1- İki nokta bir açıklama yapılacakken kullanılır. Noktalı virgül ise genel olarak aralarında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır. Babam bana şunu dedi: "Her zaman iyi bir insan ol." Meyvelerden muz, elma ve çilek; sebzelerden bir tek domatesi seviyorum.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Noktalı virgül ise virgüle yakın bir tanımı olsa da önemli farklara da sahiptir. Noktalı virgül, kendi içinde virgülle ayrılmış grupları, sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılan, virgülden daha kuvvetli ama noktadan daha zayıf bir duraksama işaretidir.
Anlamca birbirine bağlı ve birbirini tamamlayan cümleler arasında kullanılır: Şiirde konular artık alabildiğine genişliyor; biçim, ölçü, uyak önemini yitirerek yazıdan siliniyor; anlam gölgeler, karanlıklar, sisler arasına siniyor.
"İki nokta" ve "Noktalı virgül" arasındaki farklar şunlardır: İki nokta kendisinden sonra örnek verilecek cümlelerden sonra gelir. Noktalı virgül ise sıralı cümleleri birbirinden ayırır. İki noktadan sonra açıklama yapılabilir, noktalı virgülde ise tür ve takımlar birbirinden ayrılır.
İlgili 26 soru bulundu
Virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak için noktalı virgül kullanılır: kavun, karpuz, kelek; lâhana, pırasa, ıspanak; bisküvi, kraker, çikolata…
Noktadan sonra en çok kullanılan noktalama işareti virgüldür. Temel görevi birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarını ayırmaktır. Virgül, metin içinde çok önemli bir yere sahiptir. Yanlış kullanılması durumda yanlış anlam doğurur.
Roman, hikaye gibi edebi metinlerde karşılıklı konuşmalarda sıklıkla kullanılır. İki nokta, Türk Dil Kurumu (TDK sözlüğünde “Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işareti” olarak yer alıyor.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
noktalı virgül: birden fazla virgülle ayrılmış sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır. çünkü, ve, ki, ama, fakat gibi bağlaçların önünde asla kullanılmaz.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Bir cümleden sonra örnek verilmek isteniyorsa o cümlenin sonuna iki nokta işareti konur. Bir cümlenin ardından o konu ile ilgili açıklama yapılacaksa cümlenin sonuna iki nokta işareti konur.
Bilgisayarda iki nokta üst üste tıpkı diğer birçok noktalama işaretinde de olduğu gibi ikili tuş birleşimi ile yapılmaktadır. Bilgisayarda iki nokta yapmak için ''shift'' tuşuna ve shift tuşunun hemen yanında yer alan nokta tuşuna (.) basılması gerekmektedir.
Enver Demirkan, tiyatro oyunculuğu yapmaya başladı. Abdullah Şahin ile tanıştıktan sonra tek kanallı TRT televizyonu döneminde birlikte "Nokta ile Virgül" adlı ikili kurup televizyonda gösteriler yapmaya başladılar.
Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: Tren 09.15'te kalktı. Toplantı 13.00'te başladı.
Noktalı virgül "örneğin" kelimesini ve sıralanan kelimeleri birbirinden ayırır. Eğer "örneğin" kelimesinden sonra virgül kullanılıyorsa yazan kişi yalnızca bir örnek verecektir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Atatürk diyor ki: şeklinde yazılır ve İKİ NOKTA KULLANILIR.
Bir başkasının sözünü, aynen aktarma işidir. Bu aşamada tırnak işareti ile iki nokta birlikte kullanılır. Genelde “şöyledir, demiştir, diyor, dedi, şunlardır…” gibi kalıplar kullanılır. Bu aşamada iki nokta, aktaran kişiyi takdim eden cümlede, tırnak işaretinden hemen önce konur.
Diğer noktalama işaretleri ile birlikte kullanımı
Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?"
Noktalı virgül cümlenin sonunda yer almaz cümle içinde kullanılır. Kendisinden önce gelen sözcükle bitişik yazılır ve sonraki sözcükle arasına boşluk konur. Dolayısıyla noktalı virgül cümleyi bitirmez. Noktalı virgül cümlenin ögeleri arasında bulunduğu için kendinden sonra gelen kelime de büyük harfle başlamaz.
– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır.
CEVAP: Noktalı virgül gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri