Ihlamur kelimesinin eş anlamlısı yoktur lakin yakın anlamlısı vardır. Bunlar, ökse otu ve tilyadır.
Kızılcık yemişi kan gibi kırmızı renkte olduğu için kızılcık kelimesi bazen kırmızı rengi için de kullanılabilir. Kızılcık eş anlamlısı olan sözcük yoktur. Ancak bu kelimenin türetildiği kızıl sözcüğünün bazı cümlelerde kızılcık kelimesi yerine kullanılabilir.
İmkan kelimesinin bir adet olan eş anlamlısı "Olanak kelimesidir. Olanak kelimesi aynı zamanda imkan da demektir.
Arapça'da “istemek, ummak” anlamında bir masdar olup sözlüklerde genellikle recâ ile eş anlamlı bir isim olarak kullanıldığı belirtilir.
Engel kelimesinin eş anlamlıları mani, güçlük ve handikaptır.
İlgili 23 soru bulundu
Aslının Arapça olduğunu söyleyenlere göre ise a-ze-ra ve el (îl) kelimelerinden oluşmuştur ve manası da güçlü kuvvetli, salabetli demektir. Kelimenin diğer kullanımları Azeryahu, Azer-el, Azra-el (Yahvenin veye El'in yardımcısı) şeklindeydi ve Yahudilikte Ezra için kullanılmıştı.
Gülmek kelimesinin bir eş anlamlı kelimesi de tebessüm etmek ve kahkaha atmak anlamına gelmektedir.
2- Esma: İsim sözcüğünün çoğulu olan esma, Kuran-ı Kerim'de Esma-i Hüsna şeklinde geçer. Esma-i Hüsna, en güzel isimler anlamına gelir.
Türkçe kökenli bir isim olan Mehmet, Muhammet ismiyle eş anlamlıdır. Övülmüş anlamına gelmektedir.
Hür sözcüğü ile aynı anlama gelen kelime ise "özgür" kelimesidir. Özgür kelimesi hür kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinen bir kelimedir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Mesele kelimesinin üç farklı eş anlamlısı bulunmaktadır. Bu kelimeler sorun, zor iş ve problem kelimesidir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır.
Irmaktan daha küçük, dereden daha büyük akarsu olarak tanımlanan çay kelimesinin ise iki eş anlamlısı vardır. Bunlardan biri Akarsu diğeri ise nehirdir. Kişiler çay kelimesi yerine bu iki kelimeyi de rahatlıkla kullanabilir.
Çiçek kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler: Bitki. Cici.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Büşra ismi, Arapça kökenine sahip olan isimler arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu isim sözlüğüne göre Büşra ismi sevinçli, müjde haber anlamına gelir. Arapça kökenli ve kız ismi olduğundan isim sözlüğünde yer alır.
Beyza isminin anlamı genel olarak çok beyaz ve daha ak anlamı taşır. Bunun yanı sıra lekesiz ve çok beyaz olarak da bilinen Beyza ismini pek çok çocuk taşımaktadır. Bu isim oldukça hayırlı ve güzel olarak bilinmektedir. Beyza ismi günahtan kaçınmış olan ve günah ile kirlenmemiş kimse manasına gelmektedir.
Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir. Mehmet isminin anlamı yerde ve gökte övülen demektir ve anlamı Muhammed ismiyle aynıdır.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında yürek eş anlamlısı 'kalp, cesaret ve gönül' şeklinde geçmektedir.
Gönül, Yürek, Kalp Kelimelerinin Anlam Alanları
Ş. Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir. (1989).
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri