Bir rüyanın tekrarlaması kişinin iç dünyasında çözülemeyen bir sorunun ifadesidir. Bu sorun bir isteğin doyuralamaması, bir duygunun boşaltılamaması, bir çatışmaya çözüm bulunamaması gibi yarım kalmış bir mesele olabilir. Tekrarlaması bu meselenin bilinçdışındaki enerjisinin canlılığını gösterir.
Bu iki insan aynı hayali kurabilir mi sorusunu da beraberinde getirse de rüyaların veri olarak elde edilebilecek bir araştırma metodu ve aracı olmadığı için iki insan da hiçbir zaman tam olarak aynı rüyayı görüp görmeyeceğini bilemeyecek.
Dr. Ellis'e göre yinelenen rüyalar her zaman birebir aynı olmasa da tekrar eden öğeleri, benzer temaları içerebiliyor ve bazı işaretlerin farkına varmamız gerektiğini söylüyor olabilir. Ona göre bu tür rüyaların üç temel sebebi bulunuyor: Çözülmemiş duygusal sorunlar, stres ve yinelenen davranışlar.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre bu tür kendini tekrar eden rüyaları, hayatımızın en stresli dönemlerinde, bir şeyleri çözmekle uğraşırken görüyoruz. Tekrarlayan rüyalar, aynı zamanda anksiyetenin, duygu durum bozukluğunun ve en önemlisi depresyonun habercisi olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir rüyanın tekrarlaması kişinin iç dünyasında çözülemeyen bir sorunun ifadesidir. Bu sorun bir isteğin doyuralamaması, bir duygunun boşaltılamaması, bir çatışmaya çözüm bulunamaması gibi yarım kalmış bir mesele olabilir. Tekrarlaması bu meselenin bilinçdışındaki enerjisinin canlılığını gösterir.
Dr. Hakan Kaynak gecede bir rüyanın görülmesinin normal olduğunu belirterek, "Eğer birden fazla rüya görülüyorsa ve bu durum dışarıya yansımaya da başladıysa, yani artık kalkıp dolaşıyorsanız; harekete dönüştürüyorsanız bu bizim için sadece ve sadece uyku hastalığı ifade eder" diye konuştu.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Haberci rüyalar ile alelade (psikofizyolojik kaynaklı) rüyalar arasındaki temel farklar şöyle açıklanır: Alelade rüyalarda hiçbir amaç yoktur; gelişigüzel veya birtakım parazit titreşimlerin ürünüdürler, saçma sapan öğeler içerirler. Haberci rüyalar ise bir amaca yöneliktir, amaçlı bir düzenlenme vardır.
Rüyalardaki kişiler, hayatımızdaki anılarımızı ve duygusal bağlarımızı yansıtır. Özellikle önemli veya etkileyici kişiler, hayatımızdaki önceliklerimiz ve endişelerimizle de ilişkili olabilir.
Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar. Ama sadıklara anlatılırsa rüya şer gibi görünse de hayra tebdil olur.
Bazı insanlar, uykuları sırasında uyanıkken sahip oldukları bilincin bazı yönlerini "rüya içinde yeniden uyandırarak", kendi rüyaları sırasında farkındalık yaşama yeteneğine sahiptir. Hatta bu kişiler hayal dünyasında kontrolü ele alabilir ve kasıtlı hareket edebilirler. İşte buna, lucid dream denir.
Hayır! Seks içerikli rüya görmek her ne kadar ergenlikle birlikte ortaya çıksa da sadece ergenliğe özgü bir durum değil. Vücudunuz cinsel olgunluğunuzu etkileyen bazı büyük hormonal değişikliklerden geçtiğinden, genç yaşlarınızda ıslak rüyalar daha yaygındır.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
BİR HADİSEYİ BİR KİMSEYİ VEYA BİR ŞEYİ RÜYADA GÖRMEK İÇİN ( Bismillâ hirrahmâ nirrahîm) Bir kimse bir hadiseyi, bir kimseyi veya bir şeyi rüyada görmek için Besmeleyi ( 786 ) defa okuyup abdestli olarak yatarsa, rüyasında her şey kendisine açık bir şekilde gösterilir.
Bir insan kendisini bir kişiyi rüyasında görmek noktasında şartlandırırsa görebilir mi? Böyle şeyler mümkün olabilir. Yani bir insanın az önce de vurguladığım gibi günlük hayatında zihni bir konuyla çok meşgul olursa o zihinsel aktivite rüyada da devam edeceği için bir rüya görebilir.
Rüya tabirlerinin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Uydurma ve hikayeleştirme üzerine kurulu bir kavramdır. İnsanlar bu gibi şeyler ile sadece duymak istedikleri şeyleri duymayı amaçlar. Kişiyi çoğunlukla özelmiş gibi gösteren uydurma hikayeler ile avuturlar.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir. Kimlerin rüyası çıkar diye soranlar, daha çok yalan konuşmayan ve hep dürüstlükten yana olan kişiler olduğunu bilmelidir. Rüyalarında iyi haberler alabilecekleri gibi bazen de tehlikeli bir durum için uyarılırlar.
Rüyalar, değişik psikolojik yaklaşımlara göre farklı farklı değerlendirilir. Bazı araştırmacılar rüyaların tamamen anlamsız, birbirlerinden bağımsız ve bağlantısız düşünce ve imajlar olduğunu ileri sürerler. Bunlara göre rüyaların hiçbir anlamı ve özelliği yoktur.
Fetih Suresi, 27. ayet: Andolsun Allah, elçisinin gördüğü rüyanın hak olduğunu doğruladı.
Bilim adamları, rüyaların kişinin kendi geleceğine ilişkin bir ipucu veremeyeceğini savunsa da, rüyalardan medet umanların, yaşamlarına rüyalarla yön verenlerin sayısı hiç de az değil. Rüyaların geleceği gösterebildiğini savunanlardan biri de Astrolog Rezzan Kiraz.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Cevabımız evet. Yüzünü bilmediğimiz bir insanı rüyamızda görmemiz mümkün değildir. Beynimiz yeni yüzler yaratmaz, olanı bize sunar. Bugüne kadar binlerce yüz gördüğümüzü varsayarsak aslında bu da bir sınırsızlık durumudur.
Beynimiz ve vücudumuz kendini temizleme ve tamir işini gece 23.00-03.00 arasında yaparken rüyalar ise genellikle geç evre dediğimiz sabaha karşı belirginleşen REM uykusu sırasında görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri