Bu durum if ile elif arasındaki çok önemli bir farktan kaynaklanır. Buna göre if bize olası bütün sonuçları listeler, elif ise sadece doğru olan ilk sonucu verir.
if - elif İfadesi
Birden fazla koşul varsa if - elif kodu kullanılır. Bir çok programlama dilinde (else if - değilse eğer) şeklinde kullanılır.
Bir durumun sağlanması birden fazla koşula bağlıysa elif deyimi kullanılır.
Koşul ifadeleri programımızda durumları kontrol etmemizi ve programlamanın seyrini değiştirmeye yarar. if , else ve elif terimleriyle mantıksal ifadeleri kullanarak bir durumun koşulu sağlaması durumunda çalışmasını gerçekleştirebiliriz.
if komutu bir şartın (condition) gerçekleşmesi / gerçekleşmemesi durumunda yapılacak işlemleri (statement) belirler. Buna örnek olarak bir sayının belli bir değerden büyük / küçük / eşit olup olmadığı şartları olabilir. if komutunun Matlab'da farklı kullanımları vardır.
İlgili 39 soru bulundu
İngilizcede “if”, cümleye ''eğer… ise…olur'' şeklinde bir anlam katar. Türkçede bu kalıpta kurulan cümleler koşul cümlesi olarak adlandırılır; İngilizcede ise koşul cümleleri “if” sözcüğü ile kurulduğundan “If Clause” olarak adlandırılır.
IF KARAR YAPISI NEDİR? Bu koşul yapısı; bütün programlama dillerinde olan, bazı şartların gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumunda ayrı-ayrı kod bloklarının çalıştırılmasına imkân veren yapıdır. Belirtilen koşuldan geri dönen True/False Boolean değerine göre işlemler yapabilmenizi sağlar.
Programlamada belirli bir şart oluştuğunda bir kod bloğu çalıştırmak istiyorsak if kullanırız. Eğer şart oluşmadığında farklı bir kod bloğu çalıştırmak istiyorsak else kullanırız.
if, if-else Yapısı
Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir. if ve else tek bir karşılaştırma deyimi olup else kullanımı isteğe bağlıdır.
else if “DEĞİLSE EĞER” ifadesinin karşılığıdır.
İlk doğru ifadenin bulunduğu if veya else-if satırı ile karşılaştığında ilgili işlem satırını çalıştırır. Kalıbın geri kalan tüm satırlarını değerlendirmeye almadan geçer. Eğer if ve else if satırlarında yer alan ifadelerden hiç biri doğru bir sonuç vermezse, else satırında yer alan işlem satırını çalıştırır.
Python içerisinde “if” kelime anlamı olarak eğer anlamına gelir ve koşul olarak sunulan kavramın sonucu boolean veri türünde true bir değer döndürürse yapı içerisine girerek içerisindeki kod bloklarını çalıştırır. “Else” yapısı ise boolean türünde false değeri döndüğü zaman çalıştırılır.
#ifndef "if not defined" anlamındadır. Bir sabitin tanımlanmamış olması halinde ne yapılacağını bildirmeye yarar. #include Başka bir kütükten kaynak program ya da text çağırmak için kullanılır. #if Bir önişlemci sabitinin ya da ifadenin DOĞRU olup olmadığını denetler.
Elif İsminin Özellikleri
Letafeti, iyi huyu, ağır başlılığı temsil eder. Bu isme sahip olan kimseler hakikatli ve vefalıdır. Ailesine bağlı, çalışkan, sevilen kimselerdir. Güvenilir olan bu kimseler, toplumda herkes tarafından dost olarak kabul görür.
Elif ismi ince ve uzun olmasından dolayı uzun boya da benzetilmektedir. Anlamı ise uzun boylu zarif kız olarak tabir edilmektedir. 4. Elif ismi uygunluk anlamını da taşır.
Elif bir mahrece dayanmaksızın ağız boşluğundan çıkar, hemzenin ise belli bir mahreci vardır. Elif alfabede lâm ile birlikte "lâm-elif" (لا) şeklinde yazılır; alfabenin başında yazılan ise genelde elif denen, fakat esasta elif suretinde hemzedir. Hemze istisnaî olarak idgam edilse bile elif edilmez (Zemahşerî, s. 468).
if ifadesi eğer anlamına gelir. Kullanım şekli; Eğer belirttiğim koşul yerine geliyorsa şunları, gelmiyorsa bunları yap demektir. else ifadesi ise; her iki koşulda yerine gelmiyorsa yapılacak işlemi belirtir.
Tek bir if deyimi, programınızın iki seçenekten birini seçmesine olanak sağlar ve tüm dallanma bu kadardır. Öte yandan pratikte daha fazla dallanmaya ihtiyaç duyan uygulamalar yapmanız gerekir. Birinci karardan sonra ikinci, ikinciden sonra üçüncü kararın (dallanmanın) alınması gerekebilir.
For döngüsü, programlama dillerinde temel olarak bir kod blokunu belirli bir sayıda ve üst üste çalıştırmak için kullanılan bir döngüdür. Döngü başlangıcında kullanılan değişkene döngü içinde müdahale edilerek tekrar sayısı değiştirilebilir.
Eğer ilk koşul yanlışsa başka bir koşul belirtmek amacıyla else if kullanılır. If/Else kullanımı aşağıdaki gibidir: if(kosul) { // Bu kod satırı çalışacaktır. } else { // Bu kod satırı çalışır. }
If-else deyimi koşullu dallanmayı denetler. içindeki if-branch deyimleri yalnızca sıfır olmayan bir değere (veya true ) değerlendirilirse condition yürütülür. değeri condition sıfırdan farklıysa aşağıdaki deyim yürütülür ve isteğe bağlı else deyimini izleyen deyim atlanır.
if ifadesi eğer anlamına gelir. Kullanım şekli; Eğer belirttiğim koşul yerine geliyorsa şunları, gelmiyorsa bunları yap demektir. else ifadesi ise; her iki koşulda yerine gelmiyorsa yapılacak işlemi belirtir.
if koşul ifadesindeki koşul yanlışsa ve yeni koşul ifadesi yazmak istenirse if else koşul ifadesi kullanılır. Örnekte saat 10'dan önce ise günaydın, saat 18'den önce ise iyi günler hiçbiri değilse iyi akşamlar mesajını uyarı mesajı olarak ekrana yazacaktır. Saatin 12 olduğun varsayalım (saat = 12).
IF komutu kullanımında eğer koşulun doğru olması halinde birden fazla komut kullanılacak ise temel C dilinde kullanılan “{ }” parantezleri kullanılır. bu şekilde olan kullanımda ise, if koşulu doğru ise “{ }” parantezleri arasında yazılı olan komut satırları çalışacaktır.
if deyimi, JavaScript dili içinde şartlı dallanma (conditional branching) adı verilen işlemi gerçekleştiren bir deyimdir. Şartlı dallanma, herhangi bir programlama dili için temel kontrol yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri