Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
İşitme engeli raporu almak için devlet hastanesi ya da araştırma hastanelerine başvurarak bireylerin işitme testlerine girmeleri gerekmektedir. Sonuçların değerlendirilmesi ile işitme engeli yüzdesi belirli bir oranda ise işitme engeli raporu alabilirler.
işitme kaybınız için size maaş baglanmaz,maaş baglanması için rapor oranı ypksek engelli olmanız lazım,kaldıki siizn bu kayıbınızla engelli raporu bile alamazsınız,alsanızda oranı çok düşük olur...
Aslında diğer Engelliler gibi, hatta Engelli olmadığı halde ÖTV' den muaf olarak bir yakını üzerinden de olsa araç alabilenlerle beraber, İşitme Engelliler de hiçbir ayrım gözetilmeden ÖTV' den muaf olarak araç alabilmeliler.
İlgili 37 soru bulundu
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
Burada engel durumuna göre ödemeler vardır. Bu bağlamda %40 ile 69 engel varsa 657 Türk Lirası ödenir. Eğer engel durumu yüzde 70 ve üzeri ise, 754 lira 1,024 kuruştur.
%41 oran ile malulen emekli olunmaz, Malulen emekli olabilmek için en az %60 ve üzeri almanız gerekli. İşitme sorununuzdan en fazla %52 oranında rapor alabilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, İşitme Engelliler Öğretmeni 2023 yılında ortalama 17.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İşitme Engelliler Öğretmeni , Temmuz 2023 yılında ortalama 17.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.420 TL maaş alıyordu.
41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. 56 - 70 dB HL arasındaki kayıpları orta derecede işitme kaybı olarak adlandırıyoruz. Bu tip kayıplarda işitme cihazı takılır.
İşitme kaybı çok ileri olan, işitme cihazı veya diğer seçenekler ile de zor duyan kişilere işitme engeli raporu verilmekte. İşitme engeli raporu için bir devlet hastanesi ya da eğitim araştırma hastanesinde işitme testleri yapılır ve çıkan sonuç Balthazard Ölçeği ile değerlendirilerek bir engel yüzdesi belirlenir.
Yukarıdaki maddede yazıldığı gibi, işitme kaybı değil, işitme kaybına neden olan halden dolayı ayakta durmayı zorlaştıran denge kaybı olursa malulen emeklilik mümkün.
İşitme engelli bireylerin ehliyet alabilmesi için ölçüt, normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Desibel cinsinden işitme kayıplarının yüzdesel olarak ifadesi yaklaşık şu şekildedir: 20-25 dB – %0. 30 – dB – %8. 35 – dB –
Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır: %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
Engelli emekliliği kapsamında engelli rapor oranı %40 olarak belirlenmiştir. %40'tan daha az oranda engelli raporu olan kişiler erken engelli emekliliğinden faydalanamazlar. Bununla birlikte, engelli olan kişilerin engellilikten emekli olabilmesi için prim gün sayısı kanunen belirtilmiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Bir işitme cihazı raporu almak için yapmanız gereken ilk şey kulak burun boğaz hekimine muayene olmaktır. Çünkü bu rapor ancak hastane tarafından verilir. Bu nedenle hekime muayene olduktan sonra eğer hekim ihtiyacınız olduğunu düşünürse gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra rapor için izin verecektir.
Kulak burun boğaz engel oranının belirlenmesi
Engelli sağlık kurulu raporu almak amacıyla polikliniğe başvuran tüm hastaların detaylı fizik muayeneleri rutin olarak yapılmakta, gerektiğinde endoskopik ve radyolojik değerlendirilmelerden yararlanılmaktadır.
Ancak bireyin işitme engeline ilaveten başka engel durumları da varsa ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nda toplam engel oranı %90 veya üzerinde ise engelli sürücü olarak ÖTV muafiyeti ile araç satın alabilmektedir.
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
Bireylerin duyu kayıp derecesi, alacakları ehliyet sınıfı ve kullanabilecekleri araç sınırlaması gibi pek çok etken, bahsedilen şartlar arasında yer alır. Devlet tarafından belirlenen sınırı aşmayan işitme kayıpları, trafiğe çıkmak için engel kabul edilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri