Ihlamur ne zaman açar diye merak edenlere haziran ve temmuz aylarına gelindiğinde ıhlamurun toplanabilecek olgunluğa ulaştığı söylenebilir. Ihlamur bitkisi toplanırken ıhlamur çiçeklerinin sap kısmındaki ince ve uzun yaprakları ile birlikte toplanır.
Şifalı bir bitki olan ıhlamurun toplanacağı tarih, bulunduğu coğrafyaya göre farklılık göstermekle birlikte genellikle haziran ayıdır. Ihlamuru toplarken, çiçekleri ve çiçek sapındaki ince uzun yaprakları birlikte almalısınız.
Bu soru ancak pek çok etken gözetilerek cevaplanabilir. Ancak genelleme yapmak gerekirse ıhlamuru toplamak için en uygun ayın Haziran olduğu söylenebilir. Ihlamur ağacı kışın yapraklarını döker, bahar aylarının gelmesi ile birlikte yeniden çiçeklenir. Haziran ve Temmuz aylarında ise toplanabilecek olgunluğa ulaşır.
Ihlamur ağaçtan toplanan bir bitkidir ve ıhlamuru toplamak için mutlaka çiçek açmasını beklemek gerekir.
Yağmur sonrası ıhlamur toplarsanız çiçekler ıslak olacağından kaliteleri ve aromaları düşecektir, aman dikkat. Ağaçtan ıhlamurları ellerinizle doğrudan toplamanız en doğrusu olacaktır. Bıçak ya da makas gibi ekstra malzemelere ihtiyaç duymadan ıhlamur yapraklarını ve çiçeklerini toplayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
ıhlamur ağaçtan toplandıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurutulmalı. Bunun için gölge bir alanda temiz bir bezin üzerine serilir. Burada kururker ıhlamurlar ara ara alt üst edilir. Bu işlem 1 hafta devam eder.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir.
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Bezin veya kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir. Ihlamurun uzun ömürlü olması için kiler veya çekmece içi gibi karanlık yerlerde saklayabilirsiniz. Ihlamurun güneş ışığına maruz kalması raf ömrünü kısaltır.
Haziran ayı içerisinde bitki toplanır ve kurutulur. Ülkemizde çok sayıda bulunan ıhlamur ağaçları kokusu ve güzel çiçekleriyle dikkat çekiyor.
Eşit miktarda ıhlamur,mürver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
İlk çıkan yapraklar olduğu için hepsi taze ve incedir. Ancak Mayıs ayının sonunda ve Haziran ayında toplanan yapraklar kartlaşmaya (olgunlaşmaya) başlar. Bu sebepten dolayı uç kısımda bulunmayan yapraklar olgunlaşmıştır.
Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitkidir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.
IHLAMUR AĞACI ÇİÇEK AÇMAZ MI? Ihlamur ağacı yeteri kadar sulanırsa ve bakımı doğru yapılırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Çiçek açmazsa yanlış toprak, gübreleme ve sulama işlemi yapılmış olabilir.
Ihlamur ağacı bulunduğu coğrafi koşullara göre bol tohum verebilir.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Ihlamur ağacındaki çiçeklerin kurutulması sonucunda ıhlamur çayı oluşur. Bu nedenle kurutulmuş olmayan bir ıhlamur kişilere faydalı olmaz. Ihlamurun tüm faydası kurutulduğu takdirde ortaya çıkar.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Geçen yıl çiçek ıhlamurun kilosunu 200 TL'den satıyorduk. Bu sene ise 400 TL'den satıyoruz. Ihlamuru geçen yıl 100 gramlık paketlerde 20 TL'ye satarken şimdi ise aynı paketi 40 TL'ye satıyoruz. Bol çiçekli olmayan ıhlamurun fiyatı ise daha ucuz.
bu ağacın dişisi, erkeği oluyor. dişisi çiçek açar, ki bu çiçekler toplanır ve kurutularak ıhlamur çayı olur, erkeği ise çiçek açmaz; ancak boy atar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri