Câferîlik ya da Câʿferîyye , İslam dininin Şii fıkıh mezheplerinden biridir. İsmini kurucusu olan Ca'fer es-Sâdık'tan (699-765) alır. Başta İran olmak üzere Azerbaycan ve Irak'ta yaygındır. Yer yer Türkiye'nin Kars, Iğdır gibi illerinde ve bazı İslam toplumlarında görülmektedir.
Dine ait mezhebin üyelerinin inançlarından dolayı mezhebi kimlikleri olur. İslam mezheplerinin, kimliklerinin oluşumu tarihsel süreçteki halifelik seçimiyle ilişkilidir. mezheplerden biri Caferiliktir. Türkiye'de başta Kars, Iğdır ve İstanbul olmak üzere bazı illerde yoğun Caferi nüfusu bulunmaktadır.
Caferilik mezhebini Ehli Sünnet mezheplerinden sayılmamasını sağlayan asıl unsurun itikadi meselelerden olan imamet inancıdır.
ri, Kürtler Şafii, Karapapak-Ahıskalılar-Bulgarlar ve Osmanlı ola- rak tanımlanan memurların ekserisi Hanefi mezhebine mensuptur. Bu yapı Iğdır'ın mezhepsel anlamda çoğulcu bir yapı arz ettiğini göstermektedir.
13- Caferî Şiîler, peygamberimiz Muhammed b. Abdullah'ın (Allah'ın salat ve selâmı onun ve Ehl-i Beyti'nin üzerine olsun) bu sebepten ve başka yüce hikmetlerden dolayı Allah'ın emri ile Hz. Ali'den (a.s) sonra on bir imam tayin ettiğine, (Ali (a.s) ile birlikte on iki olduklarına) inanırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Alevîliğin tarihte etkilendiği dinsel gruplardan biri de Câferîliktir. Ancak Anadolu Alevilerinin kendilerine özgü bir inanç yapılanmaları vardır. Bu yapılanma Şiilikle de Sünnilikle de farklılaşan nitelikler içerir.
Günlük ibadetlerden namaz Sünnilerle aynı şekilde 5 vakit kabul edilir. Ancak öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazları birleştirilerek, cem edilerek edâ edilir. Namaz ibadetinde kıyamda elleri bağlamazlar, sağ ve sol omuza selam vererek namaz bitirmezler, namaz bitiriş şekilleri farklıdır.
Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur. Türkiye'de daha çok Kürtler arasında, Kafkaslar'da Çeçenler ve Avarlar arasında yaygındır. Hanefîlik'ten sonraki en yaygın Sünni mezheptir.
Asıl adı Muhammed bin İdris bin Abbas'tır. Dedesinin dedesi Şâfiî, Kureyş kabilesinden ve sahabe'den olduğu için, Şâfiî adı ile meşhur olmuştur. Hicri 150 (MS.767) senesinde Gazze'de doğup, hicri 204 (MS.820)'de Kahire'de 54 yaşında öldü.
İmam Şafii Filistin'de Gazze Şehrinde miladi olarak 767 yılında ve hicri olarak 150 yılında doğmuştur. Babasının adı İdris'tir. Babası bir gün iş nedeni ile Gazze'ye gitmiş fakat Gazze'deyken vefat etmiştir.
Oruç: Caferilere göre oruç Hanefilerde olduğu gibi farz, müstehab ve haram olmak üzere üç kısma ayrılır; farz olan oruçlar da yine, asıl bakımından farz olanlar ve herhangi bir sebep dolayısıyla farz olanlar şeklinde ikiye ayrılır.
İmam Caferi Sadık, 12 imamın altıncısı ve Peygamber'in dördüncü kuşak torunudur. Sünni, fıkhi mezheplerin üstadıdır. İmam Ebu Hanife'nin ve İmam Malik'in üstadıdır. İmam Şafii'nin üstadının üstadıdır.
Caferî mezhebi, tarihî süreç içerisinde birkaç farklı kola ayrılan Şia'nın en geniş koludur ve hatta günümüzde Şia denildiğinde doğrudan Caferîlik kastedilmektedir.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir.
”İyilik, yiğitlik, ululuk, büyüklük, bahadırlık” anlamında olan Iğdır kelimesi, Türk Oğuz Boyunun, 24 ana boyundan biridir . Aynı zamanda Oğuz Han'ın altı oğlundan en küçüğü olan Deniz Han'ın, dö rt oğlundan en büyüğüdür. Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir .
Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ili'nden ayrılarak Türkiye'nin 76. ili olmuştur. 4 ilçe, 8 belediye ve 157 köyden oluşur.
Cennet ile müjdelenmiş olan Ehl-i sünnet vel-cemaatin dört büyük mezhebinden biri olan Şafii mezhebinin reisidir.
Şafii mezhebi: İmam-ı Şafii'nin kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Şafii mezhebi denir. Şafii mezhebi Mezopotamya'da yaygındır. İmam-ı Şafii, Maliki ve Hanefi mezheplerinin usulleri yayılmaya başladığı ilk zamanlarda yetişti ve onlardan farklı bir usul takip etti.
Şafii mezhebinin imamı ve büyük müçtehit olan İmam Şafii ümmetin en büyük alimlerindendir. Ehli sünnet mezhepleri arasında mensubu itibariyle Hanefi mezhebinden sonra gelen mezheptir. İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin vefat ettiği sene dünyaya gelmiştir.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Şâfiî mezhebinin kurucusu sayılan, Muhammed b. İdrîs eş-Şâfiî 150 (767) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. İmam Mâlik'ten Medine fıkhını, İmam Muhammed'den Irak fıkhını öğrendi. Böylece Hicaz fıkhı ile Irak fıkhını birleştirdi.
Şâfiîler'de farzdan önce iki rek'at tahiyyetü'l-mescid namazı olup imam hutbeye başlamamışsa ayrıca bir miktar nâfile de kılınabilir; farzdan sonra ise iki rek'atta bir selâm vermek suretiyle dört rek'at sünnet kılınır.
Sünnî İslâm'da yolculuk, korku gibi durumlarda öğle ve ikindi, akşam ve yatsı birleştirilerek günlük üç vakit namaz kılınır.
şii/cafer-i ezanı diye adlandırılan ezanın tek farkı: "eşhedü en lâ aliyyen veliyyullah" tır. ve bu da yukarıdaki yanlış beyanda olduğu gibi "eşhedü en lâ muhammeden resulullah" yerine değil, ondan sonra okunur. şeklindedir.
Hanefi mezhebine göre, cem imkanı sadece hacılar için söz konusu olabilir. Bu da şu şekilde olmaktadır; Arefe günü Arafat'ta ikindi namazı öne alınarak öğle namazı ile birlikte kılınabilir. Yani cem edilebilir. Diğer mezhep müellifleri ise namazın cem edilmesini genel olarak kabul etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri