Ücretsiz izne ayrılan işçinin aylık sigorta prim bildirgelerinde “ücretsiz izinli” (06,07 ve 21 nolu kod) olarak gösterilir.
4857 Sayılı İş Kanunumuzda bu yönde bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin rızası ile yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak ücretsiz izin işverenin de işçinin bu talebini kabul etmesi halinde uygulanabilmektedir.
Kamu işyerleri ile toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerlerinde ücretsiz izin kullandırılan sigortalılar için, Sosyal Güvenlik Kurumu'na belge verilmesi gerekmemektedir. Bu durumda olan işverenlerin aylık prim hizmet belgesinde sigortalının eksik gün nedeni hanesini 02 ücretsiz izin kodu ile kodlamaları yeterlidir.
İş yerinde bulunan İK departmanı tarafından hazırlanan bu form, çalışanın isteğini yazılı olarak belgelemelidir. Form, çalışanın istediği tarih aralığı, izin nedeni ve diğer gerekli bilgileri içermelidir. Ücretsiz izin almadan önce, çalışanlar işyerlerindeki izin politikalarını ve şartlarını incelemelidir.
Özel Sektörde Ücretsiz İzin Kaç Gündür? Özel sektörde çalışanlar için bazı düzenlemeler de mevcuttur. Ücretsiz izin özel sektörde an fazla üç ay verilebilmektedir. 3 aylık süreyi aşmamak kaydıyla işveren sahibi işçiyi tamamen veya kısmen kanunen ücretsiz izne ayırabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ücretsiz İzne Çıkan İşçiye Maaş Ödenir mi? Ücretsiz izin süresince işçi çalışmayacak ve iş sözleşmesi askıda kalacaktır. Bu nedenledir ki ücretsiz izne çıkan işçiye maaş ödenmez. İşçi daha sonra ücretsiz izinde olduğu sürelerde ücret ödenmediğinden bahisle herhangi bir talepte bulunamayacaktır.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Personel Daire Başkanlığı gelen talebi, Rektörlük Makamının onayına sunar.
Buna göre, işverenler anılan kapsamda ücretsiz olarak izne çıkardıkları çalışanlarına ilişkin eksik gün kayıtlarını, “28- PANDEMİ Ücretsiz İzin” kodu ile SGK'ya bildirebilecektir.
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
E-Devlet üzerinden ücretsiz izin ödeneği sorgulama işlemi yapabilirsiniz. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek.
İşveren kural olarak işçiye zorla ücretsiz izin veremez. Bunun karşılığı Yargıtay kararlarında kimi durumda işverenin haksız olarak sözleşmeyi feshi, kimi durumda haksız olarak çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılması olarak yer almıştır. Dolayısıyla işçinin de kendi başına ücretsiz izne çıkma imkanı bulunmaz.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
İş Kanunu'na göre: Madde 8 — İşçi yıllık izin isteminde,adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazılı olarak işverene bildirmelidir. İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir.
İzin formunda izne çıkacak olan çalışanın adı soyadı ve imzası, izin başlangıç ve bitiş tarihi, izin süresi gibi birçok bilgiye yer verilmeli. İşverenin, çalışanların yıllık ücretli izin kullanımlarını gösteren izin kayıt belgesini tutması zorunlu.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.
Doğum sonrasında ücretsiz izin hakkı kullanmak için işverene dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekir. Bu izin dilekçesi izni kullanmaya başlamadan 1 ay önce verilmelidir.
Memur 12 aylık süreyi aşamaz fakat bu sürenin altında 5 ay 10 ay gibi izin alması mümkündür.
Açıklama: İzin talebinizin nedenini ve süresini kısa ve net bir şekilde açıklayan bir paragraf yazınız. İzin Süresi: İzin dilekçesinde, hangi tarihler arasında izin talep ettiğinizi belirtiniz ve bu sürenin kaç gün olduğunu belirtin. İmza: İzin dilekçesini imzalayarak talebinizi resmileştirin.
Bakan Selçuk, “Koronavirüsle mücadele sürecinde, işçilerimize ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre boyunca aylık 1.177 TL gelir desteği sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
YANIT: Ücretsiz izinde bulunduğunuz süre içinde istifa dilekçesi vermeniz, ihbar süresinde çalışmak zorunluluğunuzu engellemez. Bir başka deyişle asıl olan, izin bitimi ihbar sürenizi çalışıp işten öyle ayrılmanızdır. Ancak işvereniniz bu durumu kabul ederse sorun olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri