İhvân-ı Safâ'nın felsefesi, en yüksek amaç olduğu vurgulanan Allah'ın ahlâkı ile ahlâklanmayı kendine temel prensip olarak almış, peygamberlik ve vahiy esasına dayanan bir felsefedir. Onların felsefe anlayışı ile Sokratik anlamdaki insan ruhunun arınması arasında yakın bir ilişkinin varlığı gözlenir.
İhvân-ı Safâ, bu risalelerde dini metinlerin yorumlanmasında farklı bir anlayış sergilemiştir. İhvân'ın nübüvvet, melek, şeytan, ahiret, cennet, cehennem vb. tasavvurları, İslam düşünce geleneğinde bilinenden oldukça farklıdır. İhvân-ı Safâ'ya göre, Peygamberler, Allah'ın kendisiyle mahlûkatı arasındaki elçilerdir.
İhvân-ı Safâ, IV/X. yüzyılda Basra'da ortaya çıkmış dinî-siyâsî bir harekettir.
İhvan-ı Safâ (Arapça اخوان الصفا ), Basra'da 10. yüzyılda ortaya çıkan bir felsefe çığırının taraftarlarına verilen bir addır. Bir nevî felsefe ansiklopedisi mahiyetindeki risalelerini Almancaya çeviren Dietrici, bunların adlarının "Hâlis Kardeşler" anlamına geldiğini söylüyor.
İhvân-ı Safâ, 10. yüzyılda Irak'ın Basra şehrinde ortaya çıkan ve ortaya koydukları ansiklopedik risaleleriyle tanınan bir felsefe topluluğudur. 🔸 İhvân-ı Safâ topluluğu, Abbasi Devleti'nin son dönemlerinde ortaya çıkmış, dini, felsefi ve siyasi çekişmelerin yaşandığı bir devirde çalışmalarını sürdürmüştü.
İlgili 29 soru bulundu
İbn Sînâ'ya göre metafizik, mevcudu konu edinmektedir ve varlık anlamının farklı belirlenimlerini araştırmaktadır. Bu bağlamda metafi- zik varlık anlamının saf halini, kaynak ve ilkesini, varlık (vucud) bi- reylerinin bu ilkeden nasıl çıktığını, gerçek kıldığı mahiyetlerle hangi kısımlara ayrıldığını incelemektedir.
Uzun ismi “Safa Kardeşler, Vefalı Dostlar, Adalet Ehli ve Hamd Çocukları” manasına gelen “Ihvânu's-Safâ ve Hullânu'l-vefa, Ehl-i Adl ve Elanau'l-hamd” kardeşliğinin her bir üyesi kardeşine yardım etmekle yükümlüdür ve kendisi için istediği şeyi kardeşi için de istemedikçe inanç olarak yükseleceğine inanmaz.
Sefa (veya sefalar) bulduk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sefa geldin, sefa geldiniz sözüne teşekkür ederim anlamında karşılık olarak kullanılan bir söz.
Dinî ve ahlâkî kaygılarla ortaya çıkan İhvân-ı Safâ bağnazlığı, fikir ve mezhep çekişmelerini gidermeyi, kardeşlik ve yardımlaşma duygusunu yerleştirmeyi, kendilerine göre yanlış bilgiler ve bâtıl düşüncelerle kirletilmiş olan dini, felsefe ile yeniden temizlemeyi hedeflemiştir (Ebû Hayyân et-Tevhîdî, s. 46).
Saf yani kalbinde şüphe ve karışıklık bulunmayan kardeşler demektir." Bkz. Etlıem Cebecioğlu, "lhvan-ı Ba Safa" mad., Tasavvuf Terimleri ve Deyimleri Söz/Oğü, Ankara 1997, 388.
Safa, Arapça kökenlidir ve dilimize de Arapça dilinden geçmiştir. Fakat Arapça olmasına rağmen Safa ismi Kur'an'da geçmez. Safa isminin anlamı ferah, endişeden uzak ya da rahat anlamlarına gelen bir erkek ismidir.
Hac ve umre sırasında aralarında sa'y yapılan iki tepe. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Safâ, Mescid-i Harâm'ın kuzeydoğusunda Ebûkubeys dağının eteğinde Merve'den biraz daha yüksek olan tepedir.
Metafizik, felsefenin üç ana alt dalından biridir.
Metafizik tanımlanırken bu alanın varoluşun doğasına dair en genel ve en temel felsefi sorularla ilgilenen felsefe alt dalı olduğu gibi ifadeler kullanılır ancak bunun oldukça muğlak olduğu ve alanın doğası hakkında pek bilgi vermediği aşikar.
Metafizik sayesinde büyük patlamanın temelinde birinin ittirici güç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu ittirici gücü meydana getiren ve insana beyninin algılayamayası durum metafizik tarafında tanrı olarak adlandırılmaktadır.
Metafizik, amacı şeylerin gerçek doğasını -var olanın var olmak bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini- belirlemek olan felsefî araştırmadır.
Metafiziksel problemlerse deneysel yöntemlerin cevaplandıramayacağı türden problemler olarak kabul edilirler genellikle. Bu nedenle günümüzdeki bilim tanımına göre metafiziğe bilim dememiz mümkün değil.
Ona göre Tanrı'nın varlığı metafiziğin veya herhangi bir ilmin konusu olamaz. Çünkü bir ilmin konusu olmak onun herkesçe kabul edilmiş olması şartına bağlıdır. Tanrı'nın varlığı bütün insanlar tarafından kabul edilmediğine göre O'nun varlığı metafizik ilminin konusu değil maksadı olabilir.
Metafizik, geleneksel olarak, görünen-görünmeyen tüm gerçekliğin esas mahiyetini anlamaya çalışan felsefi bir alandır. Metafizikçi, ilahi, insani veya başka ne türlü olursa olsun, her şeye uygulanabilecek en temel, esas itibariyle en basit ve her şeyi kapsayan bir tanımlama peşindedir.
Bu olay, Hazret-i Muhammed (asm)'in dininde, ecdadının her adımını yönlendirdiği vahye ve çilenin başındaki Hazret-i Hacer'in sabrına hürmeten hac ibadetine menasik olarak teşri kılınmıştır. Yani Safa ile Merve arasında sa'y yapmak, yani koşmak haccın önemli bir vecibesidir.
Safa ismi Kur'an-ı Kerim'de (Bakara Suresi 158. ayet) geçmektedir ve Safa ismini koymak caizdir.
Hac ve Umre ibadetinin vacip şartı olan Say için Safa ve Merve tepeleri arasında 7 defa gidip gelmelisiniz. Hz.Hacer'in bebeği Hz.İsmail için su aradığı, iki tepe arasında koştuğu yer.
IV. (X.) yüzyılda Basra'da ortaya çıkmış, dinî, felsefî, siyasî ve ilmî amaçları olan, faaliyetlerini gizli olarak sürdürmüş organize bir topluluğun adıdır.
safa - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣfw kökünden gelen ṣafāˀ صَفَاء “temiz ve arı olma, manen saf olma, iç huzuru, mutluluk” sözcüğünden alıntıdır.
صفاء - Safâ
— بخش: صفا ویرن ، اكلندیرن .
Sa'y'ın yapıldığı yer ise Safa ve Merve tepeleri arasındadır. Hac ya da umre için tavaf yapıldıktan sonra hemen ardından , Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelinerek yapılan bir eylemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri