Buna göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin ihracat kapsamında yurt dışı faaliyetlerine ilişkin olarak yapmış oldukları ve belgelendiremedikleri giderleri Tekdüzen Muhasebe Sisteminde ilgili gider hesaplarında “760” izlenmesi ve dönem sonunda “690 Dönem Kâr-Zarar” hesabına aktarılması gerekir.
Fatura tarihi, gümrük beyannamesi tescil tarihi ve fiili ihracat tarihi farklı tarihler olabilir. Bu durumda fiili ihracat tarihi dikkate alınması gerekmektedir.. Fiili ihracat tarihi" dikkate alınarak yevmiye defteri kaydı yapılması uygun olur.
Uluslararası muhabir banka masrafları ihracat bedelinden kesilir ise bu tutarı 760 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERİ hesabının borcuna kaydedilir.
Hasılatın kayıt işleminde kullanılması gereken kur ise fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
Akreditif bedeli peşin ödeniyorsa transfer edilen mal bedeli ve her türlü ithalat giderleri 159 no'lu hesaba borç, kasadan ise 100 KASA veya bankadan ise 102 BANKALAR hesaplarına alacak kaydedilir. Örnek: Ezgi AŞ'nin ithalat işlemleri şöyledir.
İlgili 20 soru bulundu
Şirketlerin elemanlarının yurtdışına seyahatlerinde belgelendirilemeyen taksi, dolmuş, bahşiş gibi küçük harcamaları gider olarak kaydedilebilir. Kredi kartı slipleri ise ispat edici belge olmasa da ibraz halinde ödemeler gider gösterilebilir.
740 hesap işleyişi, hizmet sunan işletmelerde üretilen hizmetler için ortaya çıkan giderlerin fiili tutarlarının 740 muhasebe kodu hesabının borcuna kaydedilmesi ile gerçekleşir. Dönem sonunda ise bu hesap 741 hizmet üretim maliyet hesabı ile karşılaştırılır ve hesap kapanışı gerçekleştirilir.
Buna göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin ihracat kapsamında yurt dışı faaliyetlerine ilişkin olarak yapmış oldukları ve belgelendiremedikleri giderleri Tekdüzen Muhasebe Sisteminde ilgili gider hesaplarında “760” izlenmesi ve dönem sonunda “690 Dönem Kâr-Zarar” hesabına aktarılması gerekir.
Merkez Bankası döviz alış kurunun dikkate alınması gerekmektedir.
İhracat faturası malın yurtdışı edildiği dönemden önce düzenlenmiş olsa dahi, istisna ihracatın yapıldığı dönem KDV beyannamesi ile beyan edilir.
258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı: İşletmelerde yapımı süren ve tamamlandığında ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılacak olan, her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerle ilgili harcamaların izlendiği hesaptır.
252 Binalar Hesabı: Bu hesap işletmenin her türlü binalarının ve bunların ayrılmaz parçalarının izlendiği hesaptır. 252 Binalar Hesabının İşleyişi: Binalar elde edildiğinde veya inşa ettirildiğinde hesaba borç kaydedilirken, satılmalarında veya elden çıkarılmalarında alacak olarak kaydedilir.
760 hesap numarası, muhasebe kayıtlarında kullanılan bir hesap numarasıdır ve “Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı” olarak adlandırılır. Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır.
*İhraç kayıtlı teslimlerde hesaplanan fakat tahsil edilmeyen KDV ilerleyen süreçte tecil edilmek üzere 192 Diğer KDV hesabına kaydedilir.
Gümrük işlemleri için önce fatura düzenlenmektedir ve Bu faturaya istinaden gümrük beyannamesi açılmaktadır. Sonra malın fiili çıkış işlemi yapılıyor ve gümrük beyannamesi kapatılıyor.
Malın fiili ihraç tarihinden itibaren 7 gün içerisinde fatura kesilmesi zorunludur. Bununla birlikte 10 gün içerisinde de kayıtlara alınmış olmalıdır. Fiili ihracat yapılan ay içerisinde beyanname açılmalıdır.
Yurt dışı piyasasında talep gören ve ihraç amacıyla satıldığı belgelenen mamüller için ihracat kayıtlı fatura düzenlenebilir. Yani “İhraç kayıtlı fatura kimler kesebilir?” sorusunu üretici firmalar olarak yanıtlayabiliriz. Söz konusu belge, doğrudan imalatçı tarafından satılan ürünler için geçerlidir.
Kur Farkı Faturası Muhasebe Kaydı
Hesap döneminin kapanmasıyla birlikte tahsilatı yapılan ihracat tutarlarından dolayı oluşan kur farkı gelirlerinin 646 numaralı Kambiyo Karları hesabına, kur değişimlerinden kaynaklı zararların da 656 numaralı Kambiyo Zararları hesabına kaydedilir.
Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
İhracat bir ülkede üretilen malların başka ülkelerde ki alıcılara satılan mal ve hizmetlere ihracat denir. Diğer bir ifadeyle ihracat, bir ülkeden ürün veya hizmetin yurt dışına döviz karşılığında satılması olarak tanımlanmaktadır. İhracat yerine dış satış veya yurt dışına satış terimleri de kullanılabilmektedir.
600 Yurt İçi Satışlar Hesabı: Yurt içindeki kişilere satılan mal ve hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Bu hesap bir gelir hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır, bilançoda yer almaz.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)
Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında "741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı" alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
720. Direkt İşçilik Giderleri Hesabı: Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamul veya hizmetin üretim mali yetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik gi derlerini kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri