İletişimde farklı algılamadan kaynaklanan engelleri ortadan kaldırmanın yolu, empatik iletişim kurmaya çalışmaktır. sormaya teşvik etmeli, açık olmayan noktaları açıklamaya çalışmalıdır. Gürültü engelini ortadan kaldırmak. Gürültü engelini aşmanın en iyi yolu, gürültüye neden olan faktörü ortadan kaldırmaktır.
İletişim sürecinde yer alan kişilerin sahip olduğu kişisel özelliklerden kaynaklanan bu engeller arasında ön yargılar, görüş ayrılıkları, algılama düzeyindeki farklılıklar, sosyo-kültürel farklılıklar, kişilerin bilgi seviyesindeki uyumsuzluklar ile kişilerin birbirlerine karşı olan tutum ve davranışları bulunmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
İletişimin temel unsurları şunlardır: gönderici, alıcı, mesaj ve geri bildirim. İletişimin etkili olabilmesi için bu dört unsurun da mevcut olması ve düzgün bir şekilde işlemesi gerekir. Gönderici, alıcı ile paylaşmak istediği bir tür bilgi veya mesaja sahip olan bireydir.
Araştırmada, okullarda politik düşünce farklılıklarının olması, yazışmaların zamanında yapılmaması, öğretmenlerin teknolojiye uyum sağlayamamaları, birbirlerine karşı olumsuz tutumlarının olması, kullanılan dilin ve üslubun uygun olmaması ile kelimeleri yetersiz kullanmaları önemli iletişim engeli olarak görülmüştür.
İletişim engellerine örnek olarak aşırı bilgi yüklemesi, seçici algılar, çalışma ortamındaki dedikodular, semantik, cinsiyet farklılıkları vb. verilebilir.
Kişiler arası iletişim engelleri, esas itibari ile kişilerin birbirleriyle tam ve doğru bir şekilde iletişim kurmalarını ve anlaşmalarını engelleyen her türlü faktörü içine alan bir durumdur (Gürüz & Eğinli, 2008: 209).
ÖRGÜTSEL İLETİŞİMDE KARŞILAŞILAN ENGELLER
İnsanların iletişim ihtiyaçlarının farkında olmamaları, İnsanların iletişimin ne olduğunu tam olarak kavrayamamaları, İletişimin ne kadar önemli olduğunun farkında olmamaları, İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri ve iletişim.
Kurulamayan iletişim sonucu bireyde ortaya çıkan sıkıntı hali ve stres insan metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireyin yaşadığı iletişimsizlik mutsuzluğa, depresyona ya da üzgün bir ruh haline sebep olabilmektedir. Bu da genel olarak kişinin hayatının her alanına sirayet eder ve yaşam kalitesini düşürür.
Olumlu iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi kendi kişisel ihtiyaçlarıyla ve başkalarının ihtiyaçları ile ilgilenir. Kişi kendini diğer insanlara yapıcı bir şekilde ifade eder. Kişi yaşanan bir anlaşmazlığa saygıyla yanıt verir. Kişi gerektiğinde yardım ister.
Ben dili kullanmalı, Öğrencileriyle göz teması kurmalı, Öğrencilere soru sorduğu zaman yanıt için onlara zaman tanımalı, Öğrencilerle yakın mesafeden ilişki kurmalıdır.
Doğru iletişim başarıyı getirir. Olumlu bir öğretmen öğrenci iletişimi için öğretmenler ''sen dili'' yerine ''ben dili'' kullanmalıdır. Çünkü ''sen dili'' öğrenciyi yargılar ve onda düşük bir özsaygı uyandırır. Ben dili ise öğrenciyi yargılamaz, öğretmenin duygu ve düşüncelerini net bir şekilde öğrenciye aktarır.
Etkili Yazılı İletişim
Öncelikle maillerde, maili göndereceğiniz kişinin statüsüne göre bir hitap şekliyle selamlama, kendinizi tanıtma, anlatmak istediğiniz meseleyi mümkün oldukça kısa ve öz anlatma, dil bilgisine dikkat etme ve kapanışı “saygılarımla” vb. ifadelerle yapmak önemlidir.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
Etkili iletişim kurabilmek için atılacak ilk adım, iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve onun düşüncelerini anlamaya çalışmak, iletişimin temelini oluşturur. Empati yeteneğini kullanarak, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini hissetmeye çalışmalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri