İlāh (Arapça: إله; çoğul: آلهة ʾālihat), "tanrı" ile aynı anlama gelen bir Arapça terimdir. Dişil hâli "ilaha"dır ve bu tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlarca kutsal görülen ve tapınılan doğaötesi bir varlıktır. İlah kelimesi İslami ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.
Buna göre ilâh “tapınılan, yüceliği karşısında hayrete düşülen, gönülden bağlanılıp sığınılan, duyularla idrak edilemeyen varlık” demektir. Âlimlerin çoğunluğu, ulûhet kavramından hareketle ilâhın mutlak anlamda ibadet etmekle irtibatlı olduğunu, dolayısıyla onun tapınılan varlığa tekabül ettiğini belirtmiştir.
Zamanla "Al-İlah" birleşik olarak "Allah" biçiminde söylenmeye başlanmış ve Arabistan'da tek tanrıcılığın gelişimine koşut olarak sözcüğe daha soyut anlamlar yüklenmiştir. İslam'ın Türklerde yayılmasından sonra, Allah adı Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
“'Tanrı' kelimesi, Arapça 'ilâh' kelimesinin karşılığıdır. 'İlah' daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. 'Allah' kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.
Bu sözcük de Arapça bir terim olup, şaşkınlık içinde bulunmak, gönülden bağlanıp sığınmak anlamlarını taşır. İslâm inanç kültüründeki anlamı ise: “Tapınılan, yüceliği karşısında şaşkınlığa düşülen, gönülden bağlanılıp kendisine sığınılan yüce varlık” demektir.
İlgili 17 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulu
“İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır. “Allah” lafza-i celâli ise bizzat Allah Teâlâ'nın kendisini ifade eden özel ismidir.
Kendi dışındaki varlıkları yaratan, yaşatan ve yöneten, varlığı kendinden olan en yüce zat. Allah kelimesinin etimolojisi hakkında çok farklı görüşler bulunmakla birlikte kelimenin Arapça asıllı “ilah” lafzından türemiş olduğu genel kabul görmektedir.
Ilah gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok yakışıklı (erkek)
İbrani alfabesi ebcettir ve ünlü harfleri yoktur. Bundan dolayı genellikle YHVH Yahveh olarak genişletilmektedir. Modern Yahudi kültürü bu ismin ağza alınmasını yasaklamıştır. Dualarda bu kelime yerine Adonai (Efendim) ve konuşurken HaShem (isim) ismi kullanılır.
Tanrı sözcüğü Türkçedir ve kökeni tengridir. Bu sözcüğün Arapçadaki karşılığı ilahtır.
Mekkeli müşriklerin taptığı birçok put bulunmaktaydı. Bunların en büyükleri ise Uzza, Menat, Hübel ve Lât idi. [1] Günümüz İslam düşmanlarının iddiası ise “Allah” lafz-i celalinin, müşriklerin taptığı “Lât” putundan geldiği yönündedir.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur. Geleneksel ilahi soyağacına göre Helios, yani güneş, Selene'nin erkek kardeşiydi.
Arapça'daki “İlah” isminin, Süryanice olduğu söylenen “Laha” veya Aramice “Alâha” kelimesinden, “Allahumme”nin ise İbranice'deki “tanrılar” anlamı- na gelen “Elohim” kelimesinden geldiğini iddia edenler olmuştur.
Sırayla her birine birer örnek verelim: 1- İlah mânâsında tanrı kelimesini kullanmak caizdir. Mesela, (Hintlilerin tanrısı inektir), (Allah'tan başka tanrı yoktur), (Bizim tanrımız Allah'tır) ve (Tanrı misafiri, rızkıyla gelir) demekte mahzur yoktur.
Şirk kökünden türeyen müşrik kelimesi sözlükte dengeleyen ve eşitleyen anlamına gelmektedir. 1 Terimsel açıdan ise müşrik kelimesi Allah ile birlikte başka ilahlar edinen yahut Allah'tan başka ilaha tapan kimse için kullanılır.
İlahiler çoğu dinde din eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bazı dinlerde ve inançlarda ilahi söylemek bir tür ibadettir. Fakat, ilahi söylemek çoğu inançta belirli ibadetlerin sadece bir parçasını oluşturur.
Ayrıca Yahudi fıkhının farz kıldığı namazın keyfiyeti, uygulanagelen yöntem, Yahudilerin namaz için ruhen ve bedenen yaptıkları hazırlık, başlarına örttükleri “kippa” ve “tallit” gibi kıyafet yönünden kendilerinden istenilenler yer almaktadır.Namaz, her Yahudi'ye farzdır.
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
Yahudilik, tektanrıcı bir dindir. Tanrı, her şeyi yaratan ve hükmeden yüce bir varlıktır. Ezelî ve ebedîdir. Onun bedeni, şekli, eşi, benzeri ve ortağı yoktur.
Arapça Tanrı anlamına gelen İlah'ın Aramice kökeni Elah, İbranice Eloah'tır. El'den türemiş birbirine benzer sayısız isim vardır. Korkulan bir ataerkil Tanrı olan El gibi Elohim, Elyon, Al, Eloah, Elah gibi adlar genellikle Tanrı'nın güçlü, büyük, yüce, korkulan niteliklerine odaklanır.
Mânâsı: Allah'tan başka ilâh/tanrı yoktur, yani bütün kâinatta Allah'tan başka ibâdet edilmeye, O'nun dışında mutlak olarak itaat edilmeye ve boyun eğilmeye lâyık kimse yoktur.
Sözlükte "Rabb" kelimesi mâlik, yaratıcı, sâhip, bir şeyi ıslâh eden, terbiye eden, efendi anlamlarını ifade etmektedir. Bu isim, birbirini destekleyip kuvvetlendiren en az beş ayrı mânâya işaret etmektedir. İLÂH: Kendisine ibadet edilen, her şeyden çok sevilen, tazim ve tesbih edilen mutlak varlık.
Kuranı Kerim'de Allah, Esma'ül Hüsnadaki isimleriyle ayrıntılı olarak tasvir edilir. Örneğin Samet ismi, O'nun kimseye muhtaç olmadığı, herkesin O'na muhtaç olduğu anlamına gelir. O doğmamış ve doğurmamıştır. Ezeli ve ebedi olan Allah'ın bir başlangıcı ve sonu yoktur.
Senden önce ne kadar rasûl gönderdiysek, ona vahyederiz ki: -“Benden başka ilah yoktur; bana kulluk edin!”. Resulüm! biz senden önce ne zaman bir elçi göndersek ilk işimiz ona: " benden başka tanrı yoktur, sadece bana ibadet edin " demek olmuştur.
İslam alimlerine göre Allah'ın varlığı için delil sunmaya ihtiyaç yoktur. Allah inancı insanda mutlaka olması gerekmektedir. İslam'a göre de Allah birdir ve Allah tektir. Herhangi bir şekilde eşi ve benzeri bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri