Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Varsayım, günlük yaşamda sıklıkla kullanılır ve Türkçede varsayım anlamı; “varsayalım ki, diyelim ki, tut ki, kabul edelim ki, -dığını düşünelim” gibi sözlerle veya eklerle ifade edilir. Örnek olarak, “Diyelim ki, gökyüzü mavi değil.” cümlesi, varsayım kavramını gösterir.
Var kelimesi ve saymak fiilinin birleşmesiyle oluşan varsayım sözcüğü, dil devriminden sonra literatüre girdi. Bilimsel alanda henüz yasa haline gelmemiş hipotezlerin tamamı varsayım olarak nitelendirilir.
Varsayım. Gerçekleşmemiş bir olayın gerçekleşmiş gibi ya da gerçekleşmiş bir olayın hiç gerçekleşmemiş gibi ifade edildiği cümlelerdir. Genellikle “diyelim ki, farz edelim, düşün ki” gibi ifadelere yer verilir.
[1] Deneylerle henüz yeter derecede doğrulanmamış ancak doğrulanacağı umulan teorik düşünce.
İlgili 38 soru bulundu
Varsayım eldeki bilgiler incelenmeden doğru olduğu sayılan bir önermedir. Tahmin yürütülürken elde olmayan bazı bilgilerin doğru olduğu varsayılabilir.
Dilimizde en çok kullanılan kelimelerden olan hayıflanma kelime anlamı itibari ile acınmak ve üzülmek anlamı çıkmaktadır.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir. Pişmanlık ile hayıflanmak arasındaki yegane fark ise şu şekilde izah edilebilir. Pişmanlık, bir insanın yaptıklarından dolayı üzüntü duymasıdır.
Eğer bir cümlenin içinde gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyor ve bu planın da gerçekleşmesi isteniyorsa bu bir tasarı cümlesi olur. Birkaç seneye buralarda iki ev almayı düşünüyorum. Üç ay içerisinde almış olduğum kiloları fazlasıyla vermeyi düşünüyorum. Hafta sonu saçımın rengini açmayı düşünüyorum.
VARSAYIM KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hüdai, Bayram'ın avurtları çökmüş solgun yüzüne bakarak bir varsayım yapmıştı.
Bu modal sözler, eminim, kesin, kesinlikle ve kuşkusuz sözleridir. Eminim de kesinlik bildiren bir yapı olarak cümlenin her yerinde kullanılabilmektedir.
Varsayımlar araştırma sonuçlarını ve araştırmanın geçerliğini etkileyen temel kabuller veya doğruluğundan araştırmacının emin olduğu önermeler olarak da ifade edilebilir (Kumar, 2019: 164).
Azımsamanın bir diğer anlamı, bir kişiyi davranışları ya da sözleri nedeniyle beğenmemek demektir. Sadece somut ve maddi şeyler için azımsamak kelimesi kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- Tekrar göz attığımda kitaplarının azımsadığımdan daha fazla olduğunu gördüm.
Üslup cümleleri, yazarın dili kullanma becerisini ve anlatım özelliklerini kapsamalıdır. Yazarın ele aldığı konunun üslupla alakası yoktur; fakat konunun nasıl işlendiği, hangi kelimelerle nasıl anlatıldığı üslupla ilgilidir.
Soru cümleleri; soru anlamı taşıyan, cevap bekleyen cümlelerdir. Soru eki (mi), soru zarfı, soru zamiri veya soru sıfatı ile oluşturulur. Soru cümlelerinin sonuna soru işareti (?) konur.
- Bir sıfat olarak sadece kendine özgü olan ve orijinal bir nitelik taşıyan demektir. - Nitelik olarak benzerlerinden üstün olan anlamına gelir.
Pişmanlık, bir insanın geçmişteki davranışlarından hoşnut olmama duygusudur. İnsanın belirli bir eylemi yerine getirdikten sonra üzüntü, utanç, mahcubiyet veya suçluluk karışımı bir duygu hissetmesi; "Keşke öyle yapmasaydım!" diye düşünmesidir.
Hayıflanma, birinin yapmadığı işten; pişmanlık ise yaptığı işten duyduğu üzüntü.
Kanıksama sözcüğünün anlamı sık sık tekrar edilen durumlara alışma, tepkisiz kalma gibi anlamlara gelmektedir. Bir duruma sürekli maruz kaldığı için artık tepkisiz kalma olarak nitelendirilmektedir. Başka bir ifadeyle tepki göstermemek anlamına gelmektedir.
Kısacası bir varlığa gereken değerin verilmediği anlamlardır. Küçümsemenin konusu kişi, fikir, anlayış ya da bir eser olabilir. Genellikle öznel ifadeler içerir ve küçümseme cümlesini kullanan kişi karşıdaki kişinin kırılıp kırılmamasını dikkate almaz. Bu nedenle olumsuz iletişim örneklerinden biri sayılabilir.
Bir durumun, bir olgunun ya da bir olayın olumlu veya olumsuz yöndeki gelişimini belirli bir süreç içindeki haline aşamalı durum denir. Aşamalı durumda ifade edilen olay ya da olgunun süreç sonucunda sona ermesi anlatılır. Bu sona erme hali değişik biçimlerde ifade edilebilir.
Doğruluğu onaylanmamış varsayımlar sizi doğru bilgiye ulaşmaktan alıkoyar, merakınızı bastırır. Tahmin etmek ise, önsezimize dayanarak, doğruluğundan emin olmadan bir yanıta prim vermektir.
Tahmin ve öngörü arasındaki tek fark, öngörüde zamansal boyutun açık bir şekilde dahil edilmesidir. Öngörü, zamana dayalı bir tahmindir, yani zaman serisi verileriyle uğraşırken daha uygundur. Öte yandan, tahminin yalnızca zamana dayalı olması gerekmez, hedef değişkeni etkileyen birden çok nedensel faktöre dayanabilir.
Olasılık (İhtimal) Cümlesi:
Bir olay ya da durumun gerçekleşme ihtimalinden bahsetmektir. Öne sürülen görüşlerde kesinlik yoktur. Bu tür cümlelerde “muhtemelen, galiba, belki” gibi zarflar olabilir veya yüklemler -ecek/-acak, -dır/-dir, -meli/-malı gibi ek alabilir.
Bir cümledeki eylemin hangi amaç ve gerekçe ile yapıldığını acıka bildiren cümlelere amaç sonuç cümleleri adı verilmektedir. Bu cümlelerde, yerine getirilmek istenen düşünce amaç olarak ifade edilirken; bu düşüncenin gerçekleşmesi içinde yapılan eylem ise yargı bildirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri