İdrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilir. Mesane ve pelvik kasları güçlendirici egzersizler tavsiye edilir. Bu egzersizler idrar yaparken idrarın tutulması ve bırakılması prensibine dayanır. İdrar tutamama durumlarında kullanılan ilaç tedavileri de vardır.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır. Sıklıkla sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı (UUI) tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaçtır.
İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
İdrar kaçırma problemi olanlara yakı otunu öneren Dr. Ömer Coşkun, “Ben bir tıp doktoru olarak idrar kaçırmada en faydalı bitki küçük yapraklı yakı otunu tavsiye ediyorum. İster çocuk olsun, ister kadın, ister yaşlı olsun idrar kaçırma olayı sona erebilir.
Bazı idrar kaçırma tipleri, ilaçlar ya da hormonlar ile tedavi edilebilmektedir. Özellikle urge inkontinansta tedavi seçeneği ilaç tedavisi olup, aşırı aktif olan kas aktivitesini azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılır.
Normal işleyişinde belirli bir miktar idrarı tutabilen mesane ve üretra, işlevini yerine getirememeye başlar. İdrar kaçırmanın çeşitli sebepleri olabilir. Böyle bir şikâyetin olması durumunda en kısa zamanda bir üroloji uzmanı ile görüşülmesi, tanıya uygun bir tedaviye başlanması gerekir.
Ürodinamik tetkikler: Bir cihaz ile idrar torbası içine özel bir sonda konularak sistometri ve üretral basınç profili olarak isimlendirilen, idrar torbası ve idrar yolundaki uyarılmaya bağlı değişiklikler bir kağıt üzerine yazdırılırak idrar kaçırmanın hangi tip olduğu hakkında en doğru tanıya ulaşılmaktadır.
Uygulanacak lazer foto termal etki ile, kolajen dokuların üretimi arttırılmakta ve bu dokuların üretimi arttırılarak idrar torbasını yerinde tutan, aynı zamanda destekleyen vajen ve pelvik kaslarda sıkılaşma sağlanmaktadır. Böylece idrar kaçırma şikayetleri tedavi edilmektedir.
Ürodinami bir kesi yapılmadan ağrısız bir şekilde idrar kanalından mesane ve makattan rektuma yerleştirilen iki adet basınç ölçer ince kateter ile yapılan dinamik bir testtir. İşlem sırasında cilde yapıştırılan elektrodlar ile kas aktivitesi de eş zamanlı izlenir.
Oluşum sebepleri açısından idrar kaçırmanın birçok tipi bulunsa da en sık karşılaşılan tipleri şöyle sıralanmaktadır. Stres tipi idrar kaçırma: Bu gruptaki stres, psikolojik stres değildir. Karın içi basıncını artıran öksürme, hapşırma, ıkınma, ağır kaldırma gibi stres durumlarında idrar kaçırmadır.
İdrar kaçırmanın cerrahi tedavisi (ameliyat yöntemleri)
Bunlar TOT ve TVT (transvaginal tape uygulaması ve transobturator tape uygulaması) ameliyatlarıdır. Her iki ameliyat ta uzun süre yatış gerektirmeyen, genellikle günübirlik ameliyatlardır ve ameliyat süreleri de 20-30 dakika gibi çok kısadır.
Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
İdrar kaçırma tedavi edilmediği durumlarda, cilt üzerinde kızarıklık, enfeksiyon ve cinsel isteksizlik gibi biyolojik sorunları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda depresyon, stres gibi psikolojik etkileri de görülebiliyor.
Eğer idrar kaçırma sorununuz varsa başvurmanız gereken bölüm ise, “Üroloji” ya da “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümleridir. İdrar kaçırma sorunu, hayatı sekteye uğratacak ciddi boyutlara ulaştıysa mutlaka bir kadın doğum uzmanı ya da ürologdan destek almanız gerekir.
İdrar yollarının her türlü hastalığında olduğu gibi idrar kaçırmada da çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek demeden ilk başvurulması gereken hekim grubu Üroloji uzmanlarıdır.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
En temel sistosel (mesane sarkamsı) belirtileri vajen içinde bir şişkinliğin hissedilmesi ya da elle kontrolde şişkinlik olmasıdır. İleri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde olur. Özellikle öksürük, aksırık, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda klinik daha belirgin hale gelir.
Üroloji sistemi, özellikle erkeklerde üreme ve boşaltım sistemi ile ilgilenmektedir. Kadınlarda ise daha çok boşaltım sistemi hastalıklarını ele almaktadır. Kadınlarda üreme sistemi iel boşaltım sistemleri bir bütün haline incelenmesi gerektiği için üroloji, kadın hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışmaktadır.
İdrar kaçırma tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar şunlardır: Antikolinerjikler. Bu ilaçlar aşırı aktif mesaneyi sakinleştirebilir ve idrar kaçırma probleminin çözümüne yardımcı olabilir.
Öksürme ve hapşırma ile idrar kaçırmayı engellemede öksürük, ağırlık kaldırma, hapşırma öncesi veya sırasında pelvik kasları kasmak, bu bölgedeki kasları yukarı doğru hareket ettirmek kaçırmanın azaltılması ve kesilmesinde yardımcı olur.
idrar kesesi sarkması ameliyatı sonrası iyileşme yaklaşık 30 günü bulur. Ancak bu süreçte doktorun belirttiği hususlara dikkat edilmesi ve yaşam tarzının buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra ameliyat sonrasında herhangi bir olağandışı semptom varsa hemen doktora başvurmak çok önemlidir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir. Sık idrara çıkma ve yanma neden olur: İdrar yapmak karmaşık bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri