*İhraç kayıtlı teslimlerde hesaplanan fakat tahsil edilmeyen KDV ilerleyen süreçte tecil edilmek üzere 192 Diğer KDV hesabına kaydedilir.
Zaman zaman uygulamada ihraç kayıtlı satışların 601-Yurt Dışı Satışlar hesabında takip edildiğine rastlamaktayız. Ancak Tek Düzen Hesap Planı açıklamalarına bakıldığında 600-Yurt İçi Satışlar hesabının kullanılması yerinde olur.
İhracatçılar ihraç kaydıyla aldıkları malı, KDV indirimi yapmaksızın kayıtlarına geçirirler. İhraç kayıtlı teslim faturasında (altında KDV tahsil edilmediğine dair not bulunan faturada) görülen KDV zahiridir ve ihracatçıyı ilgilendirmez.
İhraç kayıtlı faturalarda diğer fatura türlerinde olduğu gibi KDV tutarı gösterilir. İmal edilen mala yönelik KDV tutarı hesaplanarak faturaya dahil edilir, ancak muafiyet sağlayan söz konusu ibareden dolayı ihracatçı firma belirtilen KDV tutarını ödemekle yükümlü değildir.
İhraç kaydıyla teslimin yapıldığı dönem beyannamesinin “İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV” satırında bir tutar bulunması ve iade başvurusunun gerekli belgelerle birlikte usulüne uygun olarak yapılması, iade talebinin yerine getirilmesi için yeterlidir.
İlgili 34 soru bulundu
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 11/1-c maddesinde ihraç kayıtlı satış istisnası düzenlenmiştir. Bu istisna kapsamında imalatçı firmanın ürettiği malları ihraç edilmek amacıyla yapacağı teslimlerde bu mallara ait KDV alıcıdan (ihracatçı firma) tahsil edilmez.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
İhracat faturası malın yurtdışı edildiği dönemden önce düzenlenmiş olsa dahi, istisna ihracatın yapıldığı dönem KDV beyannamesi ile beyan edilir.
391 Hesaplanan KDV Hesabı: İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır. İmalatçı, ihracat yapan kişi veya kurumdan alamadığı KDV tutarını ilgili devlet kurumlarına başvurarak vergi iadesi şeklinde alabiliyor.
Hayır satılamaz. 3 ay içinde İhraç edilecek. 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi gereğince; ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV, ihracatçılar tarafından ödenmez.
İhraç kaydıyla teslim edilen malın aynı vergilendirme dönemi (aynı ay) içinde iade edilmesi halinde henüz KDV beyannamesine yansıyan bir işlem olmadığından ihracatçı tarafından düzenlenecek iade faturasında KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.
İhraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarından tecil edilemeyen bir kısım varsa, bu kısım imalatçı mükellefe iade edilir.
191 İndirilecek KDV Hesabının İşleyişi Nasıldır? 191 İndirilecek KDV hesabı aktif karakterli bir hesaptır ve artışlar bu hesabın borç kısmına kaydedilir. Mevzuat gereği yapılabilecek indirimler ve hesaba yapılan düzeltmeler hesabın alacağına kaydedilir.
391 Hesaplanan KDV daha fazla olduğu için Ödenecek Katma Değer Vergisi ortaya çıkar. Bu tutarda 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabında izlenir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun sayı 3065, 11-c maddesine göre ihracat yapılması şartıyla üreticiden alınan ürünler için KDV ödemesi yapılmamaktadır. Bu durumlar için kesilen fatura tipine ihraç kayıtlı satış faturası denmektedir.
İade alacağının, vergi dairelerine olan bütün borçlara (Devlete ait olup vergi dairelerince takip edilen tüm amme alacaklarına) mahsubu suretiyle iadesi talep edilebilir. Vergi dairelerine olan borçlara mahsup talebi, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi takip eden 10 gün içinde tamamlanır.
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI
191 İndirilecek KDV Hesabının İşleyişi: Mal ve hizmet alımlarında ödenen katma değer vergisi bu hesaba borç kaydedilir, mevzuat gereği yapılabilecek indirimler ve hesaba yapılan düzeltmeler hesabın alacağına kaydedilir.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
Mal ihracına ilişkin beyan, ilgili dönem KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 301 kod numaralı işlem türü satırı kullanılmak suretiyle yapılır. Bu satırın, “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununa ihracat tesliminin bedeli girilir.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
192 Diğer KDV : Fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
Böylelikle gelinen isabetli duruma göre ve sonuç olarak, ihraç kayıtlı mal alanlar, bu alımla ilgili kur farkı, fiyat farkı gibi nedenlerle lehlerine doğan farkın faturasını KDV olarak kesmek zorundadırlar. Bu KDV nin hesabında uygulanacak KDV oranı, daha önce ihraç kaydıyla alınmış olan malın tabi olduğu orandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri