İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Bir noktalama işareti olan iki nokta üst üste; bir cümle ya da kelimeden sonra açıklama yapılma, başkasından söz alıntılama ve kullanma, ses ve matematik gibi birçok bilimde kullanılmaktadır.
Açıklanması gereken bir sözün sonuna üst üste iki nokta konarak cümlenin açıklaması yapılır. Ses bilgisinde uzun ünlüyü göstermek için iki nokta kullanılır. Matematikte bölme işlemi de iki nokta ile ifade edilir. İnternet sayfalarında, genel ağ adreslerinin arasına iki nokta işareti konur.
İki Noktanın TDK Sözlük Anlamı
İki nokta, Türk Dil Kurumu (TDK sözlüğünde “Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işareti” olarak yer alıyor. Dilbilgisi anlamı dışında matematikte “Bölme işaretinin adı” anlam ifade ediyor.
Nokta tuşunun üzerinde ise iki nokta ve nokta işareti bulunur. Siz de bu iki tuşa, yani Shift ve nokta tuşuna (.) basarsanız sihir gerçekleşecek ve ekranınızda iki nokta üst üste (:) işareti oluşacak. İşte klavye üzerinden gerçekleştireceğiniz işlem bu kadar basit.
İlgili 34 soru bulundu
Çoğumuz internette yazı yazarken kullandığı iki nokta üst üste parantez (yani gülücük işareti) ve iki nokta üst üste ters parantez (yani üzgünüm işareti) kullanırız.
Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonunda kullanılır: Bu kararın istinat ettiği en kuvvetli muhakeme ve mantık şu idi: Esas, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. (Atatürk) Kendimi takdim edeyim: Meclis kâtiplerindenim.
Yazım kuralarına her zaman uymak gerekir. Cümle sonuna iki nokta ekledikten sonra, büyük harfle başlanması gerekiyor.
1- Nokta (.)
Her cümlenin sonuna nokta konur. - Koray, bugün yola çıktı. - Annemi çok özledim. Tarih bildiren sayıları birbirinden ayırmak için kullanılır.
Noktalı virgül (;), bir noktalama işareti. Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır.
Bir başkasının sözünü, aynen aktarma işidir. Bu aşamada tırnak işareti ile iki nokta birlikte kullanılır. Genelde “şöyledir, demiştir, diyor, dedi, şunlardır…” gibi kalıplar kullanılır. Bu aşamada iki nokta, aktaran kişiyi takdim eden cümlede, tırnak işaretinden hemen önce konur.
1. Herhangi bir nedenle tamamlanmamış, eksik bırakılmış cümlelerin sonuna konur. 2. Kaba sayıldığı için veya açıklanmak istenmeyen sözcük veya bölümleri göstermek, kurmaca metinlerde duraklı, kesik kesik süren bir anlatımı yansıtmak için kullanılır.
Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: Tren 09.15'te kalktı. Toplantı 13.00'te başladı.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Noktanın Görevleri Nelerdir? Nokta işareti genellikle cümlelerde, cümle bitişlerini göstermek için kullanılır. Bir cümlenin bittiği kelime sonuna nokta işareti koyularak, cümlenin bittiği belirtilir. Bu açıdan nokta işaretinin cümlelerdeki ilk görevi; cümlenin bitişini sağlamaktır.
Kullanım. Cümle içinde, cümlenin yapısı ile doğrudan ilgili olmayan açıklamalar yapılması amacı ile kullanılır. Cümle içinde bir sözcük ya da cümleden sonra yapılması uygun görülen açıklamalar ayraç içine alınır.
1. Cümlenin yapısıyla doğrudan doğruya ilgili olmayan açıklamalar için kullanılır. Örnek: Anadolu kentlerini, köylerini (Köy sözünü de çekinerek yazıyorum.) gezsek bile görmek için değil, kendimizi göstermek için geziyoruz (Nurullah Ataç).
Parantez, yani yay ayraç bir noktalama işareti türüdür. Metin içlerinde ve kelimelerin sonlarında kullanılarak bazı detayları okuyucuya vermekle görevlidir. Genellikle metinlerde bir durumu belirtmek ya da daha gizli tutmak amacıyla tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri