CEVAP: Eş durumu tayini yapmak isteyen memur veya öğretmenler hayatlarında, bir defa dahi olsa, bu şekilde bir ifade duymuştur. Ne Danıştay kararlarında ne de bize ulaşan idare veya bölge idare mahkemesi kararlarında, eş durumu tayinlerini 90 km. ile sınırlandırılan bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
Eş durumu özründen dolayı il içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenin eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir.
Eş Durumunda 90 Km.
1 yıl dolmadan eş durumu tayini olur mu? Eşi devlet memuru olan ya da olmayan eşler de eş durumundan tayin talebinde bulunabilirler. Ancak bu tür durumlarda tayin isteyen kişiler için son iki yıllık bir süre içinde en az 360 prim gün sayısının doldurmuş olması şartı vardır.
Dilerseniz çalışma adresi dilerseniz ikamet adresi ya da bunların dışında bir ilçeyi de yazabilirsiniz. Eğer aynı ilde farklı ilçelerde iseniz o zaman hem eşiniz hem siz çalışma ilçeleri ile hem de ikamet ilçesine tayin isteyebilirsiniz. Lakin il içinde büyükşehirlere böyle uygulanır.
İlgili 30 soru bulundu
Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
EŞ DURUMU MAZERETİ BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER;
gösteren belge, Evlilik cüzdanı örneği, • Başvuru tarihleri arasında alınacak eşine ait ikametgâh belgesi, • Başvuru tarihleri arasında E-Devlet üzerinden alınacak hizmet belgesi.
Özel sektörde çalışan eşin bulunduğu ilde dört yıl boyunca 720 gün sosyal güvenlik primi ödenmiş olması ve tayin isteyeceğiniz zaman halen çalışır olması gerekir. 720 gün prim dört yıl içerisinde kesintili olabilir, aynı il içerisinde iş değişikliği yapabilir.
EŞ DURUMU ATAMALARINA BAĞLI SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖDEMELERİNDE, ÖZEL DURUMLAR DİKKATE ALINMALIDIR. Her ikisi memur olan eşlerin, görev yerlerinin değişmesi durumunda 6245 Sayılı Harcırah Kanunu'na göre eşlere sürekli görev yolluğu ödemesi yapılmaktadır.
İlçeden ilçeye gibi ama eşiniz ilçe merkezinde siz aynı ilçenin köyünde iseniz olmaz. büyükşehir değilse ilçe merkezi, köyler ve beldeler ayrı ayrı yerleşim birimi kabul edildiğinden köyden merkeze, köyden başka bir köye yani her bir yerleşim biriminden diğerine özür tayini istenebilir.
Bu yasal durum karşısında; 6111 sayılı Yasa'nın Resmi Gazetede yayımlandığı 25. Şubat.2011 tarihinden sonra; bir memuru kadrosunun bağlı bulunduğu birim dışında kuruluşun başka bir biriminde kadrosu dışında çalıştırılmasının yasal dayanağı yoktur.
Farklı görev yerlerinde çalışırken evlenen veya evli olsalar da çeşitli sebeplerle farklı görev mahallerinde görev yapan evli çiftten önce bir öğretmenin il dışı veya il içi atamayla atandıktan sonra diğer eşin farklı bir görev mahaline atanması durumunda her iki eşe tam yolluk ödenir.
Öğretmenlerin İl içi yer değiştirme ve tayin başvurusu için adaylığının kaldırılmış olması gerekiyor. Ayrıca öğretmenler il içi yer değiştirme başvurularında en çok 40 eğitim kurumu tercih edebileceklerdir. İl içi tayin başvuruları mebbis.meb.gov.tr veya personel.meb.gov.tr üzerinden gerçekleştirilecek.
Mazerete bağlı yer değiştirme başvurusu aile birliği, sağlık, can güvenliği, engellilik durumu ve diğer nedenlerine bağlı olarak il içi ve iller arasında 7 Ağustos 2023 ile 14 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.
SORU 16: Başvurularda kaç tercih yapılacaktır? CEVAP 16: Öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tüm eğitim kurumları arasından en çok 40 (kırk) tercihte bulunabilir.
SORU: EŞ DURUMU TAYİNİ İÇİN NİKAH NE ZAMAN OLMALI? CEVAP: Eş durumundan faydalanabilmek için belli bir süre şartı bulunmamaktadır. Yani nikâhın yapıldığı tarihten itibaren gerekli evraklarla başvurmanız durumunda mazeret durumunuz değerlendirilecektir.
MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME NASIL YAPILIR? MEB kılavuzunda yer alan bilgiye göre başvurular, “mebbis.meb.gov.tr” veya “personel.meb.gov.tr” adreslerindeki “MEBBİS Mazeret Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Formu” doldurularak yapılacak ve belgeler eğitim kurumu müdürlüğüne teslim edilecek.
EŞ DURUMU TAYİNİ BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN? 2023 yılı yaz tatili öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru ekranı MEBBİS üzerinden erişime açıldı. Milli Eğitim Bakanlığından gelen açıklama ile başvurular 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
2022 ÖĞRETMEN EŞ DURUMU TAYİNİ NE ZAMAN? Aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler için başvuruların kabul edilmesi ve onay süreci 5-11 Ağustos'ta, tercihlerin yapılması ve onay süreci ise 15-19 Ağustos'ta yapılacak.
MEB'de 3+1 olan kişi 3 yılı doldurunca Sağlık Bakanlığında çalısan eşin yanına tayin isteyebilir. Sağlık Bakanlığında olan eş, MEB'de çalılan eşin yanına eş kadrolu olmadığından tayin isteyemez. O yüzden en yakın zaman MEB'de çalışan eşin 3 yılı doldurup tayin istemesi gerekir.
Cevap: *Evet her ikisi de öğretmen olan eşler aynı anda eş özrüne başvurabilir fakat 1. Aşamasına yapılan başvurudan sonra tercihlerin alındığı 2. Aşamaya sadece bu eşlerden biri diğerinin yanına eş özrüne bağlı yer değişikliği isteğinde bulunabilir.
Eş durumu tayininde hizmet puan şartı aranmayacak.
Eş Durumu Özrü: Eşi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışanlar ile eşi şehit ya da emekli olanlar bu özür durumundan yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri