Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu varlığında dizüri (idrarda yanma), sık idrara çıkma, idrara sıkışma hissi veya karnın alt kesimlerinde ağrı oluşabilir. Sistit sendromları erkeklerde özellikle tekrarlıyorsa veya genitoüriner ile anüs bölgelerinde ağrı eşlik ediyorsa prostatit ile karışabilir.
İdrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma idrar yolları enfeksiyonunda en sık görülen belirtilerdendir. Bazen ateş ve kanlı idrar belirtileri de ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonu kimi zaman böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Daha ciddi bir tablo olan bu durum “piyelonefrit” olarak adlandırılır.
İdrar yolu enfeksiyonları üst ve alt idrar yolunda görülür. Sistit ise mesane duvarında görülen herhangi bir bakteriyel enfeksiyondur. Hemen hemen aynı şikayetlere neden olan idrar yolu enfeksiyonu ve sistit tabloları farklı zamanlarda ortaya çıkabileceği gibi eş zamanlı olarak da meydana gelebilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve ani idrar hissidir. Karın alt bölgesinde ağrı ve idrarda kan görülmesi de daha az görülen bulgulardır. Genellikle hastalar şikayetleri ortaya çıktıktan 2-3 gün sonra doktora başvururlar.
İlgili 31 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlardır;
İdrar yaparken ağrı veya yanma. Ateş Yorgunluk. İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, daha sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma ve ağrı, bulanık veya kanlı idrar yapma gibi belirtiler yaşanır. Böbreklerde enfeksiyon söz konusuysa bu belirtilere ateş, titreme, mide bulantısı, kusma ve sırtın üst kısmı veya yan tarafında ağrı da yaşanabilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
İdrar yolu enfeksiyonunun sık görülen semptomları, idrar sırasında ya da ardından görülen ağrı ve yanma oluşmasıdır. Farklı semptomlar ise sürekli idrar yapma, idrarı yarıda bırakma, kasık bölgesinde ağrı oluşması ve şişkinlik, idrar kokusu, ateşlenme, midede bulantı görülmektedir.
Kızılcık suyu: Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinlerin başındadır. Doğal asidik özelliğe sahip kızılcık düzenli tüketildiğinde mesanedeki enfeksiyonların yanı sıra vücuttaki bakterileri de vücuttan atar. Limon suyu: Limon içerdiği çözücü madde sayesinde vücuttaki enfeksiyonlu hücreleri kısa sürede atar.
Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
Enfeksiyon, yürüme bozukluğuna yol açabilir.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar. Sepsis tedavi edilmediği takdirde hızla ilerleyerek hayatı tehdit edici olabilir; dolaşım yetmezliği ve şoka yol açarak ölümle sonuçlanabilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel şikayetlere ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve bulgular; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları olarak ...
Bakteriyel enfeksiyonlar: Bu enfeksiyonlar, genellikle Salmonella, Escherichia coli veya Shigella gibi bakteriler tarafından neden olunur. Bu enfeksiyonlar genellikle mide bulantısı, kusma, ishale ve karın ağrısı gibi semptomlarla birlikte ortaya çıkar.
Sirkeli suyun antibakteriyel ve antifungal etkileri olsa da idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olacağına dair bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.
Böbrek yollarında oluşan enfeksiyon yer almaktadır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak bu enfeksiyonlar yaklaşık 10 gün içerisinde tedavi edilmektedir. Fakat kullanılan antibiyotiklere rağmen geçmeyen enfeksiyon çeşitleri genellikle daha ağır enfeksiyon olduğunun habercisidir.
Ancak tipik bir idrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer?: Duruma göre değişir, mesanenizde bir idrar yolu enfeksiyonu varsa bir ila yedi gün arasında sürebilir demek gerekiyor. Fakat böbrek enfeksiyonunuz varsa tedavi edilmesi 14 gün sürmesi şarttır, çünkü yetersiz ve uygun olmayan tedavi enfeksiyonu kronikleştirebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu ile doktora gidildiğinde ilk olarak muayene ve tanı süreci başlar. Muayene sırasında doktorunuz size belirtilerinizi sorar ve fiziksel bir muayene gerçekleştirir. Ardından gerekli görülür ise idrar testi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri