İhtiyar kelimesinin zıt anlamı ise genç olarak ifade edilmektedir.
Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı 'yaşlı, kocamış, moruk' kelimeleridir. Bu kelimelerden yola çıkarak ihtiyar kelimesinin zıt anlamlısını daha iyi kavrayabiliriz. İhtiyar kelimesinin zıt anlamlısı 'genç' kelimesidir.
İhtiyar kelimesinin birkaç farklı eş anlamlısı bulunmaktadır. Bu kelimeler yaşlı, karı, koca, moruk, pir, seçme, kocamış, erkinlik ve özerklik kelimeleridir. Cümle içerisinde ihtiyar kelimesi yerine aynı anlam barındırdığı için yaşlı kelimesi de kullanılabilir.
Buna göre, ıslak zıt anlamlısı bir tanedir. Herhangi bir sıvıya bulanmamış manasına gelen “kuru”, ıslak sözcüğünün zıt anlamı olarak kabul edilir.
İlgili 39 soru bulundu
SICAK KELİMESİNİN ZIT ANLAMI
Kelimenin zıt anlamlısı soğuk kelimesidir.
1- Temiz: Temiz kelimesi de kirli gibi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılabilir. 2- Pak: Genellikle pirüpak şeklinde kullanılır.
Sözlükte “iki şeyden birini diğerine tercih etmek, seçip ayırmak, üstün tutmak” gibi anlamlara gelen ihtiyâr kelimesinin gerek Kur'an'daki (el-A'râf 7/155; Tâhâ 20/13; el-Kasas 28/68; ed-Duhân 44/32) gerekse dinî literatürdeki kullanımı bu sözlük anlamı çerçevesindedir.
Yaşlı kelimesi yaşı ilerlemiş insanları anlatmak için kullanılan kavramlardan biri olmaktadır. Halk arasında anlamı bilinen bu kelimenin bulmacalarda birden fazla cevabı bulunmaktadır. Yaşlı kelimesi için Pir, İhtiyar, Paypil, Ahdiyar ve Yetik gibi kavramlar cevap olarak kullanılmaktadır.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Genellikle cümle içinde birbirlerinin yerine kullanıldıklarında anlamda kayma veya bozulma olmuyor. Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor. Genellikle birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümlede anlam kayması ve bozulma olmuyor.
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
YAŞLI KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Bu anlam ilişkilerinden en önemlileri eş anlam ve zıt anlamdır. Yaş kelimesinin eş anlamlısı 'ihtiyar' kelimesidir. Yaşlı kelimesinin zıt anlamlısı ise 'genç, bebe' kelimeleridir.
Meselâ İhtiyarlar Risalesi var, yaşlılar risalesi diye yazmamış Üstad Hazretleri. Yaşlının kelime mânâsı, “yaşı ilerlemiş, kocamış kimse” diye geçiyor lügatlarda. Fakat ihtiyar kelimesi, “iradesiyle seçebilen, seçen” mânâlarına gelmektedir. İhtiyar olmak seçebilmektir.
ihtiyar - Nişanyan Sözlük. Arapça χyr kökünden gelen iχtiyār اِخْتِيَار “1. (masdar) seçme, seçim, seçme yeteneği, özgür irade, 2. (sıfat) seçkin, hayırlı” sözcüğünden alıntıdır.
“(1) İhtiyari dava arkadaşlığında, davalar birbirinden bağımsızdır. Dava arkadaşlarından her biri, diğerinden bağımsız olarak hareket eder.” İhtiyari dava arkadaşlığında dava arkadaşları bir dilekçe ile davalarını birlikte açabilirler. Dava dilekçesinde her davacı için istenen alacak miktarı ayrı ayrı belirtilmelidir.
Özet. Kelam literatüründe kulun gerçekleştirmiş olduğu fiillerde seçme hürriyetinin olmaması anlamında kullanılan cebir ve irade özgürlüğü anlamına gelen ihtiyar kavramları İslam düşünce tarihinde cebir ve ihtiyar meselesi olarak yıllarca tartışılagelmiştir.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
Hakim kelimesinin eş anlamlı kelimesi ise Yargıç, başat, yargıcı, bilge, filozof kelimeleridir.
Bu anlamlar aşağıdaki gibi olacaktır. Ayrıca uzak kelimesine ait eş anlamlıları; ayrı, cüda ve ırak sözcükleridir.
Fiyatı normalin ya da beklenilenin üstünde olan şeyler için pahalı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri