Bu düzenleme ile de küçük alanların ifrazına engel olunmaktadır. Yani 5 bin metrekareden küçük araziler ifraz edilemez. Ayrıca yola cephesi olmayan araziler üzerinde ifraz yapılamaz. Söz konusu parseller ifraz edilerek yol oluşturulamaz.
Madde 61 - Bu bölümde bulunmayan hususlarda bu Yönetmeliğin Dördüncü Bölümündeki hükümler geçerlidir. İfraz ve Tevhid İşleri: Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz.
Düzenlemeyle tarlalarda 20, dikili arazilerde 5, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
İfraz Şartları Nelerdir? İfraz yöntemi ile elde edilecek parsellerin, parsel derinlikleri 30 metreden, genişlikleri ise 20 metreden az olmamalıdır. İfraz işlemi esnasında, tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamuya ait bir yola cephesinin olması şarttır.
İlgili 16 soru bulundu
“Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektardan küçük olamaz.
İfraz işlemi nasıl yapılır dediğimizde tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir.
Ülkemizde tarım arazilerinin gerek paydaşlar, gerek mirasçılar arasındaki ihtilaflar nedeniyle parça parça ayrılması tarım arazilerinin verimsizleşmesine neden olmakta, tarla vasfındaki araziler için yapılacak ifraz işlemleri bakanlığın onayına tabi olmaktadır.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine göre "Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) metreden, parsel derinlikleri de (20.00) metreden az olamaz." hükmü var.
Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemez, hisselendirilemez, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamaz.
20 dönüm altında tarla satışı Yapılır mı? 20 dönümün altında satışı yapılmak istenen tarla, 25.02.2014 tarihi itibari ile yayımlanan bir genelge ile kısıtlanmış oldu. Yayımlanmış olan genelgeye göre, tarım arazilerinde bölünemez ebatların altında bir parsel oluşturulamıyor.
Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmaz. Hissedarı olduğunuz taşınmaz üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölerek ayırabilirsiniz.
Bu genelgeye göre; bölünemez ebattaki tarım arazi hisselerinin 3. kişilere satılması, devir edilmesi veya rehin edilmesi yasak olup; bölünemez büyüklüklerin üzerinde olan parsellerdeki hisselerin 3. kişilere satılmasında, devir edilmesinde ya da rehin edilmesinde herhangi bir sakınca olmamaktadır.
Genelde hissedarların kendi adlarına olan hisse oranların daki arsaların fiili durumda ayrıştırılmasını sağlamak ya da büyük m² tarlaların toprak koruma kanuna göre bölünmeye uygun olması durumunda parsellenerek satışı amacıyla uygulanır.
Ayırma (İfraz) işlemi 1994/5 sayılı Genelgede; “İlgilisinin talebi üzerine bir parselin İmar Kanunu'nun 15 ve 16. maddeleri uyarınca iki ya da daha fazla parçalara bölünmesi işlemidir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Plansız Alanlarda İfraz Şartları
Söz konusu maddelere göre; İfraz suretiyle oluşturulacak parsellerin genişlikleri 20 m'den, parsel derinlikleri 30 m'den az olamaz. Ayırma sonucu elde edilecek parsellerin kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır.
Bu oran parselin %35 inden fazla olamaz.
Köy Yerleşik Alan Sınırı Kaç Metre? Yukarıda aktardığım gelişmelere paralel olarak kamu da köylerin genişlemesine imkân tanımayı uygun gördü ve bir yönetmelik değişikliği gerçekleştirdi. 2021 yılında yürürlüğe giren köy yerleşmelerine ilişkin yönetmelik değişikliği ile yerleşik alan sınırları 300 metreye çekilmiş oldu.
Ancak, İmar kanunun 15. maddesinin son fıkrası “ imar planı dışında kalan alanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izin verilmez.” demektedir. Bu düzenleme ile de küçük alanların ifrazına engel olunmaktadır. Yani 5 bin metrekareden küçük araziler ifraz edilemez.
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez.
İfraz Nedir? İfraz; tapu sicilinde tek bir parselden meydana gelen bir taşınmazın, imar planına uygun biçimde hazırlanmış haritalar üzerinde birden fazla parsele ayrılmasına verilen isimdir. İfraz işlemi sonucunda ayrılan parseller tapuya tescil edilir.
Öncelikle, imarlı, ifrazlı, parsellere ayrılmış bir arsa almış olmanızı diliyoruz. Zira yasalara göre her arazi arsa değildir ve imarsız arazilere ev inşa etmek yasaktır... İmar izni bulunan bir araziye sahipseniz hayalinizdeki evi gerçeğe dönüştürmek için öncelikle bir yapı ruhsatı almanız lazım.
İFRAZEN TAKSİM, tapuda hisseli olarak tescilli taşınmazdaki ortaklığın, taşınmazın ifraz edilerek hissedarlara paylaştırılması işlemidir.
İmar Barışı'nın Amacı; 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici Madde 16'sında tanımlandığı gibi, Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri