İİK'nın 103. maddesine göre davet kâğıdı gönderilmesi, haciz için bir geçerlik şartı değildir. Başka bir deyimle, davet kâğıdı gönderilmemesi, alacaklının veya borçlunun (veya her ikisinin) yokluğunda yapılmış olan haczi geçersiz kılmaz.
103 davetiyesi, Türk Hukukunda İcra ve İflas Kanunu'nun 103. maddesi temelinde şekillenir. Haciz kararı alındığında borçlunun orada bulunmaması durumunda 103 davetiyesi gönderilir. Borçluyu alacaklıya olan borcunu ödemeye davet eder.
Süresinde itiraz edilmemesi halinde takip kesinleşir ve ödeme süresinde borcun ödenmemesi halinde alacaklı tarafın haciz talebi üzerine borçlunun malvarlığı araştırması yapılır ve hacizler uygulanır. Tebligatın usulüne uygun olarak yapılması hallerinde bir sorun yoktur.
İcra ve İflas Kanunu'nun davet başlıklı 103. maddesi “Tutanak tutulurken alacaklı, borçlu veya namlarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunmazsa, bulunmayan alacaklı veya borçlu üç gün içinde tutanağı tetkik ve diyeceği varsa söylemesi için icra dairesine davet olunur.
Haczedilen şey borçlunun yokluğunda haczedilmiş ise borçluya 103 davetiyesi göndermek şarttır.
İlgili 44 soru bulundu
İİK'nın 103. maddesine göre davet kâğıdı gönderilmesi, haciz için bir geçerlik şartı değildir. Başka bir deyimle, davet kâğıdı gönderilmemesi, alacaklının veya borçlunun (veya her ikisinin) yokluğunda yapılmış olan haczi geçersiz kılmaz.
Montrö Bildirisi, 4 Nisan Bildirisi ya da 103 Emekli Amiral Bildirisi, 4 Nisan 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerinden emekli olmuş 103 amiral ve 1 general tarafından yazılan bir bildiridir. Bildiride Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Kanal İstanbul projesi ve Atatürk ilke ve devrimlerine ikaz ve atıfta bulunulmuştur.
Tapuya haciz koyduğunuzu 103 davetiyesi ile bildirin derim. Çünkü haczedilmezlik şikayetleri (meskeniyet vs.)haczin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içinde yapılıyor.Borçlunun itirazı varsa da bu 7 gün içinde yapsın.İtirazı olmazsa da işlemlerinize rahatlıkla devam edersiniz.
103 davetiyesi; ilgili kanun 103. Madde gereğince aynı adla anılan, haciz sırasında orada bulunmayan borçlu vekiline gönderilen bildiridir. 103 davetiyesi olarak adlandırılan bu yöntemle borçlunun vekili davet edilmiş olacaktır.
Borçlunun hacze kabil malı bulunamazsa bu tutanak kesin aciz belgesi, haczedilen mallar alacağı karşılamaya yetmezse, geçici aciz belgesi hükmündedir. Bu tutanak hazır bulunmayan borçlu ve alacaklıya davetiye yolu ile gönderilir. Bu davetiyeye 103 davetiyesi denir.
Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Vekil birden çok ise bunlardan birine tebligat yapılması yeterlidir. Eğer tebligat birden fazla vekile yapılmış ise, bunlardan ilkine yapılan tebliğ tarihi asıl tebliğ tarihi sayılır.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Tebligat Kanunu madde 32/2'ye göre, usulsüz tebliğ durumunda, muhatabın tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih esas alınır. Muhatabın beyan ettiği öğrenme tarihinin aksi karşı tarafça tanıkla ispat edilemeyip, sadece yazılı belge ile ispatlanabilir.
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Haciz ve icra arasındaki fark; haczin icra işleminden sonra gelmesidir. Ülkemizde öncelikle icra aşaması başlar. Borçlu kişi bu süreç içinde borcunu ödemezse haciz başlatılarak borç, borçlu kişiden tahsil edilir.
Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer. Hacizli taşınmazın satışının istenmesinden itibaren 3 ay içerisinde satış işlemi gerçekleştirilir.
Kendisine tebligat yapılacak kimse gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır.
Uygulamada “meskeniyet şikâyeti” olarak da anılan haline münasip evin haczedilmezliği iddiasının ileri sürülmesi, İcra ve İflas Kanununun 16. maddesi kapsamında bir şikâyet olup, aynı maddenin 1. fıkrası uyarınca haczin öğrenildiği tarihten itibaren yedi günlük sürede icra mahkemesine yapılmalıdır.
Mahkeme, tahkikatın bitiminden sonra, sözlü yargılama ve hüküm için tayin olacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafı davet eder. Taraflara çıkartılacak olan davetiyede, belirlenen gün ve saatte mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde yokluklarında hüküm verileceği hususu bildirilir.
İlamsız takiplerde ödeme emri geldiğinde eğer böyle bir borcunuz varsa borcunuzu 7 gün içinde ödeyerek dosyanın infazen kapanmasını sağlayabilirsiniz. Aksi durumda yani borcunuz bulunmuyor ise ya da borcunuz fazla gösterildiyse bu borca icra müdürlüğüne giderek itiraz edebilirsiniz.
başlayabilmesi için, bu konudaki tebliğlerin yapılması gerekir. Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir.
Tarafınıza gönderilen ödeme emrini aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine itiraz etmezseniz takip kesinleşir. Takibe itiraz etmediğiniz ve aynı zamanda borcunuzu ödemediğiniz durumda, yedi günlük itiraz süresi içinde mal beyanında bulunmanız gerekir.
Bu aşamada 7 günlük süreyi gecikmeden başlatmak gerekir. Bunun için de icra dosyasında, borçluya, haciz konulan gayrimenkule ilişkin bilgileri de içeren, varsa hacze diyeceklerini 7 gün içinde bildirmesi istenilen muhtıra gönderilir. buna uygulamada 103 davetiyesi denilmektedir.
Alacaklı davetiyeyi almadan satış talep edebilir ama borçluya davetiye gönderilmeden satış yapılamaz.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri