kokmaya başladığında bu idrar yollarında bir iltihaplanma olduğu anlamına gelebilir. Bunun nedeni, idrardaki bakterilerin çoğalmaya ve kokuşmaya başlamasıdır. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri sık idrara çıkma dürtüsü ve idrar yaparken yanma olmasıdır.
Vücut susuz kaldığında, idrarın koyu renkli, yoğun ve kötü kokulu oluşmasına neden olur. İdrarın seyrelmesi için gerekli olan yeterli su bulunmadığında amonyak kokusuna benzer bir koku meydana gelir. Bu durumu önlemek içinse her gün yeteri kadar su tüketmek şart.
Yani yeterince su içilmemesinden ötürü dehidrasyon oluşur ve bu da idrar kokusuna neden olur. Ancak idrardaki kokunun bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Hamile kadınlarda vücuttaki hCG adı verilen hamilelik hormonu salgılanır. Bu hormon idrarda keskin kokuya neden olur.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
İlgili 24 soru bulundu
Boş bir sprey şişesine ılık su ve beyaz sirke doldurup lekeli bölgeye bolca sıkın. Bu aşamada sirke ve idrar kokusu ağırlaşabilir; pencereyi açmanız işinize yarayacaktır. 5 dakika sonunda temiz havlularla ıslak bölgeye baskı, tampon uygulayın. Sıvıyı çektirdikten sonra lekeli bölgeye bolca karbonat serpin.
Anüs önce rektuma daha sonra da kalın bağırsak ve devamında ince bağırsağa açılır. Dışkıya kötü kokuyu veren aslında volatil sülfür bileşikleridir. Sülfür içeren aminoasitler kolonik bakteriler tarafından fermente edilince ortaya çıkan gaz aşırı yoğun bir kokuya sahip olur.
İdrar, üre adı verilen bir amonyak yan ürünü içerir. İç çamaşırınızda veya vulvanızın çevresinde idrar birikmesi kimyasal bir koku yayabilir. Unutmayın, kuvvetli amonyak kokan idrar dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtisidir. Bakteriyel vajinozisde bu kokuya neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu problemi ile karşı karşıyaysanız üroloji uzmanından randevu alıp muayene olmanız gerekir. Üroloji bölümünün bulunmadığı ya da acil olarak muayene olmanız gereken durumlarda yetkili olan bölüm ise iç hastalıkları yani dahiliyedir.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
'Kötü kokulu akıntı' kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
Küvetin içine ılık su ve biraz elma sirkesi ekleyin ve kendinizi en az yarım saat bekletin. Bu yöntem ile kokuya sebep olan toksinler ve bakteriler yok olacaktır. Ayrıca, vajinal floranın asidik kalitesini geri kazandıracak yüklemek için yardımcı olacak ve daha fazla koku olmayacaktır.
Güzel kokmak için düzenli olarak duş alman ve kendini yıkaman gerekir! Çoğu kadın için vajina etrafındaki alanı her gün nazikçe yıkamak iyi bir öneridir. Kendini yıkamak, vücutta başka herhangi bir yerde olduğu gibi, ciltte kokuya neden olan bir bakteri birikmesiyle savaşmaya yardımcı olacaktır. Doğru sabunları kullan.
Sağlıklı bir vajinanın tipik kokusu en iyi “misk” gibi olarak tanımlanabilir. Vajinanın hafif, misk benzeri kokusu da normaldir. Gerçekten de araştırmalar, bu kokunun kısmen, cinsel çekiciliği artırabilen ve doğurganlık hakkında ince ayrıntıları iletebilen feromonlara bağlı olduğunu ileri sürmektedir.
Kötü kokulu gaz ve hazımsızlık probleminiz varsa
Yemekten sonra karın ağrısının da eşlik ettiği kötü kokulu gaz problemi genelde gıda intoleransıyla ilgilidir. Özellikle laktoz ve gluten intoleransı mide spazmlarına, kramplara, ağrılara ve çok kötü kokan gaza neden olabilir.
İdrarın normalde hafif bir kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda idrarın kokusu rahatsız edici hale gelebilir. İdrarda kötü koku oluşumuna neden olan faktörler arasında dehidrasyon yiyecekler, ilaçlar, enfeksiyonlar, idrar yolu taşı, böbrek hastalığı ve diyabet gibi çeşitli nedenler bulunur.
Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri