İkna edici iletişim; alıcının belirli bir nesneye ilişkin tutumlarını değiştirmeyi amaçlayan iletişim şeklidir. Bir kişi yada grubun başka bir kişi yada grubun tutumlarını belirleyip biçimlendirerek,denetim altına almak yada değiştirmek için yapılan bilinçli bir iletişim şeklidir.
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
İkna edici iletişim, bir birey, düşünce ya da olaya ilişkin tutum değişimi yaratmak amacıyla gerçekleştirilen iletişim olarak tanımlanabilir. aşamada önemli olan hedefin ilgisini çekmektir. takdirde iknanın gerçekleşmesi ihtimali yoktur.
Her ikna edici iletişim durumunu oluşturan bağımsız değişkenler bu durumda karşımıza “kaynak, ileti, kanal, alıcı ve amaç” olarak çıkar.
İlgili 42 soru bulundu
Buna göre ikna sürecinin temel kavramlarının (1) ilgi, (2) dikkat, (3) kavrama, (4) kabul ya da ret, (5) kaydetme ya da saklama ve (6) hareket, davranış, eylem ya da motivasyonel ve manipülatif sonuç olduğu söylenebilir.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatıdır.
İkna sürecinin 4 basamağı: Dikkat, Anlama, Kabul ve Akılda tutmaktır.
Kaynak olan bireyin biyolojik özellikleri (yaş, cinsiyet, boy, ırk vb.), davranışsal özellikler (beden dili, giyimi, sosyo-psikolojik özellikleri, kişilik özellikleri vb.) ikna sürecinin başlatılmasında önemli bir rol üstlenmektedir.
İhtiyacı hissettir: İnsan bir konuya ikna olması için genelde ona bir ihtiyaç hissetmelidir. İhtiyaç varsa ikna kolaylaşır, ihtiyaç yoksa ikna zorlaşır. Kişinin kendini ikna etmesi içinde ilk olarak o konuda bir ihtiyaç duyması gerekir. Bu nedenle öncelikle kişi bu konuda bir ihtiyacı olduğuna inanmalıdır.
Evet-Evet Taktiği
Evet-evet tekniğinde, hedefe üst üste evet yanıtı verme olasılığı yüksek olan sorular sorulur ve asıl talep (ürünü satmak, aday için oy istemek ya da herhangi bir konuda yardım talebinde bulunmak gibi) en sona bırakılır (Larson, 2003: 330).
İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İknanın amacına ulaşmada kullandığı yöntem amaca doğru zorlamak yerine amacı ilgi çekici kılmaktır.
İkna konusunda da düşünceler geliştirmiş olan düşünür Aristo'ya göre iknadaki artistik kanıtlar ethos, pathos ve logos'tur.
Cialdini (2006) iknanın 6 temel tekniğe dayandığını belirtmektedir. Bunlar; Karşılık ya- ratma, bağlılık ve tutarlılık, sosyal kanıt, beğeni, otorite ve azlık ilkeleridir.
Kararlı olmak, öngörü sahibi olmak, olumlu olmak, özgüvenli bir duruşa sahip olmak, yenilikçi bir yaklaşım, açık fikirli olmak, sonuç odaklı olmak, kriz yönetimi yapmak, analitik düşünceye sahip olmak ve daha pek çoğu.
İkna Bilgi Modeli'ne göre reklam gibi ikna edici araçlara yönelik, tüketiciler zamanla bilgi toplamaktadır. Tüketici tarafından toplanan bu bilgiler tüketicinin ikna edici mesajlara yönelik olan düşüncelerinin yanı sıra, tüketicinin zihninde kendi ikna edilme durumları hakkındaki düşünceleri de kapsamaktadır.
Örnek olarak, bir mağazadan ürün satın almak isteyen bir müşteriyi ikna etmek için, bir satıcının, ürünün kalitesinin, ürünün kullanımının kolaylığının ve ürünün diğer ürünlerden daha uygun fiyatının vurgulanması, ikna edici argümanlar olarak kabul edilebilir.
Öncelikle ikna edici iletinin sunulmuş olması gerekir. İkinci basa- mak, iletişime iletiye hedef olan kişinin katılmasıdır ve bu kişinin neyin tartışılacağını kavraması gere- kir. Daha sonra ve üçüncü olarak gönderilen iletinin sonucunu kavrayana kadar alıcının iletişimi des- teklemesi önemlidir.
İkna süreci, toplu iletişim sürecinde olduğu gibi kaynak, ileti, kanal, alıcı temel öğelerinden oluşur. Bu dört temel öğe her ikna sürecinde değişmeyen öğeler olarak karşımıza çıkmaktadır.
İkna, başkalarının düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını değiştirme sürecidir. İkna sanatı ise bu süreci etkili bir şekilde yürütme becerisi olarak tanımlanabilir. İkna sanatının temel amacı, karşınızdakini kendi bakış açınızı benimsemesi veya belirli bir eylemi gerçekleştirmesi için ikna etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri