Fakültemizdeki İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat programlarında ana öğretim dili Türkçe olup derslerin bir kısmı Arapça yapılmaktadır. İlahiyat (Arapça) programında tamamen Arapça, İlahiyat (İngilizce) programında da tamamen İngilizce öğretim yapılmaktadır.
Bu programın eğitim dili Arapçadır.
Zorunlu Arapça hazırlık sınıfı var mı? Öğretim dili tamamen veya en az %30 yabancı dilde olan bölümlerde Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı zorunludur. Fakültemiz %30 yabancı dilde eğitim vermekte olup Arapça hazırlık sınıfı zorunludur.
2- ASBÜ İlahiyat Fakültesinde eğitim kaç yıllıktır? İlahiyat Fakültesi 4 yıllık (%30 Arapça) lisans programıdır.
Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor. Bunun yanı sıra bir de Arapça öğretmeni olma fırsatı yer almaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
Arapça Öğretmeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 48 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Arapça Öğretmeni maaşları 15840 TL'dir. En düşük Arapça Öğretmeni maaşı 12670 TL iken, en yüksek Arapça Öğretmeni maaşı 30480 TL'dir.
Hukuk fakültesi listesine EK-1'den ulaşabilirsiniz. Buna karşılık Türkiye'de 30 Ekim 2019 tarihi itibarıyla 61 adet ilâhiyat fakültesi ve 38 adet İslamî ilimler fakültesi vardır.
İslami İlimler Fakültesi. Aksaray Üniversitesi Rektörlüğü'nün İslami İlimler Fakültesi öğretim dilinin yüzde 30 Arapçaya dönüştürülmesi ve Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı açılması talebi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandı.
İlahiyat Bölümünde; Teoloji, Sosyal İlahiyat, İslam Hukuku, Arapça ve İslami Edebiyat, Hadis, Tasavvuf, Kur'an ve Tefsir, İslam Tarihi, İslam Ekonomisi ve Siyaseti, İslami İlimler, Sosyal İslami İlimler gibi konular öğretilir.
Arapça Sınavlarına Hazırlık
Belki de, Arapça'yı hali hazırda biliyorsunuz ve belirli bir programda muaf olmak istiyorsunuz. Bu durumda da "Arapça muafiyet sınavı zor mu?" sorunuzu yanıtlayalım: hayır, değil!
İyi bir Arapça öğretmeni olmak için üniversitede Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü veya Arapça Öğretmenliği Bölümü okumak gerekir. Arap Dili ve Edebiyatı mezunları Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı'na katılarak öğretmen olurlar.
d) (Değişik:SK-20/01/2015-435/08) Muafiyet sınavı başarı notu 100 üzerinden en az 65 (Altmışbeş)'tir. e) Muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler, İlahiyat Fakültesinde öğrenimlerine başlarlar. f) Muafiyet sınav hükümleri, yatay veya dikey geçişle kayıt yaptıran öğrenciler hakkında da uygulanır.
Nasıl Arapça Öğretmeni Olunur? Üniversitelerin, Arapça Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan bireyler, Arapça Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nden mezun olan kişilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
İlahiyat Önlisans Programı, lise mezuniyeti, yaşı ve mesleği ne olursa olsun herkese açık, büyük toplum kesimlerini doğru dinî bilgiyle buluşturmayı amaçlayan bir programdır.
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir.
Ve bu uygulama uzun zamandır böyle. Öğrencilerin isteği üzerine yapılan bir uygulama. Fakültenin adının 'ilahiyat' yerine 'İslami İlimler' olmasına YÖK karar verdi.
İslami İlimler bölümü mezunları, özel ve kamu kurumlarında iş imkanına sahiptir. Çalışmayı tercih ettikleri kurumlar arasında Diyanet, cami ve kuran kursları bulunmaktadır. Ayrıca, özel sektörde öğretmenlik yapabilirler; eğitmenlik, diyanette memurluk ve vaizlik gibi görevlerle çalışmalarını sürdürebilirler.
Özellikle, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda iş bulabilirler. Bunun yanı sıra, hukuk, siyaset, sosyal hizmetler, medya gibi farklı alanlarda da çalışma imkanları mevcuttur.
İlahiyat eğitimi, hem 4 yıllık lisans hem de 2 yıllık ön lisans programlarında verilmektedir.
Düzenlemeye göre, Arapç, Almanca, Çince, Fransızca, İngilizce, Rusça öğretmenliğinden, bunlara ilişkin dil ve edebiyat fakültelerinden veya mütercim tercümanlık alanlarından mezun olanlar, artık Türkçe derslerine giremeyecek.
Devlet okulları ve özel okullarda çalışan Arapça Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı müfredata göre derslerini işler. İmam-Hatip ortaokulu ve İmam-Hatip Liselerinde Arapça ve mesleki Arapça derslerine girer. Öğrencilere Arapça konusunda iletişim yeterliliği ve dile hâkim olma becerisi kazandırır.
NOT: MEB tarafından, ÖSYM'ce ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerde (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSS120 puan türü kullanılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri