Durak Dağları üzerinde Balık Gölü (2250 m.) bulunmaktadır. Iğdır'ın batısında Aras Irmağı'na katılan Gaziler Deresi'nin batı bölümü, Kars ili, Kağızman ilçesi ile olan sınırını oluşturur.
Balıklı Göl
Iğdır/Tuzluca, Taşlıçay, Doğubeyazıt Ağrı il sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunan göl, 2.241 m yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek gölüdür Göl çevresi mesire alanı ve yayla turizmiyle unludur Gölde balıkçılık yapılmaktadır Gölde sazan ve alabalık bulunmaktadır alabalığıyla meşhurdur.
Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Üçkaya köyünde bulunan ve Iğdır merkeze yaklaşık olarak 48 kilometre uzaklıktaki doğa harikası Üçkaya Gölü, ilkbahar mevsimi ile adeta görenleri kendine hayran bırakıyor. İçerisinde yüzen adacıkların yer aldığı, bin 500 rakımdaki göl, her mevsim ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ili'nden ayrılarak Türkiye'nin 76. ili olmuştur.
Garda Gölü (İtalyanca: Lago di Garda ya da Benaco), İtalya'daki en büyük göldür. Kuzey İtalya'da yer alan göl Venedik ve Milano kentlerinin arasındadır. Alplerin bu bölümü son buzul çağında buzullar tarafından biçimlendirilmiştir. Göl bir buzul gölüdür.
İlgili 41 soru bulundu
Nüfusunun bir kısmı Caferi, diğer kısmı Sünni mezhebinden olan Iğdır'da, mezhep farkları sebebiyle farklı iki ezan okunması, kentteki iftar açma zamanlarını da değiştiriyor.
Bölgenin, yaklaşık % 74'ü dağlık, % 26'sı da ovalık araziden oluşmakta olup, il genelindeki en önemli yükseltiler Büyük ve Küçük Ağrı, Zor, Durak ve Pamuk Dağları'dır. İlin güney kesimini, kuzey yamaçları zengin bir çayır örtüsüyle kaplı olan Aras dağlarının kolları engebelendirir.
Bu dağların doğuya, Ağrı volkanına kadar devam eden uzantısı üzerinde sırasıyla "Kızılcaziyaret Dağı" (2887 m.), "Durak Dağı" (2811 m.), "Zor Dağı" (3196 m), "Pamuk Dağı" (2639 m.) bulunmakta ve en doğu uçta ise Büyük Ağrı (5137 m.) ve "Küçük Ağrı" (3896 m.) volkanik dağları bulunmaktadır.
Şehrin nüfus yapısını çoğunluk olarak Azeriler, ardından ise sırasıyla Türkler ve Kürtler oluşturur.
Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.
Akpınar; Sarıkamış ilçesinin Boyalı, Tuzluca köyleri ile Kağızman ve Iğdır'da da bazı Alevi köylerin bulunduğunu belirtir (Kalafat, 2007: 211).
Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir . Karakoyunluların da mensup olduğu bu boyun ilk başbuğu İğdir Bey'dir. Anadolu ve Azerbaycan da “Iğdir” şeklinde söylenir. Asıl söylenişi ”İgdir”dir. Yöre ahalisi de “İydir” olarak telaffuz eder.
İğdır Ovasında çok çeşitli ürün yetiştirilir. Ova, Kuzey Anadolu'nun Çukurova'sı sayılır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, kavun, karpuz, mısır, kayısı ve armuttur.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir.
Iğdır'da, Sünni ve Caferi mezhebindeki tefsir farklılığı nedeniyle 7 dakika arayla iki defa akşam ezanı okunuyor. Birçok farklı etnik grubun ve dini mezhebin bir arada yaşadığı Iğdır'da, ramazan ayında iftarın müjdecisi olan akşam ezanın okunma saatinde de farklılıklar yaşanıyor.
IĞDIR (AA) - Iğdır'da, aralarında 3 yıldır husumet bulunan üç aşiret, kanaat önderleri tarafından barıştırıldı. Kadim Aşiretler Federasyonu heyeti, 2020 yılında yaşanan kavga nedeniyle aralarında husumet bulunan Burukan, Redkan ve Unki aşiretlerinin barıştırılması için girişimde bulundu.
İgdir boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden ondördüncüsü; "İgdir"lerdir.
IĞDIR MERKEZ İLÇELERİ
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Tuzluca ve Aralık'tır.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Malatya, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan gibi illerde de zeytin yetiştirilmez. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan illerde; Amasya, Tokat, Bayburt, Gümüşhane, Çorum'da da zeytin ağacı bulunmaz.
Azerice:Kars,Bayburt ve Iğdır…
Iğdır Azerileri genellikle Ehlibeyt(Şia/Caferi) Kars, Ardahan, Ağrı Azerileri Sünni'dir. Son yıllarda Azerilerin batıya göçü ve doğu illerinden Kars, Ardahan, Iğdır'a Kürt şehirlerinden göç nedeni ile Demografik yapısı değişmiştir.
Iğdır'ın, Ermenistan sınırında Alican, İran sınırında Boralan ve Nahçivan sınırında Dilucu sınır kapıları bulunurken, bu kapılardan sadece Dilucu Sınır Kapısı hizmet veriyor.
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri