İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) Nedir? İhracat bedellerinin yurda getirildiğini ve İhracat Genelgesinde belirtilen oranda dövizin bankaya satıldığını tesvik eden bir belgedir.
Tebliğe göre para bozdurma zorunluluğu ortadan kalktığı için elde edilen gelirlerin yurt içinde olduğunun tasdiki için bankalar tarafından düzenlenen İhracat Bedel Kabul Belgesi düzenlenmeye başlanmıştır.
Bankalar Sorumluluğu Vergi Dairesine Atıyor
Eğer ihracat hesabı süresi içerisinde kapatılamazsa, yani ihracat bedeli 180 gün içinde Türkiye'ye getirilip İBKB düzenlenmezse, bu durum banka tarafından vergi dairesine bildiriliyor. Vergi daireleri ihracatçıya 90 gün süreli bir ihtarname gönderiyor.
% 40'lık döviz satış tutarı İBKB'ye bağlanacak tutar üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin, 100 bin USD ihracat bedelinin 80 bin USD'lik kısmı için İBKB düzenlenir. TCMB'ye satılacak tutar 80 bin USD'nin yüzde 40'ına tekabül eden 20 bin USD'dir.
15.000 ABD doları veya eşitinden fazla ihracatların İBKB'ye bağlanarak kapatılmaması halinde bankaların 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bilgi vermeleri zorunludur.
İlgili 36 soru bulundu
Cevap 11: Muafiyet kapsamındaki ihracat bedelleri için ihracat bedeli olduğunun tevsik edilmesi amacıyla İBKB veya DAB düzenletilmesi halinde bu bedellerin de %25'inin TCMB'ye satılması gereklidir. Diğer taraftan, bu bedellerin sadece Türk lirasına çevrilmesi için bir DAB düzenlenmesi halinde TCMB'ye satış yapılmaz.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
ÖZET: 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) ile 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren altı ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye'ye getirilme ve % 80'nın bankaya bozdurma zorunluluğu getirildi.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi gereği ihracat bedellerinin süresinde yurda getirilerek İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne (İBKB) bağlanması, sonrasında da söz konusu ihracat bedellerinin yazımız tarihi itibarıyla en az %40'lık kısmının ilgili bankaya satılma, yani Türk Lirası'na çevrilme ...
Akabinde, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatının yürürlüğe girmesiyle %25 olan ihracat bedelinin bozdurma zorunluluğu, %40 olarak güncellenmiştir. Buna göre; 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren İBKB veya DAB belgelerinde yer alan ihracat bedelleri bozdurma zorunluluğu %40 tır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişikliğe kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin İBKB'yi düzenleyen bankaya satışı zorunluydu. Bu talimat sonrasında söz konusu oran %40'a yükseltilmiştir.
Yani bu tarihten itibaren ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır. Tebliğin getirdiği en önemli değişiklik, ihracat bedelinin en az %80'ininin Türk lirasına çevrilerek Döviz Alım Belgesine bağlanması şartının kaldırılması olmuştur.
İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) Nedir? İhracat bedellerinin yurda getirildiğini ve İhracat Genelgesinde belirtilen oranda dövizin bankaya satıldığını tesvik eden bir belgedir.
Döviz olarak ihracat bedelinin yurda getirileceği beyan edilen işlemlerde, TL ile ihracat bedeli ödemesi kabul edilmemektedir. Sadece savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya'dan Türk parası ile yapılan ihracat bedeli ödemeleri kabul edilmektedir. TL ile yapılan ihracat işlemlerinde TL veya dövizle ödeme kabul edilebilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca İhracat Genelgesinde yapılan değişiklik ile 03.01.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin bankalara satılması zorunlu hale getirildi.
İhracat tutarının belirlenmesinde gümrük beyannamesindeki döviz kuru dikkate alınır. İhracattan elde edilen gelir, fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin kazancı olarak işlem görür. KDV fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin KDV beyannamesinde gösterilir.”
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL'ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır. İhracat bedeli 15.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır. İhracat bedelinin 15.000 USD ve altı bakiyesinin/kalan tutarın yurda getirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
İhraç kaydıyla alınan malların hiç ihraç edilmemesi ya da süresinden sonra ihraç edilmesi halinde teslim mahiyet itibarıyla yurtiçi mal teslimine dönüşür. Bu durumda, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren AATUHK'nun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte imalatçıdan tahsil olunur.
İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB)
Ticari amaçla mal ihracında, bedelleri yurda getirilme süresi içinde gelen ihracat ile ilgili hesaplar aracı bankalarca kapatılır. Bankalarca söz konusu bedellerin yurda getirildiğine dair EK-1'de yer alan İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatı ile 18.04.2022 tarihinden itibaren İBKB'ye veya DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ının İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
İhracat hesabının kapatılabilmesi için gümrük beyannamesi örneği ve bilgileri, ilgili İBKB'ler, satış faturası ile indirim ve mahsup konusu belgelerin aracı bankaya ibrazı zorunludur (md.25). Eğer ihracat hesabı bu şekilde kapatılmazsa banka 5 iş günü içinde durumu vergi dairesine ihbar edecektir.
İHRAÇ KAYDIYLA TESLİM EDİLEN MALLARIN İHRAÇ EDİLME SÜRESİ NE KADARDIR? İhraç edilmek şartıyla teslim edilen malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren 3 ay içerisinde ihraç edilmesi gerekmektedir.
İBKB işlemleri için İnternet Bankacılığı'na giriş yapmalı, Dış Ticaret Menüsü altında İBKB Düzenleme butonunu seçmelisiniz. Peşin Taahhüt Kapama işlemi için de Peşin Taahhüt Kapama butonunu seçerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri