İslam hukuku literatüründe, mahkeme kararı olmadan şahısların bizzat haklarını alma anlamında ihkak-i hak, "ez-zufru bi'l-hak" veya sadece "zufr" terimi ile ifade edilmektedir.
İhkak-ı Hak; Kişinin iddia ettiği hakkını adli makamlara başvurmadan kendiliğinden kişi veya eşya üzerinde zor ve kuvvet kullanarak alması olarak tanımlanabilir.
Böylece; Kanunda, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 308 inci maddesinde tanımlanan ve 'ihkakı hak' veya 'kendiliğinden hak alma' diye ifade edilen suç tanımına ayrıca yer verilmemiştir” şeklinde açıklığa kavuşturulmuştur.
(ﺍﺣﻘﺎﻕ) i. (Ar. ḥaḳḳ “sâbit ve doğru olmak, gerçekleşmek”ten iḥkāk) (Hakkı) Yerine getirme [Dâima hak kelimesiyle birlikte ve özellikle ihkāk-ı hak şeklinde kullanılır]: Yanına kalmadı; ben hakkımı ihkak ettim, ama sağlık selâmetle etmemiş olaydım (Ahmed Midhat Efendi).
A) SUÇUN FAİLİ, HERHANGİ BİR KİMSE OLABİLİR.
B) RESMİ MAKAMA MÜRACAAT İMKANI OLMALIDIR. Fail, iddia eylediği hakkı almak için, yetkili resmi bir makamı müracaata muktedir olduğu halde, bu müracaatı yapmayarak, hakkını kendiliğinden almaya kalkışmış olmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bir konuda emredici ve yararlandırıcı nitelikte olan bir kanunda veya yönetmelikte; bir hakkın ortaya çıkması için belli koşulların gerçekleşmesi koşulu varsa, bu koşullar gerçekleştiğinde ilgili kanun veya yönetmelik emredici nitelikte olması sebebiyle kazanılmış hak kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
Pradelle: «ihkakı haktan imtinanın, kaypak ve kompleks vasfı olup her türlü tariften kaçar gibi» dir diyerek tarif zorluğuna bir kere daha işaret ediyor.
ihkak ne demek? Mazlumun hakkını zalimden almak. Hak ile hasmına galip olmak. Hakkı yerine getirmek.
Her sabit ve doğru olan şey. Adalet. Herkesin meşru olan salahiyeti, iktidarı, bir şey üzerindeki malikiyyeti.
Kendiliğinden hak alma fiilleri 765 s. TCK m. 308'de suç olarak düzenlenmiştir. Suçun basit şekli eşya üzerinde kuvvet kullanmak suretiyle bir kimsenin kendine ait olduğunu iddia ettiği hakkını almasıyla oluşmaktadır.
Suçun mağduru yalnızca gerçek kişi olabileceğinden, siyasi partiler de tüzel kişiliğe haiz olduğundan siyasi partilere karşı hakaret suçu işlenemez, dolayısı ile cezaya hükmolunamaz.
(1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, onbeş yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Alacağın tahsili amacıyla yağma suçu aynı zamanda ihkak-ı hak olarak da bilinir ve bu suçun bu sebeple işlenmesi cezayı hafifleten bir neden olarak düzenlenmiştir.
Bir kimsenin hakkının verilmesini ya da başkalarının kendisinin hakkına saygı göstermesini istemek yetkisine talep hakkı denir. Kişi talep hakkını kullandığı halde hakkına kavuşamamış ya da başkaları tarafından hakkına saygı gösterilmemiş olabilir. Bu durumda devreye dava hakkı girer.
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir.
Hak kelimesi “varlığı kesin olan, mutlak gerçek, hikmete uygun olarak icat eden” anlamlarından dolayı Allah'ın bir ismi veya sıfatı olarak da geçmektedir (el-En'âm 6/62; Yûnus 10/30, 32; el-Hac 22/62).
Cevap: > Hakk kelimesinin anlamı: → Doğruluk ve adalettir.
HAK= kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir. Kanun ve hukukla alakalı bir durumdur daha çok. ÖZGÜRLÜK= Vereceğin kararlarda yada davranışlarda, dışarıdan herhangi bir baskı, zorlama, kısıtlama gibi etmenlerin olmamasıdır.
Hak kelimesi “gerçek, sabit, doğru, varlığı kesin olan şey” anlamlarında isimdir. Bâtıl ise hakkın zıddı olup “yalan, boş, devamsız, gerçekliği ve temeli bulunmayan” demektir.
Savunma vermeyi kabul etmeme, savunma vermeme.
Çekinme (istinkaf): Davaya bakan hâkimin, tarafsız davranamayacağına kesin gözüyle bakılan hallerde, davayı görmekten çekilmesidir.
Kazanılmış Hak Geri Alınır mı? Kazanılmış bir hakkın varlığı söz konusu ise hakkın getirdiği kazanımlar, idari işlem ortadan kalkana kadar devam eder. Bu haklar elde edildikten sonra herhangi bir işlem ile ortadan kaldırılması mümkün olmamaktadır.
Kanunların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca kanunlar kamu yararı ve kamu düzeninin gereği kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.
Bildiride medeni ve siyasi hak olarak 50, ekonomik, sosyal ve kültürel hak olarak da 27 olmak üzere toplam 77 hakkı tespit etmek mümkün. Bildirinin kabul ve ilan edilmesinin üzerinden 70 yıl geçmiştir. İnsan haklarının kaynağı hayattır. Hayat da statik değil dinamiktir.
Kişinin hükümlü sıfatı almasından itibaren cezanın infazı başlar. Yağma suçu sonucunda fail 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alır. Eğer nitelikli yağma suçu söz konusu ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Daha az cezayı gerektiren hallerde de ceza resen veya hâkimin takdiriyle indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri