Dr. Mert Gençtürk HİSTEROSALPİNGOGRAFİ İLAÇLI RAHİM FİLMİ İlaçlı rahim filmi olarak da bilinen histerosalpingografi tetkiki rahim boşluğunu ve uterin tüp denilen kanalları değerlendirmek için gerçekleştirilir. Kısırlık araştırmasında ya da tüp bebek öncesi sıklıkla başvurulan bir tetkiktir.
Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
İlaçlı MR hangi durumlarda çekilir? Omurilik ve beyin görüntülenmesinde sıklıkla kullanılır. Anevrizma, beyin hasarı tespiti, kanser tespiti, MS tespiti, omurilik yaralanmaları, felç riski, göz sorunları, iç kulak sorunlarında kullanılır.
Pelvik kontrastlı MR için damar yolu açılır ve kateter yerleştirilir. Bu kateter aracılığıyla kontrast madde enjekte edilir. Genel olarak bu işlem yaklaşık 15 – 20 dakika sürede tamamlanır.
Yumurtalık, uterus incelemelerinde kadınların rahmini detaylı analiz eden MR cihazı, rahim kanseri, miyom şüphesi, menopoz, adet düzensizliği gibi hallerde ilgili uzman doktor tarafından talep edilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Mr çekimi yaklaşık olarak 15-20 dakika gibi sürede tamamlanır ve işlemden yaklaşık bir hafta sonra sonuçlar çıkmaktadır.
Görüntüleme Yöntemleri: Eş zamanlı kullanılan PET-CT ve MR görüntüleme özellikle rahim ağzı kanseri tanısı alan hastalarda ameliyat kararı alınması sırasında yol gösterici olarak kullanılır. Bunun dışında yapılacak cerrahi girişimin büyüklüğü açısından da bu görüntüleme yöntemleri yardımcıdır.
İlaçlı emar sonuçlarında kanser bulgusuna rastlanması, raporların analiz süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle sonuçların tarafınıza iletilmesi biraz sürebilir ancak en fazla 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.
MR taraması çekildikten sonra görüntü kısa süre içinde bilgisayarda oluşmaktadır. Bu görüntü dijital ortamda çok kısa sürede görüntülenebilir ve hastaya teslim edilir. Ancak MR raporu uzman doktor tarafından hazırlandığı için çıkması birkaç günü bulabilir.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
MR çekiminin daha iyi görüntülenmesi adına kontrast madde ya da kapalı alan korkusu olanların rahatlaması adına sakinleştirici ilaç verilecekse, 4 – 6 saate kadar aç kalınmalı. Ancak su tüketilebilir. Aynı zamanda işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli.
Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir. Kapalı alan korkusu olan hastalar işlemden önce doktorlarından hafif bir yatıştırıcı ilaç isteyebilirler.
ilaçlı MR, kontrast madde dışında normal MR'a göre herhangi bir farklılık göstermez. Fakat çekim sırasında kontrast madde kullanıldığı için süreç daha farklı işlemektedir. ilaçlı MR çekimi dokuların detaylı olarak görüntülenmesinin gerektiği özel durumlarda istenir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Anestezili rahim filminde anestezi nasıl yapılır? Anestezili rahim filminde hastaya damar yolu açılarak anestezik ilaç verilir. Bu şekilde rahim filmi çekilir.
Ancak ilaçlı madde kullanımı sonrası yan etkiler tek bir ilaçla kontrol altına alınabilmektedir. Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Ortalama 750 TL İle 5000 TL Arasında Fiyat Değişiklilik Göstermektedir.
İlaçlı MR öncesi su içilir mi? Genellikle hastaların 4 – 8 saat kadar aç kalınması istenir. Ancak bu süreçte su tüketimi yapılabilir.
Türkiye'de bin 200 hastane arasında sadece 17 hastanede bulunan HIMS 6 Dijital Hastane Belgesi'yle artık MR, Tomografi ve Patoloji sonuçları hastalara SMS yoluyla bildiriliyor.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, ağrı, kanlı ve kötü kokulu akıntı şeklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri