Devlet yetkililerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının, örgütlenmiş tüm sosyal grupların kendi aralarında izledikleri protokol sırasına öndegelim denilmektedir. Öndegelme sıraları milli geleneklere, mevzuata, uluslar arası anlaşmalara, uluslar arası yerleşik uygulama kurallarına göre düzenlenmektedir.
İl yönetiminde (il ve ilçelerde) mülki protokol: ulusal ve resmi bayram ve törenlerde, devlet ve hükümet adamlarını karşılama, ağırlama, uğurlamada, resmi davet ve ziyafetlerde Vali ve Kaymakamlar tarafından uygulanan biçimsel ve törensel kurallar bütünüdür.
'Protokolde vali vekilin önündedir'
İlgili 28 soru bulundu
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
Protokolde kişisel ünvan, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır.
İlde kim olursa olsun Vali hepsinden üstündür Başsavcıdan bile üstündür biri yargı biri idare idare olmadan yargı olmaz emniyette valinin emrindedir jandarma da, savcılıkta, hastane de aklınıza gelen her şey "VALİ"nin emri altında olur.
Buna göre başkent dışındaki şehir merkezlerinde yapılan resmi törenlerde emniyet müdürleri ve jandarma komutanları kaymakamların önünde yer alacak. Milli bayramlar, mahalli kurtuluş günleri ve resmi törenlerde, kamu görevi olan herkesin duracağı yerler protokol yönetmelikleriyle belirlenmiş durumda.
8-Resmi açılışlar daima en üst tarafından yapılır. Toplantı ve törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Yani en üst en son konuşur.
Protokol uzmanı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; çalışmış olduğu sektördeki hem kurumlara hem de kişilere, yapılacak olan protokol hakkında önleyici ve risk giderici destek sağlayan nitelikli kişidir. Protokol uzmanı danışmanlık görevi yapmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırk beş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.
1924 Anayasası'nı yürürlükten kaldıran 1961 Anayasası'nın kabulünden 2018'e kadar Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu kavramları kullanılmıştır. 2018'de başbakanlık ve bakanlar kurulu kaldırılarak yürütme yetkisi tamamen cumhurbaşkanına verilmiştir.
Vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk yada İşletme gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
D) Vali, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat dışında kalan bütün Devlet daire, müessese ve işletmelerini, özel işyerlerini, özel idare, belediye köy idareleriyle bunlara bağlı tekmil müesseseleri denetler, teftiş eder.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur." İmamoğlu: İttifak şart!
Belediye örgütünü yönetir. ▫Kaymakam sadece ilçeden sorumludur, belediye başkanı ise - eğer ilde başkansa - o ildeki bütün belediyelerin sorumlusudur. ▫ Kaymakam seçimle göreve gelmez; hükümet tarafından belirlenir, belediye başkanı ise seçimle göreve gelir. ▫ Kaymakam belediye başkanından üstündür.
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
Amiri ya da üstü olan yöneticinin eşi hanıma da, “hanımefendi” diye hitap etmeli; kendisinden “hanımefendi” diye söz etmelidir. Yöneticinin eşine kesinlikle “yenge hanım” veya “abla” dememelidir. Böyle bir hitap tarzı kamusal yaşamda saygı ve samimiyet değil; kabalık, saygısızlık ve görgüsüzlük kabul edilir.
ilk çağlardan itibaren var olduğu ve barış amaçlı, elinde silah olmadığını belirtmek için yapıldığı bilinmektedir. Önce kadın el uzatmalıdır. Üst rütbe ya da makam önce elini uzatır. Yaşlı olan önce el uzatır.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri