« Eğer yaşayan bir organizma bulursak ve bu organizma bir insansa ve uzaya gönderilen kişi bu insanın ikiziyse ve uzaya giden ikiz kardeş eve geri dönerse ikiz kardeşini kendiyle kıyaslayacak olursa onu daha fazla yaşlanmış bir halde bulur.
İkizler paradoksu ve görelilik teorisi
Einstein'ın görelilik teorisine göre hiçbir şey ışıktan hızlı gidemez. Uzay-zaman ayrılmaz bir bütün olup görelidir ve iki kişinin saati asla aynı hızda çalışmaz, zaman asla aynı hızda akmaz. Dahası ışık hızına yaklaşan cisimlerin zamanı yavaşlar ve boyu kısalır.
Görelilik kuramı, en uzun süreyi ölçecek gözlemcinin iki olay arasında eylemsiz hareket eden gözlemci olduğunu söyler. İkizler paradoksuna geri dönecek olursak, durağan olan kardeş daha çok yaşlanmıştır, çünkü iki uzayzaman noktası arasında eylemsiz hareket etmiştir.
Uzun bir zaman sonra evine döndüğündeyse ikiziyle yaş ve vücut olarak büyük bir farklılık ile karşılaşmıştır. Dünyada kalan ikizin daha hızlı yaşlandığı çünkü dünyadaki zamanın daha hızlı aktığı düşünülmektedir.
Kurama göre, bütün varlıklar ve varlığın fizikî olayları izafidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafî olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hareketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Kara delik bilgi paradoksu nedir? Hawking radyasyonu nedeniyle kütlenin bir kara delikten buharlaşması, 'bilgi paradoksu' olarak bilinen bir soruna yol açar. Kuantum mekaniğinin temel ilkelerinden biri, 'bilgi'nin yok edilemeyeceğidir.
Yalancı paradoksu, “Söylediğim bütün söz yalandır/yanlıştır” formunda dile getirilmiştir. Böyle bir cümle bir haber cümlesidir ve bu cümlede doğruluk ile yanlışlık birleşmektedir. Paradoks da iki çelişik iddianın bir cümlede birleşmesinden kaynaklanmaktadır.
Kral Süleyman Paradoksu, temel olarak, insanların başkalarının sorunları hakkında akıl yürütürken daha akıllıca düşündüklerini söylüyor. Muhtemelen, aslında, başkalarına iyi tavsiyeler vermenin ne kadar kolay ve kendi sorunlarınız hakkında ne yapmanız gerektiğini bilmenin ne kadar zor olduğunun siz de farkındasınızdır.
Taş Paradoksu, ″Tanrının Her Şeye Gücü Yeten″ olmadığını savunan bir paradokstur. Bu paradoksa göre Tanrıdan kendisinin bile kaldıramayacağı taş yaratması istenir. Eğer bu taşı yaratabilirse, bu taşı kendisinin de kaldıramadığı için "Her Şeye Kadir" Kavramı tanrı için geçerli sayılmayacaktır.
Zenon, Aşil'in kaplumbağayı hiç yakalayamayacağını savunur. Şöyle: Kaplumbağayı yakalayabilmesi için, Aşil'in önce kaplumbağanın yarışla başladığı ilk noktaya erişmesi gerekmektedir. Aşil bu noktaya eriştiğindeyse, kaplumbağa biraz daha ilerde olacaktır. Şimdi Aşil, kaplumbağanın bulunduğu bu yeni noktaya erişmelidir.
Stockdale Paradoksu, acı gerçeklerle şikâyet etmeden yüzleşirken aynı anda ve o anki zorluklara karşı sonucun mükemmel olacağına dair inancın hep var olduğu ikileme verilen ad.
Kara Delikler Zamanla Ölüyor
Şu anda elimizde yer alan bilgilere göre kara delikler zaman içinde Hawking radyasyonunu yayıyor ve böylece kütlelelerini de yavaşça kaybediyorlar. Daha büyük kara delikler, daha az ısılarda radyasyon sıcaklığı yayıyor ve yok olmaları da haliyle fazla vakit alıyorlar.
olasılık teorisinin klasik yorumu ile ilgili önemli bir paradokstur. joseph bertrand, calcul des probabilités (1889) adlı çalışmasında, rassal değişkenleri üreten mekanizmanın ya da sürecin açıkça ortaya konmadığında, olasılıkların düzgün tanımlanmamış olabileceğini ortaya koymuştur.
İlginç olan 2 şarabın da aslında aynı olması. Peki fiziksel olarak aynı olmalarına rağmen nasıl olur da beyin birinin tadının diğerinden daha iyi olduğu sonucuna varabilir? Benzer bir etki CocaCola-Pepsi savaşlarında markayla ilişkili olarak gösterilmiştir. Bu etkiye “Pepsi Paradoksu” denir.
Kullanım değeri yüksek olan su gibi bir malın değişim değerinin az olmasına karşılık, kullanım değeri çok az olan elmas gibi bir malın değişim değerinin çok yüksek olması, değer paradoksu veya elmas-su paradoksu diye nitelendirilir.
Fransızların yoğun doymuş yağlı beslenmeye, sigara içimine rağmen kalp damar hastalıkları görülme oranının düşük olması BORDEAUX bölgesinde rutubetli ortamda yetişen “cabernet sauvignon“ Cinsi üzümlerden yapılan kırmızı şarabı sık tüketmelerine bağlanmıştır. Hatta buna “FRANSIZ PARADOKSU“ denilir.
Klasik tanımda kara delikler siyahtır. Genel görelilik teorisine göre olay ufkundan ışık dahil hiçbir şey kaçamaz. Buna sebep olan, kara deliğin devasa yer çekimi kuvvetidir.
Gezegenimizden 2,7 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 1201 isimli bir galakside bulunuyor. Yapılan incelemeler ve gözlemlere göre bu kara delik Güneş'ten tam 32,7 milyar kat daha ağır. İnanılmaz bir sayıdan bahsediyoruz. Güneş'in Dünya'dan 333 bin kat daha ağır olduğunu da unutmayın.
Bütün kara deliklerin merkezinde yerçekiminin Einstein'ın görelilik teorisine göre sonsuza ulaştığı; ama kuantum fiziği uyarınca çok güçlü olmakla birlikte, maksimum Planck enerjisine eriştiği sonlu bir tekillik var. Kara delikleri yaratan şey maddenin uzaydaki çok küçük bir hacme sıkıştığı tekillik noktası.
Geçmişten bugüne oluşan paradoks çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz: Sonsuzluk paradoksları, Russel paradoksları (küme teorileri), Epimenides Paradoksları (yalancı paradokslar).
Euplides, hiçbir zaman bir “kum yığını” oluşturulamayacağını iddia etmiştir. Çünkü bir kum tanesi, “yığın” değildir. Yanına bir tane daha koyarsak yine yığın oluşmaz. “Kum yığını” olmayan birşeyin yanına (veya üzerine) kum tanesi koymakla yığın elde edemeyeceğimize göre Hiçbir zaman “kum yığını” oluşturamayız.
Mutluluk bir arayışın sonunda ulaşacağımız bir yer değildir. Hem güvenlikten vazgeçme ve riskli alanlara yönelme, hem de riskten kaçma ve güvenliğe ulaşma durumudur. Mutluluk işte bundan dolayı bir paradoks içerir.
Merdiven paradoksu (veya ahır-direği paradoksu), özel görelilikte bir düşünce deneyidir. Deney, yere paralel, göreli hızda (ışık hızına yakın) yatay olarak hareket eden ve bu nedenle bir Lorentz uzunluk daralmasına (büzülmesine) uğrayan bir merdivenle alakalıdır.
Pascal, Pensées'de birkaç felsefi paradoksu incelemiştir: sonsuzluk ve hiçlik, inanç ve neden, ruh ve madde, ölüm ve yaşam, anlam ve boşunalık - görünen o ki alçak gönüllülük, cahillik ve nezaket dışında kesin bir sonuca varamamıştır. Bunların hepsini birleştirerek Pascal'ın Kumarı'nı geliştirmiştir.
Zeno bir mantık ustası ve diyalektik düşüncenin en önemli geliştiricilerinden biridir. Elea Okulu'nun en önemli filozofları arasında yer alır. İleri sürdüğü önermeler, felsefe tarihinin en önemli paradoksları arasında yer almaktadır. Bunlardan en ünlüleri; Aşil paradoksu ve Ok paradoksu olarak belirtilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri