Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.
Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
Birçoğunuzun belki de ilk kez duyacağı pesketaryen aslında vejetaryen beslenmenin bir alt sınıflandırması. Kökeni İtalyanca pesce (balık) ve İngilizce vegetarian (vejetaryen) kelimelerinden gelen pesketaryen beslenmesinde balık veya diğer su ürünlerinin olduğu ancak diğer et türlerini tüketmeyen kişilere deniyor.
Hayvansal gıdalar yok
Yani vejetaryenler hayvanların eti haricinde hayvanlardan elde edilen süt, yumurta gibi gıda maddelerini tüketirken veganlar et, süt, yumurta dahil hiçbir hayvansal gıdayı ve giysileri tüketmiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Hayvansal bir gıda olan bal da diğer hayvansal gıdalar gibi vegan olmayan bir yiyecektir ve veganlar tarafından tüketilmez. Bal, pişirmede sık kullanılan bir malzeme olmadığı için yumurta gibi vegan beslenmede eksikliği çok fazla hissedilen bir yiyecek değildir.
Limonlar ve bazı diğer meyveler görünüşlerini ve tazeliklerini korumak için mumlama işleminden geçiriliyor. Mumlar gomalak böceğinin dişisinin salgı maddesinden üretilen şellak maddesine ek olarak yine kesinlikle vegan olmayan bal mumundan da yapılabiliyor.
Polo vejetaryen diyeti: Bu diyette kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını tüketilir. Pesko vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca balık çeşitleri, midye su ürünlerini tüketilir.
Meyveciler olarak da anılabilecek bu beslenme düzenine sahip insanlar, toplanırken bitkilerin ölmemesi ve hatta acı çekmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle havuç, turp, patates ve pancar gibi kök sebzeleri tüketmeyen frutaryenler, bu sebzelerin topraktan çıkarılırken acı çektiğini düşünüyor.
Vegan kelimesi, ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
Hayvansal gıda tüketmiyor olmanın verdiği rahatlıkla vegan beslenenler kalori hesabı yapmadan beslenir. Hayvansal protein almadığı için, aç kalma ihtimaline karşı porsiyonlar büyüktür. Kilo alma tam da bu noktada devreye girer.
Hamuruna tereyağı, süt ya da yumurta eklenen ekmekler ve hamur işleri maalesef vegan beslenmeye uygun değiller.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Vejetaryen beslenmenin “lakto vejetaryenlik”, “ovo vejetaryenlik”, “lakto ovo vejetaryenlik”, “pesko vejetaryenlik”, “pollo vejetaryenlik” ve “semi vejetaryenlik” olmak üzere altı farklı çeşidi bulunuyor.
New York Üniversitesi'nden Michelle McMacken's in yayınlarına göre; çok iyi ve doğru bir şekilde yapılırsa et içermeyen bir diyetin oldukça sağlıklı olabileceği görülüyor.
Son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde dünya çapındaki veganların sayısının 79 milyona ulaştığı, vegan yaşam felsefesi ve pratiklerine yönelik ilginin de dünya çapında katlanarak arttığı, bu merakın 2014'ten 2020'ye kadar Hollanda'da yüzde 645'e, Yunanistan'da yüzde 590'a, Türkiye'de yüzde 395'e yükseldiği ...
Pesketaryenlik Nedir? Pesketaryen ne demek dersen, Merriam-Webster sözlüğünde bu sözcüğün kökeni 1993'e kadar götürülüyor ve tanımı şu şekilde: "Beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişi". Yani pesketaryen nedir sorusunun yanıtı; et grubu içinde sadece su ürünleri tüketen kişilerdir.
Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını tüketilir. Pesko vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca balık çeşitleri, midye su ürünlerini tüketilir.
Vejetaryenler et ürünleri tüketmezken veganlar hayvanlardan elde edilen hiçbir ürünü tüketmezler. Buna peynir, yoğurt, süt, yumurta, bal da dahildir. Vejetaryenler, etlerden alamadıkları proteini diğer hayvansal gıdalardan alabilirler. Veganlar ise bitkisel alternatifler bulmak zorundadır.
Pesketaryen beslenme nedir? Kırmızı ve beyaz etin tüketilmediği sadece balık ve deniz ürünlerinin tüketildiği beslenme tarzıdır. Pesketaryen beslenme vejetaryenliğin bir alt türü olarak kabul edilir. Pesketaryen adı Latince'den gelmektedir.
38 yaşındaki vegan anne Sheila O'Leary, oğlu Ezra O'Leary'i sadece meyve, sebze ve anne sütü ile besleyerek ölümüne neden olma suçundan yargılanıyordu. Mahkeme Sheila'yı birinci derece cinayetten suçlu bulmasının ardından müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Veganlar et yemedikleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalardan olan süt ürünlerini de tüketmezler. Bu bazıları için ekstrem ve gereksiz gelebilir. Ancak süt ürünlerinin sandığınız kadar masum olmadığını, hem canlılara acı çektirdiğini hem de insan metabolizması için hiç de faydalı olmadığını hiç duymuş muydunuz?
PETA imamları ise yaptığı açıklamayla birlikte sakız çiğnemenin veganlığı bozup bozmadığını açıkladı. Günümüzde üretilen sakızlarda, hayvansal katkı maddeleri bulunabildiğinden, bu tür sakızları çiğnemek veganlığı bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri