İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir. Eğitim almak, sosyalleşmek ve iletişim ise kültürel ihtiyaçlar arasında yer alır.
Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
- Bir şeye hayatımızı devam ettirmek için ihtiyacımız olmaması fakat istediğimiz bir şeydir. Örneğin, oje bir ihtiyaç değil, bir istektir. kolye ya da çeşitli aksesuarlar ihtiyaç değil, istektirler. Örneğin, son model bir araba almak istek olacaktır ihtiyaç yerine.
1- GEREKSİNİM: 20. yüzyılın başında literatüre girmiş olan gereksinim kelimesi, ''gerekmek'' fiilinden türetilmiştir. Kişinin yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu şeylerin tamamına gereksinim denir.
İlgili 32 soru bulundu
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Yiyecekler hem ihtiyaç hem de istek olabilir. Et, süt, yumurta, sebze ve meyveler gibi temel gıdalar ihtiyacımızdır.
Zorunlu İhtiyaçlar
Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
İhtiyaç: İnsan yaşamı adına gerekli olan ve yokluğunda bazı sıkıntılar çekilen madde ve koşullar ihtiyaç olarak bilinir.
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
İnsanların duyguları, sevmeleri, sevilmeleri, nefretleri, yalnızlık ve kimsesizlik hisleri, acımaları, aidiyetleri... Hep manevi olgulardır. O halde sadece dünya huzuru düşünülse bile manevi ihtiyaçlar hesaba katılmadan olmaz. Kısaca Manevi Bakım insanı bir bütün olarak görüp, mutluluğunu sağlamaya çalışmaktır.
Peki nedir bu 8 ihtiyaç grubu kabaca bakarsak: Temel İhtiyaçlar – Hayatla Başa Çıkma İhtiyaçları (Deficiency - Coping Needs): 1. Fizyolojik İhtiyaçlar: Nefes almak, yemek yemek, su içmek, ısınma, uyku ve cinsellik olarak tanımlanmıştır.
Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım) Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği) Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
Bunlar fizyolojik gereksinimler, güvenlik gereksinimi, sevgi ait olma gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi'dir.
Sosyal ihtiyaçlarımız dışarıda kendimizi oynayarak,eğlenerek yaptığımız ihtiyaçlara denir. Gezmek,oynamak,eğlenmek,tozmak gibi ihtiyaçlara sosyal ihtiyaçlar adını veriyoruz.Sosyal ihtiyaçlar keyfi uygulamalarımızdan oluşmaktadır.
Bireysel ihtiyaç, kişisel ihtiyaçlardır. Bir kişinin, yani bireyin ihtiyaç duyduğu temel gereksinimler, yaşamını devam ettirebilmeleri için gereken unsurlardır. Temel ihtiyaç, kişilerin yaşamlarına devam edebilmeleri için kesin olarak ihtiyaç duydukları başlıca unsurlardır.
Mutlu bir evlilikte eşler birbirinin hem arkadaşı, hem dostu, hem de yardımcısıdır. Evlilik bireysel ihtiyaç olduğu kadar, toplumsal ihtiyaçtır. Tarihin kaydettiği bütün topluluklarda, aile kurumu önemli yerini her zaman muhafaza etmiştir. Evlilik toplumun huzuru, insanlığın barışı için son derece önemlidir.
Süt, içeriğinde insan vücudunun temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek ölçüde besin maddesi bulunduran ve sayısız faydası olan bir gıda çeşididir. Temel besin maddelerinden biri olan sütten pek çok farklı yiyecek elde edilir.
Her yaştan öğrenciye lazım olan okul için temel ihtiyaçlar şunlardır: Kalem, defter, silgi, kalemtıraş; çanta, kalemlik. Okul ihtiyaçlarının giderilmesi için her yıl veliler ve öğrenciler okul alışverişi yapmaktadır. İhtiyaç duyulan ürünlere hem internetten hem de fiziksel mağazalardan ulaşmak mümkündür.
İhtiyaçlar önemlerine göre zorunlu ve zorunlu olmayan şeklinde sınıflandırılabilir. Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir. Örneğin, yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi. Buna karşılık kültürel ve lüks ihtiyaçlar zorunlu olmayan ihtiyaçlar grubuna girer.
Zorunlu ihtiyaçlar, insanın yaşamım devam ettirebilmesi için gerekli olan hava, gıda ve su gibi karşılanması zorunlu olan gereksinimlerdir. Öte yarıdan karşılanmaları yaşamsal olmayan, ancak tatmin edildikçe insanlara haz veren eğlenme, seyahat etme ve müzik dinleme gibi ihtiyaçlar ise zorunlu olmayan ihtiyaçlardır.
Hayatımızı devam ettirmemiz için yemeğe, giyinmeye ve barınmaya ihtiyacımız vardır. Bunlara zorunlu yâda temel ihtiyaçlar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri