Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Öğretmenlik mesleğinde etik ilkeler genel hatlarıyla belirlenmiş olsa da öğretmenler eğitim ortamlarında bazı etik ikilem durumları yaşayabilmektedir. Etik ikilem; bir problemin var olan alternatiflerden hangisiyle çözüleceği ile ilgi- li seçim yapma konusunda kararsızlık yaşanması durumudur (Şallı ve Levent, 2019).
Bireyin toplumsal koşullar ve zorlamalar karşısında iki farklı seçenekten birini tercih etmek zorunda kalmasına etik ya da ahlaki ikilem denir. Bu ikilemde, her iki seçenek de aynı oranda doğru ya da yanlış olabilir.
Etik ikilem,birbiriyle çatışan ancak her ikisinin de olası geçerli etik yönleri olan iki seçenekten birinin seçilmesinin gerektiği durumdur.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
İlgili 34 soru bulundu
Etik ikilem bir eylem sırasında karar verilmesi gereken bir durumda iki değer arasındaki karmaşadan kaynaklanır. Hemşire hasta için en iyi olan duruma karar verirken, kendi değerleri ve yargıları arasında karmaşa yaşadığında etik ikilemle karşılaşır.
Etik bir ikilem, mesleki görevler (mes- leki uygulamalarda temel değerlere bağlılık) ve yükümlülüklerde ortaya çı- kan çatışma durumudur. Bu durumda, sosyal hizmet uzmanının, diğerlerinden daha önemli mesleki görev ve yüküm- lülükleriyle ilişkili olan değerlere karar vermesi beklenir.
Maddeye göre 6 temel etik ihlal türü vardır. Bunlar intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım (duplikasyon), dilimleme ve haksız yazarlıktır.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik, aynı zamanda bir süreçtir.
VERİ Bilimsel bir araştırmanın planlanmasından raporlaştırılmasına ve sonuçta yayınlanmasına kadar geçen süreçte uyulması gereken etik kodları ifade etmektedir. Bu etik kodlara uyulmaması ise bilimsel araştırma sürecinde etik dışı davranışlar olarak adlandırılmaktadır.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Eğitimde genel olarak gözlemlenen etik dışı davranış biçimleri ise; ayrımcılık, ihmal, taciz, rüşvet, yolsuzluk, görev ve yetkiyi kötüye kullanma, şiddet, baskı, hakaret, istismar ve kötü alışkanlıklar gibi davranış biçimleridir (Teyfur, 2020, s. 201).
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etik sorun, sorunun çözüm yolunun bilinmesine rağmen çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Kişinin ahlak ya da etik çatışmasıyla karşı karşıya kaldığı “ahlaki ikilem” ya da “etik ikilemdir”. Böyle bir ikilemde, bir durumu seçmek diğerini ihlal edecek; ya da, bir şeyi yapmak olumlu sonuçlar verecek ama ahlaki açıdan yanlış olacaktır.
Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır. Davranışın belirlendiği zihinsel süreçte ve davranışın sergilendiği toplumsal ortamda ortaya çıkabilir. Etikle ilgili sorunlu durumlar, ikilem ve ihlal gibi iki ana kategoriye ayrılır.
Yapılan analizler sonucunda, sosyal hizmet uzmanlarının çalışma yaşamında en çok karşılaştıkları sorunlar; mevzuattan kaynaklı sorunlar, mobbinge maruz kalmak, aşırı evrak yükü, sosyal hizmet uzmanlarına gerekli önem ve değerin verilmemesi, kurumlardaki fiziki koşulların uygunsuzluğu, iş yoğunluğu ve maaşların ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri