İlâhî Aşkın Sırları, sadece zihinsel olarak aydınlanmanıza değil, aynı zamanda Allah ile daha derin bir yakınlık için ruhsal olarak tekâmül etmenize imkân sağlamak adına Kur'ân'a akılcı olduğu kadar kalp odaklı bir yaklaşım gözetir.
İlahi aşk ile kişi madde dünyasının ya da formların yerine ideaları oluşturucu kabul ettiği en yüce olana yöneldiği için nesnel bazda bir sevgi değil bilakis bütüne dair bir sevgi anlayışı içindedir. Bu yönüyle de beşeri sevginin ötesinde aşkın (transandantal) bir yapısı vardır.
İslâmî literatürde aşk ilâhî ve beşerî olmak üzere başlıca iki anlamda kullanılmış, ilâhî aşka genellikle “hakiki aşk”, beşerî aşka da “mecazî” veya “uzrî aşk” denilmiştir.
Mehabbet, aşk ve şevk kelimelerini çokça kullanırız dilimizde. Mehabbet: Sevgi, Aşk: Habib, Maşuk, Mahbub: Sevgili, Mühibb: Âşık, demektir. 1Aşk: Müfrit, mehabbet, aşırı sevgi.2 Aşk: Sevgi.
Gördüğün güzellere methiye söyleyerek geçirdiğin her nefes, bir müddet sonra ilahi aşka dönüşür. Kulvar değiştiren koşucu gibi başka bir etaba geçmişsindir hayat koşusunda. Bin bir zahmet ve çile ile bu yolda azığın olur, yersin doymazsın, koşarsın yorulmazsın. Çünkü nihai nokta hakka ermek, hakta yok olmaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Bilim dünyasına göre aşık olma durumu, genetik yapımızın kontrolünde. Aşık olma ya da ilk görüşte aşkta özellikle serotonin ve dopamin metabolizması etkili oluyor. Serotonini hücre içine taşımayı sağlayan proteini kodlayan geni kısa olan kişiler aşklarını daha ateşli ve daha şiddetli yaşıyor.
Evet, haklısınız. Her bireyin yaşadığı olaylara bakış açısı, inançları ve kişisel deneyimleri farklıdır. Bu nedenle, aşk acısının bir imtihan olarak görülmesi ya da duygusal bir acı olarak tanımlanması kişisel bir tercihtir.
-Aşk, kesinlikle kader değil, insanların iradesine bağlı bir durum. İnsan, aklıyla, sonucu düşünerek aşktan uzak kalabilir. Evli bir kadın veya erkekle yaşayacağı ahlaksızlığı, aşk adı altında meşrulaştırmaz, yuvasını yıkmaz, başkalarının yuvasının yıkılmasına sebep olmaz.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Âşık edebiyatında her türün özel bir ezgisi vardır. Buna makam adı verilir. Çalınan ezginin makamından âşıklar ve dinleyiciler hangi konu ve türde şiir söyleneceğini tahmin ederler.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Bu kapsamla İslami literatürde aşk biri ilahi, diğeri insani olmak üzere iki anlamda kullanılmıştır. İlahi aşka “gerçek aşk” denirken insani aşka ise mecazi ya da dünyevi aşk denir.
Yani "aşk" dediğimiz şey, beyinde başlar ve beyinde biter. Beyinde olan bu süreçler diğer organları etkileyebilir; ancak yaşanan duyguların kendilerinin bu etkilenen organlarla (örneğin aşkın kalple, kaslarla, bağırsaklarla) hiçbir alakası yoktur. Aşk, güçlü bir bağlılık hissi ve kişisel bağlanma duygusudur.
Aşk, şiddetli sevgidir.
Tasavvuf dilinde, Allah'a muhabbet anlamında kullanılır. Allah'a muhabbet, velayet yollarının en keskin kuvvetidir, en mühim bir mayası ve iksiridir.
Bu makâm Peygamber Efendimizin ruhunun makamıdır. Zira yüce Allah, bu on sekiz bin âlemi, o nurun sevgisi üzerine halk etmiştir: “Sen olmasaydın âlemleri yaratmazdım.” buyurmuştur. Âlemin yaratılmasına Peygamber Efendimiz sebep olmuştur.
Allah'ın ilahî isimlerinin yansımalarını kâinatta ve varlıkta görerek onlarla bütünlük kuran bir kişi; manevî heyecan, coşku, huzur, ilahî âşk ve iç huzuru duyar. Bu duygular içerisinde insanın kendisinden geçmesine ve Rabbini bulma haline, 'vecd' denir.
Kulların cüz-i iradelerini kullanmaları neticesinde Allah istediklerini yaratır. Bazen ise üçüncü gruba giren bir fiil olur. Allah kullarının iradelerini karıştırmaksızın onları birbirleriyle evlendirir. Ancak her iki durumda da evlilik kaderdir.
Evet, insanların içine bu sevgiyi koyan Allah'tır. Ancak her duygunun nerede ve nasıl kullanılacağını da bize bildirmiştir. Bu duyguları asıl sahibi olan Allah'a verdikten sonra o zaman Allah adına onun mahlukatını sevmek de ibadet olur. Bize verilen duyguları yanlış yerde kullanmak doğru değildir.
Allah, hiç kimsenin alnına (Kötü biriyle evlensin) diye yazmaz. Biz, kendi irademizle, içkiciyle evlenmeye karar vermişsek, bunu yazar.
Çünkü kendi yanından o kişiye âşık olmamıştır. Allah'ın verdiği duygulardan yani ona yüklenen programdan dolayı o şahsa âşık olmuştur. Allah bununla onu imtihan etmektedir. Yani o aşkla imtihan olan o insanın; aşkını gizleyip, sabredip, iffetini muhafaza edip, nefis ve şeytanı ile mücadele etmesi büyük cihadıdır.
Profesör Brown, acı hissinin genellikle 6 ay ile 2 yıl içinde azaldığını söylüyor. Ancak bu acı natürel sürecin bir parçası.
Yaşları 18 ile 23 arasında değişen 1000'den fazla kadın ve erkek katılımcıyla yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; erkekler kadınlardan daha fazla ayrılık acısı çekiyor ve ayrılık deneyiminin olumsuz etkilerini kadınlara göre çok daha uzun sürede atlatabiliyorlar.
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
Özgüven ve başarı hissini artırıyor. Aşk beyinden salgılanan dopamin hormonu seviyesini yükseltmektedir. Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri