Anadolu'da çoluk çocuk sahibi olanlara adam ya da kadın, torun sahibi olanlara ihtiyar, elden ayaktan düşenlere yaşlı denirdi.
Başta kelâm, felsefe ve ahlâk gibi ilim dalları olmak üzere İslâm kültüründe irade kişinin bir fiile yönelmesini ve harekete geçme gücünü, ihtiyar ise birkaç şey arasından birini bilinçli olarak ve gönül rızâsıyla seçmesini ifade eder (bk. İRADE).
Özet. Kelam literatüründe kulun gerçekleştirmiş olduğu fiillerde seçme hürriyetinin olmaması anlamında kullanılan cebir ve irade özgürlüğü anlamına gelen ihtiyar kavramları İslam düşünce tarihinde cebir ve ihtiyar meselesi olarak yıllarca tartışılagelmiştir.
Sözlükte "iki şeyden birini diğerine tercih etmek, seçip ayırmak, üstün tutmak" gibi anlamlara gelen ihtiyâr kelimesinin gerek Kur'an'daki (el-A'râf 7/155; Tâhâ 20/13; el-Kasas 28/68; ed-Duhân 44/32) gerekse dinî literatürdeki kullanımı bu sözlük anlamı çerçevesindedir.
Yaş almış veya yaşı ilerlemiş olan kimse anlamında kullanılmaktadır. Ayrıca, ihtiyarın bir diğer anlamı da 'seçmen'dir. İhtiyar kelimesinin yaşlı anlamı ile eş anlam taşıyan kelimeler şu şekildedir; yaşlı, kocamış, erkin. Bu kelimelerin hepsi, birbiri yerine kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
ihtiyar / ihtiyâr / اختيار / اِخْتِيَارْ
Yaşlı. Ist: İstek, arzu. Razı olmak. Katlanmak.
Yaşlı kelimesine eş anlamlı olarak Türkçede 'ihtiyar' sözcüğü kullanılabilir.
İhtiyar kelimesinin birkaç farklı eş anlamlısı bulunmaktadır. Bu kelimeler yaşlı, karı, koca, moruk, pir, seçme, kocamış, erkinlik ve özerklik kelimeleridir. Cümle içerisinde ihtiyar kelimesi yerine aynı anlam barındırdığı için yaşlı kelimesi de kullanılabilir.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Doğrulanmış Cevap
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı yaşlıdır.
Mâtürîdiyye âlimlerine göre kesb, ihtiyarî fiillerin meydana gelişinde kullarda Allah tarafından yaratılan irade ve kudretin rolünü ifade eder. Fiiller Allah'ın yaratmasıyla meydana gelmekle birlikte onları yaratmanın gerçekleşmesi için kulun irade ve kudretini kullanarak fiili işlemeye yönelmesi gerekir.
ihtiyar - Nişanyan Sözlük. Arapça χyr kökünden gelen iχtiyār اِخْتِيَار “1. (masdar) seçme, seçim, seçme yeteneği, özgür irade, 2. (sıfat) seçkin, hayırlı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça χāra خَارَ “seçti, tercih etti” fiilinin iftiˁāl vezninde VIII. masdarıdır. Daha fazla bilgi için hayır maddesine bakınız.
Kaderilik ya da Kaderiyye, kader konusunda insanın irade, ihtiyat ve kudret sahibi, yükümlülüğü olan bir yaratık olduğu, insanların Allah'ın hiçbir müdahali olmaksızın fiillerini bizzat kendi güç ve iradesine bağlı olarak meydana getirdiği inancına sahip olan İslam dini itikadi mezhebi.
el-İhtiyâr, Ebu'l-Fazl Mecduddîn Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mevsılî1 tarafından yazılmış bir fıkıh kitabıdır.
Allah'a emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olması anlamında nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim.
İhtiyar kelimesinin zıt anlamlısı 'genç' kelimesidir.
Yaşlı kelimesinin eş anlamlısı, ihtiyar; zıt anlamlısı. gençtir.
Birbiri ile tam olarak ters anlamlar taşıyan sözcüklere ise zıt anlamlı sözcükler denmektedir. İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı, yaşlı kelimesidir. İhtiyar kelimesinin zıt anlamlısı ise genç kelimesidir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
TDK'ya Göre Lider Kelimesinin Eş Anlamları
Türk Dil Kurumu açısından lider kelimesi için kullanılabilecek sözcük özellikle önder kelimesidir. Ancak alternatif olarak eş anlamlı şekilde reis, şef ile beraber kösem gibi kelimelerin de öne çıktığını ifade etmek mümkün.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Teknoloji, sağlık alanında gelişmeler, doğum oranının azalması ve bireylerin bilinçlenmesi ortalama yaşam süresinin uzaması ile birlikte 65 yaş ve üstü olarak nitelendirilen “geriatrik (yaşlı)” yani yaşlı nüfusun artışına neden olmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir. Yaşlılığın sadece kronolojik yaşlanma kavramı kapsamında değerlendirilmesi eksik bir yaklaşım olduğundan dolayı biyolojik, psikolojik, sosyal yaşlanma gibi diğer tanımların da dikkate alınması son derece önemlidir.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Âcizler, beceriksizler, yaşlı kadın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri